Je staat misschien niet meteen te springen om je kind een hamer of boormachine te geven. Toch is het heel goed voor de ontwikkeling om dit wél te doen. Want zodra je jouw kind leert omgaan met gereedschap, bouw je niet alleen aan een goede relatie, maar ook aan een klusser in de dop! Daarom: 5 redenen waarom het goed is om te klussen met je kind.

Klussen met je kind: 5 redenen om samen met je kind te klussen

1. Het zelfvertrouwen groeit

Dat je kind zelf een Lego-toren kan bouwen of een tekening kan maken, dat weet hij of zij wel. Maar werken met écht gereedschap: hoe stoer is dat? Het is erg goed voor het zelfvertrouwen van je kind om ook ‘grote mensen’ langzaam te leren. Jij helpt je kind natuurlijk in dit proces, maar let er op dat je kind ook vooral dingen zelf laat doet.

“Werken met écht gereedschap: hoe stoer is dat?”

2. Je bouwt aan een band

Waarschijnlijk speelt je kind vaak alleen, of met vriendjes. Zelf spelen is harstikke goed voor je kind, maar het is soms éxtra leuk om echt iets samen te doen. Let er op dat je jouw kind helpt en begeleidt, maar niet de klus volledig uit handen neemt. Zeker als je regelmatig samen klust, zal je ook echt vooruitgang zien in de vaardigheden van je zoon of dochter!

3. Het is goed voor de cognitieve vaardigheden van je kind

Als we naar de vaardigheden van een kind kijken maken we onderscheid in grove motoriek, zoals lopen, rennen en springen, en de fijne motoriek, zoals schrijven en knutselen. In de peutertijd- en kleutertijd is het stimuleren van de fijne motoriek belangrijk, en dat geldt ook voor de basisschoolperiode. Een extra goed moment om samen met gereedschap aan de slag te gaan dus! Hameren, zagen, aftekenen met potlood, schroeven indraaien: het is allemaal goed voor de fijne motoriek.

4. Schroeven in plaats van swipen

Tegenwoordig uiten veel opvoeddeskundigen hun zorg over het vele schermgebruik onder kinderen. Wij zijn er niet om jou te vertellen dat je kind te veel op de tablet zit, maar we kunnen je wél vertellen dat het gezond is voor een kind om activiteiten af te wisselen. Vervang de tablet dus af en toe voor een werkbank en je zult zien dat ze hun scherm zo vergeten zijn.

“Vervang de tablet af en toe voor een werkbank”

5. Jullie hebben samen iets om trots op te zijn!

Bouw je aan een vogelhuisje? Een nieuw hondenhok? Of misschien wel een gaaf skateboard op wielen? Wat het ook wordt, jullie hebben het sámen gemaakt. Dus als mensen vragen waar dat leuke vogelhuisje vandaan komt, kan je kind trots zeggen dat hij of zij het zelf gemaakt heeft, met papa of mama. En zo heb je nog veel langer lol van het doe-het-zelf project dan alleen tijdens het bouwen zelf.

Ben je ook hoe je jouw kind laat kennismaken met gereedschap en hoe je er voor zorgt dat dit alles soepel verloopt? Lees dan eerst ons blog over klussen met je kind en 3tips voor een vlekkeloze klusmiddag.

Recent bekeken