Wist je dat 80% van de inbraken gelegenheidsinbraken zijn? Dit betekent dat inbrekers makkelijk binnen kunnen komen en slechts klein gereedschap nodig hebben, zoals een schroevendraaier of een tang. Jaarlijks vinden er zo’n 60.000 inbraken plaats, per maand komt dat neer op ruim 4.583 inbraken. Vaak is er in 30 seconden al bij je ingebroken. Wat zijn de meest voorkomende inbraakmethodes en hoe kun je je huis hiertegen beveiligen?

Voor- en achterdeur

De voordeur is zeer in trek bij inbrekers. In 32% van de gevallen vindt daar een inbraak plaats. Besteed daarom altijd extra aandacht aan de beveliging van je voordeur. Draai deuren altijd goed op slot en maak hierbij gebruik van alle sloten. Want een deur met slechts één slot is zo opengebroken. Je voordeur goed mechanisch beveiligen? Dan heb je het volgende nodig:

  • SKG*** veiligheidsbeslag met anti-cilindertrekbeveiliging
  • Een veiligheidsslot met veiligheidssluitkom
  • Een veiligheidscilinder
Tip: pas goed op je sleutels

Leg de sleutels niet in het zicht en laat deze nooit aan de binnenkant van de deur zitten.

1. Roemeense methode

Met de Roemeense methode wordt een schroef in de kern van de cilinder – waar de sleutel ingaat – gedraaid. Vervolgens wordt de kern of de cilinder er met kracht uitgetrokken. Vandaar de naam kerntrekken. De inbreker gebruikt hiervoor meestal een klauwhamer of poelietrekker – een trekker met twee of drie “grijpers” waarmee je eenvoudig lagers en koppelingen van een as haalt.

2. Bulgaarse methode

De cilinder die aan de buitenzijde iets uitsteekt wordt met een tang afgebroken. Het afdekplaatje dat om het slot heen zit – ook wel het beslag genoemd – is vaak van zwak aluminium en kan met een schroevendraaier worden losgewrikt. Plaats daarom stalen veiligheidsbeslag dat je van binnenuit vastschroeft. Zo kan de afdekplaat niet verwijderd worden en steekt de cilinder niet meer dan 3 mm uit.

3. Lock picking

Lock picking of sloten hacken is eenvoudiger dan het lijkt. Een lockpicksetje vind je zo online of koop je bij een slotenmaker, en op YouTube zijn er genoeg filmpjes met uitleg te vinden. Kortom: met een beetje oefening kan iedereen zonder sleutel naar binnen komen. Maak het de inbreker daarom zo moeilijk mogelijk en investeer in goed hang- en sluitwerk. Let hierbij altijd op het SKG-keurmerk.

Tip: investeer in dubbel glas

Investeer in gelaagd glas. Het glas in deuren en ramen is namelijk meestal het eerste doelwit van inbrekers.

Insluipen

Insluipers maken geen braakschade, omdat zij op warme dagen binnendringen door openstaande ramen en deuren. Hoewel de braakschade vaak beperkt blijft of zelf helemaal niet zichtbaar is, kan een insluiper een grote impact hebben op je veiligheidsgevoel. Met een beveiligingscamera of een slimme deurbel schrik je insluipers af. Zo houd je de omgeving van je huis eenvoudig in de gaten.

Bekijk alle slimme beveiligingscamera's

Ramen en deuren openbreken

Met een koevoet of schroevendraaier zijn deuren en ramen zo opengebroken. Veel ramen zijn slechts voorzien van zwakke raambeveiliging. Bedenk dat inbrekers vaak maar een kleine ruimte nodig hebben om zich doorheen te wurmen. Zorg daarom naast deurbeveiliging ook voor het zorgvuldig beveiligen van al je ramen. Voor alle sloten geldt: let op het SKG-keurmerk en ga het liefst voor meer dan één slot. Zorg ervoor dat je deuren en ramen altijd dicht en op slot zitten.

Bekijk alle raambeveiliging
Tip tegen insluipers

Met een camera of een slimme deurbel schrik je insluipers af. Zo houd je de omgeving van je huis eenvoudig in de gaten.

Babbeltruc

De babbeltruc wordt vaak ingezet bij oudere mensen. De dader doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de thuiszorg, maar gaat er uiteindelijk vandoor met alle waardevolle spullen. Voor de verzekering telt een babbeltruc vaak niet als woninginbraak, waardoor er minder of zelfs niets wordt uitgekeerd. Laat dus nooit zomaar iemand binnen! Met een slimme deurbel kun je mensen op afstand te woord staan. Daarnaast heeft een slimme deurbel de mogelijkheid om beelden op te slaan.

Bekijk alle slimme deurbellen

Flipperen

Als je de deur niet goed op slot draait, zit de deur alleen met de schoot in het kozijn vast. Met een bankpas of hard plastic kaartje drukt de inbreker tussen de deur en het kozijn de schoot van het slot terug. Draai de deur ’s nachts of wanneer je overdag even van huis bent daarom altijd op slot. Doe je dit niet en wordt er ingebroken? Dan ziet de verzekering dit als ‘nalatigheid’ en wordt er minder of zelfs niets uitgekeerd. Denk ook aan een anti-inbraakstrip. Zo kan de inbreker het kaartje niet tussen deur en kozijn plaatsen.

Bekijk alle anti-inbraakstrips
Tip: gebruik bewegingssensoren en slimme verlichting

Gebruik buitenverlichting met een bewegingssensor, zodat de lamp vanzelf aangaat als er iemand je tuin in loopt. Ben je langer van huis? Dan kun je slimme verlichting of timers gebruiken, om je lampen automatisch aan te laten gaan. Zo lijkt het alsof er wel iemand thuis is.

Hengelen

De inbreker ‘hengelt’ met een ijzerdraad de deurklink via de brievenbus of kattenluikje naar beneden. Draai daarom altijd de deur op slot en plaats een brievenbusafschermer. Of ga voor een slim deurslot, waarmee deur altijd op slot gaat. Een slim deurslot is sleutelloos en is voorzien van automatische vergrendeling en ontgrendeling. Met een app houd je de status van je deur goed in de gaten en zie je altijd wie er binnenkomt. Deel de toegang eventueel met mensen die je vertrouwt, maar wees hier wel voorzichtig mee.

Tip: gebruik een slim deurslot

Een slim deurslot is voorzien van automatische vergrendeling en ontgrendeling. Met een app houd je de status van je deur goed in de gaten en zie je altijd wie er binnenkomt. Deel de toegang eventueel met mensen die je vertrouwt, maar wees hier wel voorzichtig mee.

Recent bekeken