Installatiemateriaal cv kopen bij GAMMA
Ga je leidingen leggen in je verwarmingssysteem? GAMMA helpt je aan de materialen én de kennis die je nodig hebt. Het is minder moeilijk dan veel mensen denken, een nieuwe radiator aansluiten of leidingen omleggen. Het is best leuk om te doen, en een stuk goedkoper om het zelf te doen dan om een vakman te laten komen. Er zijn verschillende manieren om buizen en andere onderdelen van een cv-installatie met elkaar te verbinden: knelkoppelingen, multi-fit en perssystemen.
Hoe werkt een cv installatie?
Vanuit de centrale verwarming pompt je cv-ketel warm water naar je radiatoren, en weer terug. Het water dat terug de cv-ktel in loopt is natuurlijk kouder, want het heeft zijn warmte via de radiatoren afgegeven aan de ruimtes in je huis. Er is een groot verschil met de andere waterleidingen in je huis: het drinkwater. Dat moet perfect zijn om te drinken. Voor cv-water is dat niet nodig. Daardoor heb je andere materialen nodig, die minder duur zijn. Voor drinkwater gebruik je bijvoorbeeld koperen buizen, voor een cv-installatie is (gegalvaniseerd) staal goed genoeg. Dat is een stuk goedkoper.
Verwarmingsbuizen aanleggen: verschillende systemen
Als je aan de slag gaat met je cv-installatie, dan zul je in bijna alle gevallen verwarmingsbuizen moeten aanleggen. Bij het aansluiten van een nieuwe radiator op een nieuwe plek zul je buizen moeten omleggen. Er zijn 3 systemen cv-buizen en koppelingen:
Stalen buizen met stalen koppelingen
De klassieke manier van installeren: met staal. De stalen buizen en koppelingen voor de cv zijn meestal gegalvaniseerd. Dat betekent dat ze behandeld zijn tegen roest. De koppelingen in dit klassieke systeem zijn: knelkoppelingen. We hebben een klusvideo gemaakt waarin je precies kunt volgen hoe je een knelkoppeling maakt.
flexibele Multi-fit buizen met connectoren
Multi-fit buizen zijn witte, flexibele buizen. Je kunt ze met de hand verbuigen in de vorm die je nodig hebt. Je zou Multi-fit ook harde slangen kunnen noemen. Je verbindt ze met speciale Multi-fit connectoren.
Multi-fit buizen zijn ook geschikt voor drinkwater. Dat geldt ook voor de multi-fit connectoren. Die zijn van messing, meestal met een dun laagje chroom. Maar drinkwaterleidingen waren toch duurder dan cv-leidingen? Dat klopt, maar het scheelt je ook een hoop werk. Het goed buigen van een multi-fit buis is bijvoorbeeld een stuk makkelijker dan het buigen van een stalen buis.
Press-systemen
Hier verbind je de buizen met elkaar door een koppeling met veel druk vast te persen. Daarvoor heb je een speciale perstang nodig met perskoppelingen. Er zijn press gaskoppelingen, press waterkoppelingen en press cv-koppelingen. Ze verbinden buizen van roodkoper (drinkwater en gas) en buizen van staal (cv).
Welke dikte cv buis?
De dikte van de buis hangt natuurlijk af van de radiator (het radiatorblok) waar de buis in komt, of de andere buis waarmee je gaat verbinden. Een aantal algemeenheden:
- De standaard diameter van stalen cv buizen die naar radiatoren leiden is 15 millimeter
- Bij Multi-fit is dat 16mm
- Transportbuizen die het water van meerdere radiatoren verzamelen, hebben een diameter van 22mm of zelfs 28mm.
- Bij Multi-fit is dat 20mm
Er bestaan ook allerlei verloopstukken, om buizen van verschillende dikten aan elkaar te kunnen zetten. En T-stukken, om drie buizen aan elkaar te zetten.
Radiator vervangen
Wil je een oude radiator afkoppelen en een nieuwe aansluiten? Bekijk dan ons klusadvies Radiator vervangen. Stap voor stap leggen we je uit wat je moet doen. Onderaan dit stappenplan vind je een lijst met gereedschap en het materiaal wat je nodig hebt. Veel van dat materiaal vind je terug via de pagina waarop je nu bent.
Lees meer