stappenplan

Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan?

Een wastafel moet meteen het water kunnen afvoeren, ook als je net de stop hebt gebruikt. Een wastafelafvoer bestaat uit een wastafelplug met daaronder een wastafelsifon. Deze laatste dient als stankafsluiter en vormt de overgang naar de aansluitleiding.

Het wastafelwater moet worden afgevoerd naar een aansluitleiding die een diameter heeft van 50 mm. De horizontale verzamelleiding, waar diverse aansluitleidingen op uitkomen, moet een diameter van 75 mm hebben. Zorg ervoor dat een aansluitleiding altijd afvoert op een bredere verzamelleiding. Lees in dit stappenplan hoe je de afvoer van je wastafel aansluit.

wastafel waste plug
stap 1

De wastafelplug met waste vastzetten

Heeft jouw wastafel geen losse stop, maar een wastafelplug met waste? Draai dan de wastafelplug uit elkaar. Houd met één hand de onderkant van de plug onder het gat van de wastafel en draai vanaf de bovenkant een grote wartelmoer in de plug. Gebruik hiervoor alle afsluitringen. Plaats daarna de sierdop, waarin een uitstroomopening is vrijgehouden.

Tip!

Heeft jouw wastafelafvoer een losse stop? Zet deze stop dan vast in de wastafel met een RVS-bout in de wastafel. Tijdens het aansluiten is het ook hier belangrijk dat je alle afsluitringen gebruikt.

sifon onderdelen
stap 2

De wartel van de sifon op de schroefdraad draaien

Alle soorten wastafelpluggen sluiten aan op een sifon. Draai de bovenste wartel van de sifon op de schroefdraad, waarmee de wastafelplug eindigt.

sifon wastafel
stap 3

De sifon op de afvoer aansluiten

Om de sifon aan te sluiten op de afvoer doe je het volgende: draai de kleinere wartel – die haaks op de sifon staat – los. Er zal ook een conische knelring meekomen. Deze ringen worden gebruikt bij het afsluiten van afvoerverbindingen. Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.

afvoer maken
stap 4

De afvoerleiding op maat maken

De afvoerleiding moet op maat gemaakt worden. Gebruik hiervoor een rolbandmaat, potlood en ijzerzaag. Om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan, kun je de leiding in een werkbank klemmen. Heb jij een pvc-buis op maat gemaakt? Schuur dan met schuurlinnen de bramen weg die door het zagen zijn ontstaan.

afvoer aansluiten
stap 5

De afvoer aansluiten op de aansluitleiding

Om de afvoer aan te sluiten op de al aangelegde of bestaande aansluitleiding, is het verstandig om een overgangsstuk van rubber te gebruiken. Gebruik je liever lijm? Dat kan natuurlijk ook, maar dat betekent wel dat je de aansluiting op een later moment niet meer kunt corrigeren.

kraan demonteren
stap 6

Een flexibele PPC-afvoerbuis gebruiken

Heb je te maken met een onmogelijke bocht en kom je er niet uit met de bestaande bochten? Dan kun je ook een flexibele PPC-afvoerbuis gebruiken. Hier kun je dan weer een schuifmof op aansluiten.

stap 7

Een rechte koppeling of verloopkoppeling gebruiken

Heeft de aansluitleiding waar je mee werkt een afwijkende maat? Dat kan problemen geven bij de aansluiting. Een rechte koppeling of verloopkoppeling van flexibel rubber kan dan uitkomst bieden. Deze wordt aan beide zijden dichtgeknepen met een aangedraaide slangklem.

Meer klusadvies

lekkende-kraan-repareren-Thumbnail
Hoe repareer ik een lekkende kraan? stappenplan
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel?
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
wastafel-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een wastafel? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe sluit ik een afvoer aan op de hoofdafvoer? - thumbnail
Hoe sluit ik een afvoer aan op de hoofdafvoer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in