inspiratie

Alles over fietsbanden

Na de auto is de fiets in Nederland de meest populaire manier om van A naar B te komen. Zo zijn er in ons land ruim 22.8 miljoen fietsen te vinden – dat is 1,3 fiets per persoon. Gemiddeld fiets je meer dan 1.000 kilometer per jaar. Daarom is het van belang dat je je fietsbanden regelmatig controleert. Maar hoeveel bar moet er in je fietsband en wanneer moet je je fietsband vervangen? Op deze pagina vind je alles over fietsbanden.

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is erg belangrijk. Bij een te lage bandenspanning is er een lagere druk en zijn je banden zachter. Hierdoor moet je harder trappen. De kans op een lekke band en slijtage is dan groter. Een hogere druk zorgt voor hardere fietsbanden, waardoor je minder snel last hebt van een lekke band. Controleer de bandenspanning het liefst minimaal één keer per maand. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een fietspomp met drukmeter gebruiken. Is de bandenspanning te laag? Dan kun je je fietsen oppompen tot de juiste druk.

Bekijk de fietspompen

Hoeveel bar in je fietsband?

Hoeveel bar er in een fietsband gaat verschilt per band. Ook de ondergrond waar je op fietst is hierbij belangrijk. Rijd je over strakke asfaltwegen? Dan is een hogere bandenspanning handiger. Bij ongelijke en oneffen wegen is een lagere bandenspanning beter. Houd voor een correcte bandenspanning 3 tot 4,5 bar aan. Het best is om de banden van je fiets te checken. Op de zijkant van je banden staat namelijk de maximale druk aangegeven. Om veilig te kunnen fietsen mag je dit maximum nooit overschrijden.

Wanneer vervang je een fietsband?

Bij een fietsband is het bandenprofiel veel minder belangrijk dan bij een autoband. Is het profiel van je fietsband versleten? In dat geval kun je er gewoon nog mee fietsen – behalve wanneer je een mountainbike of ATB hebt. Je fietsband is aan vervanging toe als er in de zijkant van de buitenband scheurtjes zichtbaar zijn. Deze ontstaan wanneer je voor langere tijd op je fiets hebt gereden met een te lage bandenspanning. Binnenbanden zijn minder makkelijk te controleren, maar als deze beschadigd is merk je dit meteen. Je hebt dan een platte fietsband, waar je niet mee kunt fietsen.

Bekijk buitenbanden

Welke fietsband heb ik nodig?

Buitenband
De grootte van de buitenband wordt in Europa aangegeven in inches (bijvoorbeeld 28x 1 5/8 x 1 3/8) en met de Europese norm ETRTO-maat (zoals 37-622). Op de zijkant van de buitenband vind je eerst de ETRTO-maat met de inchmaat tussen haakjes. De juiste buitenband kiezen is het makkelijkst aan de hand van de ETRTO-maat. Met deze maat kan je direct bepalen of een band op de velg past. Verder is het handig om te bedenken welke soort buitenband je nodig hebt. Hoe vaak stap je op de fiets en wil je dan een buitenband met of zonder anti-leklaag?

Bekijk de buitenbanden

Binnenband
Welke binnenband past er op je fiets? Vroeger waren de buitenbandmaten gelijk aan de binnenbandmaten. Tegenwoordig zijn binnenbanden voorzien van een veel hogere elasticiteit, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende bandenmaten. Op de verpakking van een nieuwe binnenband kun je vinden welke soort binnenband het meest geschikt is voor jouw fiets.

Bekijk binnenbanden

Soort ventiel binnenband

Via het ventiel van je fietsband kun je je binnenband oppompen. Er zijn verschillende soorten ventielen zoals een Dunlop-ventiel, Sclaverand-ventiel of Schrader-ventiel. Het Dunlop-ventiel is het meest bekend. Voor dit ventiel kun je alle fietspompen gebruiken. Voor het oppompen van een Sclaverand-ventiel moet er eerst een moertje een slag losgedraaid worden. Het Schraderventiel vind je op de banden van mountainbikes, rolstoelen en kruiwagens. Dit ventiel heeft in het midden een pennetje dat je moet indrukken. Gebruik je een fietspomp die alleen geschikt is voor het Dunlop-ventiel? Dan heb je voor het oppompen van een Sclaverand-ventiel of Schrader-ventiel een verloopnippel nodig.

Bekijk fietsaccessoires
Deze inspiratie komt voor in