Wil jij een balkonvloer met houten vlondertegels? Die kun je makkelijk zelf aanleggen. In dit stappenplan lees je hoe je de ondergrond voorbereidt, wanneer je welke tegeldrager gebruikt en hoe je met vlondertegels zorgt voor een speels effect op je balkon.
Controleer eerst de dakbekking Voordat je start met het aanleggen van de balkonvloer met houten vlondertegels. Die vormt straks de basis voor je vloer en moet in goede conditie zijn. Zie je beschadigingen? Repareer deze dan eerst.
Heb je geen bitumen of betonnen dakbedekking? Dan is dit eenvoudig op te lossen met betonnen tegels. Plaats de tegels op maximaal 40 cm, hart-op-hart van elkaar.
De gewenste hoogte waarop je de houten vlondertegels legt, is een persoonlijke keuze. Met verstelbare balkdragers kun je de hoogte bereiken die je zelf wilt en zorg je voor voldoende ventilatie onder de balkonvloer. Ook maken ze de ondergrond van je balkonvloer alsnog waterpas.
Het is niet mooi als de vloer boven de randen van het balkon uitsteekt. Heb je te maken met een zeer beperkte hoogte? Kies dan voor rubberen tegeldragers.
Meet de onderlatten van de houten vlondertegels op. Deze zijn meestal 25 cm van elkaar verwijderd. Plaats vervolgens op die afstand steeds een rubberen tegeldrager of een verstelbare balkdrager.
Plaats de onderbalken op de tegeldragers. De standaard kopmaat is 6,8 x 4 cm en ze zijn in verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Kies voor hetzelfde hout als de vlondertegels of een andere houtsoort.
Hardhout is het meest duurzaam in gebruik en heeft een langere levensduur dan Douglashout of geïmpregneerd hout.
Zet de tegels vast tussen de onderlat van de vlondertegel en de balken. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende ruimte tussen de tegels houdt, zodat er ruimte voor speling op het materiaal is. Vaak heb je een tussenruimte van 1 cm nodig, maar dit is afhankelijk van de breedte, dikte en houtsoort die je kiest.
Voor een nette en strakke balkonvloer leg je de houten vlondertegels allemaal horizontaal of verticaal. Voor een speels effect wissel je horizontaal juist af met verticaal.
Bevestig de tegels met vlonderschroeven op iedere plek waar een tegel een balk raakt. De gaten boor je voor en kun je eventueel verzinken.
De balkonvloer is bijna af. Nu is het belangrijk dat je de zijkanten van de vloer recht maakt en dat de vlondertegels niet te ver over de balk doorlopen. Zaag eventueel uitstekende balken en tegels af.
De onderbalk hoeft niet volledig onder de buitenste balkontegel te grenzen, maar zorg dat het verschil niet meer dan 4 cm is.
Nu de zijkanten van de vloer recht zijn, verstevig je ze met rechtopstaande kantplanken. Daarmee ‘omlijst’ je de vlondertegels op je balkon. Je kunt een kantplank van hetzelfde materiaal als je vlondertegels gebruiken, of juist voor een ander houtsoort kiezen.
Na (of voor) het leggen van een balkonvloer van houten vlondertegels ga je ze verduurzamen. Behandel de tegels met een beits of olie waarmee je de kleur beschermt en de levensduur verlengt.