inspiratie

Hoe snoei ik een beukenhaag?

Met zijn goudbruine herfstblad brengt de beukenhaag de hele winterperiode sierwaarde in de tuin. Voor een mooie, dichte haag moet je de beukenhaag snoeien tijdens de groeiperiode. Wil je hem radicaal inkorten, doe dit dan in de winter.

Wanneer beukenhaag snoeien

Een jonge beukenhaag snoeien, doe je voor het beste resultaat minimaal twee keer per jaar. Na iedere snoeibeurt zal de struik namelijk opnieuw vertakken waardoor je een mooie, dichte haag krijgt. De eerste knipbeurt geef je vóór de langste dag (21 juni), als de beukenhaag nog flink groeit en gemakkelijk nieuw blad vormt. In augustus of september ga je weer de beukenhaag snoeien zodat hij strak de winter in gaat. Heb je een wat oudere beukenhaag dan volstaat één snoeibeurt in de nazomer. Een pas aangeplante beukenhaag kun je het beste meteen na de aanplant voor een derde terugsnoeien; hiermee stimuleer je een bossige groeiwijze. Een beukenhaag snoeien doe je altijd op een bewolkte dag, aangezien hij erg gevoelig is voor verbranding. Wil je een beukenhaag radicaal snoeien door hem in hoogte of breedte in te korten, wacht dan tot februari en kies een dag uit dat het overdag niet vriest. De haag zal in het voorjaar weer snel uitlopen.

Beukenhaag of haagbeuk

De beukenhaag en de haagbeuk worden nogal eens met elkaar verward, terwijl het toch twee verschillende soorten zijn. De meest toegepaste soort is de beukenhaag (Fagus sylvatica) die de hele winter zijn sierlijke, goudbruine herfstblad behoudt. De bladeren vallen pas van de struik zodra er in de lente nieuwe blaadjes verschijnen. De haagbeuk (Carpinus betulus) daarentegen is kaal vanaf de herfst en heeft daardoor minder sierwaarde in de wintertuin. Nog een verschil tussen de twee is dat de bladeren van de beukenhaag gladder zijn dan die van de haagbeuk, die diepere nerven heeft.

Beukenhaag snoeien

Hoewel de beukenhaag en de haagbeuk heel verschillend zijn, mogen ze op dezelfde manier worden gesnoeid. Let wel op dat de haagbeuk wat minder snel groeit dan de beukenhaag.

  • Span bij lange hagen een touwtje waarlangs je recht kunt knippen.
  • Werk van beneden naar boven.
  • De beste vorm voor een haag is een beetje taps: onderaan wat breder dan bovenaan. Zo heeft de wind er minder vat op en krijgen de laagste takken genoeg licht.
  • Snoei de bovenkant flink terug want voor een mooie dichte haag mag hij niet te snel in hoogte toenemen.
  • Heb je te maken met een volgroeide beukenhaag? Snoei de zijden steeds even diep terug als de vorige keer, zo voorkom je dat hij nog breder wordt.
  • Vergeet niet om de beukenhaag na het snoeien mest en water te geven. Breng eventueel ook compost rond de haag aan zodat de grond ’s zomers minder snel uitdroogt.
Tip!

Grenst je beukenhaag aan een border, leg dan een lap vliesdoek over de planten om het snoeisel op te vangen. Zo heb je alles snel opgeruimd. Afgeknipt materiaal kan op de composthoop of als mulch in de border.

Gereedschap voor beukenhaag snoeien

Is je beukenhaag niet zo groot, dan kun je de beukenhaag snoeien met een gewone heggenschaar. Voor een grotere beukenhaag snoeien kan een elektrische heggenschaar handig zijn. Let wel op dat je telkens van de kabel af snoeit zodat je hem niet per ongeluk doorsnijdt.

Benodigdheden

Materialen (0)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort snoeigereedschap kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke heggenschaar of takkenzaag kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke heggenschaar of takkenzaag kies ik voor mijn klus? keuzehulp
tips-heg-snoeien-thumbnail
Tips bij het snoeien van een heg stappenplan
Deze inspiratie komt voor in