stappenplan

Hoe kan ik in de tuin drainage aanleggen met drainagebuizen?

Drainagebuizen kunnen overtollig water in je tuin afvoeren en weer afgeven aan de grond. Het is een goede manier om water in de tuin op te vangen. Het aanleggen van een drainagesysteem met behulp van drainagebuizen wordt voornamelijk gedaan in twee situaties.

1: Als je het water wat op je dak valt, wilt gebruiken in je tuin
Je sluit dan een drainage buis aan op de regenpijp. Tijdens regen loopt de drainage buis vol. Het water wordt langzaam afgegeven in de tuin. Let op: bij klei en zware klei werkt een drainagebuis soms minder goed, omdat het water hier minder makkelijk doorheen loopt. Zandgronden zijn perfect om het water van je dak in weg te laten lopen.

2: Als je veel water plassen in je tuin of gazon hebt
Water kan dan niet goed genoeg wegzakken in de bodem, waardoor plassen ontstaan. Deze wateroverlast is niet alleen vervelend als je door je tuin loopt, maar ook slecht voor de planten. Als je drainage aanlegt in je tuin of gazon stroomt het overtollig water in de drainagebuis. De drainagebuis voert het hemelwater vervolgens af naar een lagergelegen punt. Je kunt ervoor kiezen om af te wateren in open water zoals een sloot of op een infiltratieveld van Hydroblobs. Aansluiten op het riool is niet te adviseren, omdat je zo het riool kan overbelasten met schoon water, wat je beter kan gebruiken voor de tuingrond.

In dit stappenplan leggen we je uit hoe je een drainagesysteem aanlegt met drainageslangen. Hierbij gaan we uit van een situatie waarbij de tuin te nat blijft, maar dit stappenplan kun je ook gebruiken wanneer je een drainagesysteem wil aanleggen voor hemelwaterafvoer.

Tip!

Deze klus is niet moeilijk, maar je hebt bij deze klus wel gelijk een goede workout te pakken. Doe deze klus met z'n tweeën: vele handen maken licht werk!

Bepaal hoe je het drainagesysteem gaat leggen
stap 1

Bepaal hoe je het drainagesysteem gaat leggen

De drainagebuizen kunnen het best in een slingerend patroon door de tuin worden gelegd. Leg de drainagebuis maximaal 6 meter uit elkaar, zodat ieder punt in de tuin maximaal 3 meter van de drainagebuis af ligt. Neem een paar paaltjes en sla deze in de grond. Span hiertussen een touwtje zodat je precies weet waar de buis komt te liggen.

Let op!

Heb je bomen in de tuin? Plaats de drainagebuis dan minimaal 2 meter van de boom af in verband met de wortels.

sluiven uitgraven
stap 2

Graaf de sleuven uit

Als je het slinger patroon hebt bepaald, kan je beginnen met uitgraven. De sleuven dienen 20 cm breed te zijn. In het geval van een gazon schep je eerst de bovenste laag van het gazon eraf. Houd dit apart zodat je hier later de grond weer mee kunt afdichten. Afhankelijk van de grondwaterstand moeten de sleuven minimaal 60 cm diep zijn. Let op dat de buizen niet in het grondwater komen te liggen. Dan kan het drainagesysteem het water namelijk niet goed kwijt en heb je alsnog een natte tuin. Zorg dat de sleuf lichtelijk afloopt - ongeveer een halve centimeter per meter - zodat water straks daadwerkelijk naar het laagste punt stroomt. Begin met graven bij het diepste punt van de tuin.

Tip!

Als je niet weet hoe hoog het grondwater komt, kun je op een dag dat het niet regent een proefgat graven. Het grondwater komt vanzelf boven als je op dat niveau zit. Laat het gat even "vol" lopen en meet vanaf het maaiveld de diepte naar het grondwaterpeil. Wat de grondwaterstand van jouw woonplek is kun je ook online terugvinden.

Drainagebuizen leggen
stap 3

Drainagebuizen leggen

Voordat je de drainagebuizen in de sleuven plaatst, vul je de sleuven op met een laag grind of grof zand (bijvoorbeeld brekerszand) van 5-10 cm. Je kan het zand of grind ook gebruiken om waar nodig te corrigeren zodat de sleuf goed afloopt. Vervolgens kan je de drainagebuis horizontaal in de sleuf leggen en aandrukken met je voet. Laat het beginpunt bovengronds starten voor een goede beluchting van de drainagebuis. Zonder beluchting zou namelijk de doorstroom beperkt worden. Kies voor een punt dat minder zichtbaar is, zoals onder een heg of in de hoek van de tuin. Je kan het beginpunt afdichten met een eindkap.

Tip!

Kom je tijdens het leggen van de drainagebuizen vaste elementen tegen zoals leidingen of kabels? Noteer dit dan in een tekening. Hier heb je later - als je weer gaat klussen in je tuin - profijt van.

drainagebuis aansluiten op de afvoer
stap 4

Aansluiten op de afvoer

Een afvoerbuis heeft een andere diameter dan een drainagebuis. Daarom gebruik je een verloop. Je verbindt hem met een handig kliksysteem, hierdoor heb je geen lijm of gereedschap nodig. De drainaigebuis gaat in het smalle deel, het brede deel heeft hetzelfde diameter als de afvoerbuis en gaat in het verbindingsstuk. Gebruik wat afwasmiddel om hem makkelijker te monteren.

Nu kun je de drainagebuis verbinden met de algemene waterafvoer. Zorg altijd dat de drainage hoger ligt dan de afvoer, anders loopt het water niet weg. Leg vanaf het beginpunt de drainagebuis dus al op afschot van hoog naar laag. Controleer dit met een lange waterpas. Om de buis in te korten zaag je hem af en dicht je hem af met een afdichtkap.

Tip!

Je kunt de drainagebuis ook laten aflopen naar open water, zoals een sloot, greppel, vijver of wadi. Het is dan niet nodig om een eindkap te plaatsen, omdat het water aan het eind van de drainagebuis het open water in loopt.

Tip!

Je kunt er ook voor kiezen om je drainagebuizen aan te sluiten op een Hydroblob.

Gebruik je B-blokken? Dan kun je het beste de drainage buis boven op de blokken laten uitkomen. Sluit het uiteinde af met een eindkap, zodat dat er geen grond in de buis kan komen. Het water in de buis wordt door de druk van het water in de buis afgevoerd via de gaatjes in de buis. Leg voldoende grind op de buis. Zo voorkom je dat de buis loskomt van de blokken.

Gebruik je BD-blokken? Dan kun je de drainage buis aansluiten op het aansluitstuk dat in de Hydroblob zit. Het overtollige water loopt dan in de blokken om daar gebufferd te worden.

drainagebuis plaatsen sleuven vullen
stap 5

Sleuven vullen

Bedek vervolgens de drainage buis met een laag van minimaal 10 cm met grind of grof zand. Zorg ervoor dat de sleuven gevuld zijn tot 20 cm onder het maaiveld. Gebruik de eerder uitgeschepte tuingrond om de rest op te vullen en de tuin te egaliseren. Stamp de grond tussendoor aan om er zeker van te zijn dat de grond goed egaal wordt. Leg ook de eventuele afgestoken grasplaggen terug. Het kan een paar weken duren voordat dit hersteld is.

Tip!

Wil je weten hoe je nog meer water kunt besparen in en om het huis? Bekijk hier onze tips.

Benodigdheden


Veelgestelde vragen over het aanleggen van drainagebuizen in de tuin

Hoe kun je drainage in de tuin aansluiten op een regenpijp?

Je hebt een verloop nodig om een drainagebuis te kunnen koppelen aan de regenpijp. Je plaatst het verloop op de regenpijp en kunt vervolgens de drainagebuis aan het verloop bevestigen.

Kun je drainage verticaal aanleggen door gaten te boren?

Je kunt verticale drainage aanleggen door met een grondboor gaten te boren in je tuin. Zorg er wel voor dat de diameter van de grondboor groot genoeg is, zodat de drainagebuizen erin passen. Over het algemeen moet je de gaten boren tot onder het grondwaterpeil.

Hoeveel capaciteit drainage heb ik nodig voor mijn tuin?

Als wateroverlast in je tuin beperkt is, is een 60 mm drainage voldoende. Heb je vaak last van grote plassen in je tuin? Dan is een 80 mm drainage waarschijnlijk meer geschikt voor jouw tuin.

Hoeveel kost drainage in de tuin?

Drainage in de tuin kost ongeveer 1000,- tot 1500,-. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van je tuin en het materiaalsoort dat je gebruikt.

Kun je een boom planten in de buurt van een drainagebuis?

Ja, het is mogelijk om een boom te planten in de buurt van een drainagebuis. Zorg wel altijd voor voldoende afstand. De wortels kunnen zich uitstrekken en de buis beschadigen. Je kunt ervoor kiezen om de drainagebuis extra te beschermen met wortelbarrières.

Kun je met een drainagebuis een boom extra water geven?

Als je een boom in je tuin hebt die water tekort komt, kun je ervoor kiezen om een drainagebuis rondom de boom te plaatsen. Dit doe je op een diepte van ongeveer 20 cm. Hierdoor krijgen alle wortels van de boom voldoende water.

Kun je drainage in de tuin aanleggen zonder dat je een afvoer hebt?

Als je geen afvoerpunt in je tuin hebt, kun je een infiltratieput instaleren. Hier kun je de drainagebuis op aansluiten.

Dit stappenplan komt voor in