Als je je garage wilt gebruiken als extra kamer of hobbyruimte, dan zul je hem moeten verwarmen. Dat kan elektrisch, maar elektrisch stoken is kostbaar. Je kunt ook de centrale verwarming doortrekken, mits je de leidingen die door de tuin lopen goed isoleert. Deze beschrijving gaat uit van een garage die op 5 meter van het huis staat.
Om te bepalen welke de radiator je nodig hebt moet je de inhoud van de garage berekenen (m3: lengte x breedte x hoogte). Op de verpakking van de radiatoren staat een tabel waarin staat welke capaciteit bij welk volume hoort. Hoe beter de garage geïsoleerd is, hoe lager de capaciteit kan zijn.
Ga na vanaf welk punt je de cv-leiding het handigste door kunt trekken naar de tuin. Het is het handigste om die aftakking in de kruipruimte aan te leggen, de leidingen moeten immers toch de grond in. Boor op die plek een ruim gat in de buitenmuur van 20x20cm (voor leiding van min. 15mm).
Graaf vanaf dat punt een sleuf door de tuin van 50cm breed en minimaal 60cm diep. De sleuf eindigt bij de garagemuur, ter hoogte van de plek waar de radiator moet komen.
Maak de sleuf niet minder diep dan 60cm. Deze diepte voorkomt dat je later de leidingen raakt als je de tuin omspit. Bovendien liggen de leidingen zo onder de vorstgrens.
Boor op die plek een gat door de garagevloer en door de fundering.
Heeft de garage een dikke betonnen vloer? Huur dan een zware betonboor met een speciale diamant gatenboor, bijvoorbeeld via GAMMA verhuurservice. Dat scheelt je veel gezwoeg!
Hang de radiator op met behulp van de bijgeleverde beugels. Controleer of hij waterpas hangt.
Sluit de aanvoerleiding aan, aan de bovenkant van de radiator. Draai eerst een radiatorkoppeling in de radiator (omwikkelen met teflon tape). Draai daar de radiatorkraan op en voorzie het andere uiteinde van een koppelstuk. Steek daar de leiding in en draai deze met de wartel (met knelring) vast.
Sluit de afvoerleiding aan, aan de onderkant van de radiator. Begin ook nu met een radiatorkoppeling en monteer dan achtereenvolgens het voetventiel en het koppelstuk. Hierin steek je de CV buis.
Trek de aan- en afvoerleidingen vanaf de radiator door, tot deze net aan het begin van de sleuf uitkomen, vlakbij de garagemuur. Schuif een stuk mantelpijp over de CV buis. Voorzie daarna beide uiteinden van een knelsok.
Zorg dat er geen zand in de leidingen kan komen door hun opening dicht te plakken met tape. Geef ook meteen aan welke van beide de aanvoerleiding is die naar de radiatorkraan loopt. Markeer deze met een stukje tape.
Neem twee stukken PCV pijp van 6 meter lang. Omwikkel deze met buisisolatie en steek beide geïsoleerde buizen in de PVC afvoerbuis.
Ook nu de openingen van de leidingen afsluiten met tape en een van de buizen aan beide uiteinden markeren. Deze wordt later de aanvoerleiding.
Leg de PVC buis met beide leidingen in de sleuf en schuif hem in de kruipruimte van het huis. Verbind de leidingen aan de kant van de garage, met behulp van knelsokken. Isoleer ook het deel CV buis wat voorzien was van mantelpijp (isolatie 22mm.)
Trek de stekker van de Cv-ketel uit het stopcontact. Laat de installatie leeg lopen bij het aftappunt.
Zaag de aan- en afvoerleiding door op de plek waar de aftakking moet komen. Voorzie de doorgezaagde buizen van een T-stuk. Sluit daarop de nieuwe leidingen aan.
Draai alle aansluitingen nogmaals stevig aan. Laat de CV vollopen en controleer op lekkage. Ontlucht alle radiatoren.
Isoleer de leidingen op de verbindingsplekken. Vul de gaten in de muren op met snelcement. Gooi de sleuf in de tuin weer dicht.
Om ‘borrelen’ te voorkomen is het verstandig om de CV na enkele dagen nogmaals te ontluchten.
Of je nu in de schuur, garage of in huis werkt: een goed opgeruimde en overzichtelijke werkplek is onmisbaar voor de veiligheid. Op die manier zul je niet zo snel ergens in trappen, over rondslingerende materialen struikelen of door de bomen het bos niet meer zien, omdat je steeds van alles kwijt bent!
Denk ook aan goede verlichting. Niet alleen bijzonder prettig om bij te werken, maar vooral veilig om te zien waar je mee bezig bent. In hobbyruimten is bovendien een goede ventilatie van groot belang. Zeker als je met verf, lijm of andere gevaarlijke stoffen werkt, moet je de ruimte goed ventileren om je gezondheid niet te schaden.
Klus je af en toe, dan is een eenvoudige en inklapbare werktafel toereikend. Voor regelmatige thuisklussers zijn er uitgebreidere modellen te koop die zelfs helemaal op maat samen te stellen zijn.