stappenplan

Kit verwijderen

Voor het aanbrengen van nieuwe kit is het raadzaam om eerst de oude kit te verwijderen. In dit stappenplan lees je hoe je verschillende soorten kit kunt verwijderen van verschillende oppervlaktes. Want kit aanbrengen kan een lastige klus zijn, maar dat geldt ook voor kit verwijderen.

Alle soorten kit verwijderen als een pro

Als je wel eens kit hebt aangebracht, weet je dat er verschillende soorten bestaan. Gelukkig kun je met een goede voorbereiding alle soorten kit moeiteloos verwijderen. Je hebt sowieso een stanleymes nodig en ook een verfkrabber komt van pas. Als je siliconenkit wil verwijderen is het verstandig daarnaast een kitverwijderaar te gebruiken. Acrylaatkit verwijderen gaat prima met een mes en middel, bijvoorbeeld ammonia, om het oppervlak vet- en stofvrij te maken.

stap 1

Bereid je voor en verzamel de benodigde materialen

Net als met elke andere klus is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je weet je nodig hebt en verzamel de nodige spullen:

Zorg dat je deze spullen bij de hand hebt als je kit gaat verwijderen.

stap 2

Snijd en trek de kit los

Zo beginnen we met het verwijderen van de kit:

Pak het stanleymes of afbreekmes erbij en stop er een nieuw mesje in. Snij vervolgens de kit los. Begin in een hoek en snijd zo dicht mogelijk bij de ondergrond waar de kit op is aangebracht. Een nieuw mesje kun je buigen, waardoor dit makkelijker gaat. Snijd ook de andere kant zo dicht mogelijk bij het andere oppervlak af. Je kunt de kit nu verwijderen door eraan te trekken. Als je goed gesneden hebt, trek je het zo los.

Er is waarschijnlijk wat kit achtergebleven. Grote stukken kun je met het mes verder wegsnijden. De restjes kit die nu nog achterblijven, verwijderen we op een andere manier.

stap 3

Breng de kitverwijderaar aan op de overgebleven kit

Siliconenkit kan hardnekkig achterblijven. En het is belangrijk om de nieuwe kit op een schone, stofvrije en kitvrije ondergrond aan te brengen. Eventuele schimmel kan bijvoorbeeld vanuit de oude kitresten de nieuwe kitrand snel vervuilen. Daarom is het goed om de laatste resten met een kitverwijderaar te verwijderen. Breng de kitverwijderaar aan op de laatste restjes met een kwastje.

stap 4

Laat de kitverwijderaar inwerken

Laat de kitverwijderaar een tijdje inwerken. Hoelang precies hangt af van het merk dat je gebruikt. Meestal is het ongeveer een kwartier. Laat de kitverwijderaar een tijdje inwerken. Hoelang precies hangt af van het merk dat je gebruikt. Meestal is het ongeveer een kwartier.

stap 5

Verwijder de opgeloste kit en reinig het oppervlak

De kitverwijderaar maakt de siliconenkit week. Als je lang genoeg hebt gewacht kun je de laatste resten kit verwijderen met een doek. Het kan zijn dat grotere overgebleven stukken nog niet week genoeg zijn om ze weg te vegen. Breng dan nog een keer kitverwijderaar aan en wacht eventueel wat langer voor je het schoonveegt.
Na afloop kun je met wat water en allesreiniger of een ontvetter het oppervlak vet- en stofvrij maken.

Verschil tussen siliconenkit, acrylaatkit en montagekit verwijderen

Siliconenkit, acrylaatkit en montagekit zijn allemaal verschillende soorten kitten met verschillende samenstellingen. Zo kan het verwijderen van siliconenkit wat lastiger zijn om het erg flexibel en hechtend is. Acrylaatkit is vaak makkelijker te verwijderen
Montagekit lijkt op lijm en is ook moeilijker te verwijderen. Hoe je lijm verwijdert, hangt sterk af van het materiaal waarop het is aangebracht. Bekijk ons stappenplan voor het verwijderen van lijmresten om te zien hoe je dat het beste aanpakt.

Meer klusadvies

isolatie-netjes-kitten-thumbnail
Tips om eenvoudig en netjes te kitten stappenplan
Jouw hulp om stap voor stap glasfolie te verwijderen
Jouw hulp om stap voor stap glasfolie te verwijderen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in