Zelf je kruipruimte isoleren is een de makkelijkere en goedkopere manier om een vloer te isoleren. Zo hoef je niet de gehele vloer te vervangen voor een nieuwe geïsoleerde vloer of vloerisolatie aan te brengen op een bestaande vloer. En zorgt voor meer comfort, minder vocht in huis én voor een
besparing op je energierekening.
De minimale werkhoogte voor het isoleren van de onderkant van de vloer is 35 centimeter. Dit is gemeten tussen de onderkant van de balken en de bodem van de kruipruimte. Een hoogte van 50 cm werkt prettiger. Is de kruipruimte niet hoog genoeg? Overweeg dan een vakman in te schakelen via GAMMA Klusservice.
Het allerbelangrijkst bij werken met steen- en glaswol is het dragen van een mondkapje (of je nu boven je hoofd werkt of niet). Dit komt doordat de vezels in steen- en glaswol vooral op je keel slaan!
Bereken eerst hoeveel isolatiemateriaal en hoeveel houten rachels je nodig hebt. Kies bij voorkeur zo dik mogelijk isolatieplaat voor optimale isolatie. Houd er rekening mee dat een glaswol isolatieplaat gemiddeld 60 x 120 cm en 140 mm dik is. Een verpakking bevat drie isolatieplaten. Dit is voldoende om een oppervlakte te bedekken van 2,16m2.
Meet ook de ruimte op tussen de vloerbalken. De houten rachels komen hier straks haaks op te staan. Meet de lengte op van deze balken en deel deze door 40 cm. Dit is namelijk de hartafstand die je aanhoudt. Bepaal vervolgens de lengte van de latten die je nodig hebt. Gebruik rachels die op de balken passen.
Koop liever te veel in dan te weinig. Ongeopende verpakkingen kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren
Maak je liever gebruik van schoon en flexibel isolatiemateriaal met zeer hoge isolatiewaarde? Kies dan voor Tonzon vloerisolatie! Dit zijn thermokussens van reflecterence folie die de warmteuitstraling naar de kruipruimte tegenhouden. Het materiaal is onschadelijk voor de gezondheid en opvouwbaar, ideaal voor verwerking in de kruipruimte.
Zitten er kieren in de vloer? Bekleed de vloer dan eerst met triplex van 3 tot 4 mm dik. Zet dit met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit. Maak ook gaten, waar bijvoorbeeld leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken, dicht met pur.
Ventileren in de buitenmuren van de kruipruimte is erg belangrijk. Monteer een nieuw rooster als het huidige ventilatierooster wordt geblokkeerd door het isolatiemateriaal. Dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen.
Isoleer cv-leidingen die in de kruipruimte lopen als dit nog niet gedaan is. Bekijk hier hoe je buisisolatie aanbrengt!
Snijd de isolatieplaten op maat met een isolatiemes of een handzaag met een kleine overmaat van 1 cm. Hoe nauwkeuriger je snijdt, hoe beter de platen blijven hangen en hoe beter de isolatiewerking.
Klem vervolgens de flexibele isolatieplaten – met de glasvlieszijde naar onderen – tussen de vloerdelen. Werk ongeveer twee platen vooruit.
Schroef de houten rachels (22 x 50 mm) dwars op de vloerbalken. Houd hierbij een hart-op-hartafstand aan van 40 cm. Hart op hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene rachel tot het midden van de volgende rachel.
Verwijder eventuele rommel uit de kruipruimte en dek de bodem van de kruipruimte af met dampdichte PE-folie: daarmee houd je vocht uit de bodem tegen.
Ga je de kruipruimte isoleren? Doe dit altijd samen met iemand. Zo kun je direct hulp roepen als het kruipluik dichtvalt, je vast komt te zitten of onwel wordt. Gebruik onder de vloer altijd veilige verlichting (looplamp) en een gesloten verlengsnoer.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.