stappenplan

Hoe kan ik kunstgras onderhouden?

Kunstgras onderhouden, het klinkt bijna vreemd in de oren. Want het voordeel van kunstgras is toch juist dat je er niets aan hoeft te doen? Kunstgras heeft inderdaad niet die wekelijkse maai- en sproeibeurt nodig, maar kunstgras schoonmaken en onderhouden op zijn tijd is wel aan te raden. Zo voorkom je onkruid- en mosvorming en blijven de vezels mooi rechtop staan.

stap 1

Kunstgras onderhouden: vuil en bladeren verwijderen

Een van de belangrijkste facetten van kunstgras onderhouden, is het verwijderen van organisch afval. Met name in de herfst kunnen de bladeren en takjes zich opstapelen. Wanneer dit organische materiaal te lang op het kunstgras blijft liggen, zal het verpulverde materiaal een voedingsbodem gaan vormen en onkruidgroei van bovenaf stimuleren. Op tijd je kunstgras onderhouden, is daarom een belangrijk punt.

Verwijder regelmatig het aangewaaide vuil met een bladblazer, een harde bezem of een kunststof tuinhark. Gebruik geen metalen hark, hiermee kun je de vezels van het kunstgras flink beschadigen.

stap 2

Borstel het kunstgras mooi rechtop

Verwijder je het vuil en bladeren met een harde bezem? Dan kun je meteen van de gelegenheid gebruik maken door het kunstgras tegen de vezelrichting in te borstelen. Doe dit een paar keer per jaar zodat de vezels weer mooi rechtop gaan staan en het kunstgras zijn meest natuurlijke uitstraling krijgt. Met name na veel belopen of wanneer er een zwembadje op heeft gestaan, is borstelen even nodig.

Naast een harde bezem kun je ook een multifunctionele reinigingsborstel gebruiken

stap 3

Sproei het kunstgras (zo nodig)

Het grote voordeel van kunstgras ten opzichte van echt gras is onder meer dat het nooit gesproeid hoeft te worden. Toch beweren sommige mensen dat het in de zomer nodig is om kunstgras wekelijks te sproeien. Waar of niet waar?

In feite is sproeien bij kunstgras onderhouden geen vereiste, je hebt immers geen planten in leven te houden. In de herfst en winter zie je dat regen het kunstgras schoonmaakt, maar in de zomer kan het door de droogte soms wat dof ogen. Zie je dat er zand of vuil aan de sprieten kleeft, dan kun je het gras snel opfrissen door het met de tuinslang een keer af te spuiten. Dit sproeien draagt ook bij aan een betere verdeling van het speelzand, waardoor de sprieten mooi rechtop blijven staan. Sporadisch sproeien dus, niet wekelijks; alleen maar zonde van het kostbare drinkwater.

Tip!

Is het kunstgras wat statisch bij droog weer? Even lichtjes sproeien verhelpt dit probleem en zorgt voor een fijne koele ondergrond.

stap 4

Eventuele vlekken verwijderen

Een grasmat is om te gebruiken en dat geldt zeker ook voor kunstgras. Bij goed je kunstgras onderhouden hoort ook het tijdig verwijderen van vlekken, veroorzaakt door bijvoorbeeld ijs of door urine van huisdieren. Pak het gros van het vuil bijeen met een doekje en spoel de vlek zoveel mogelijk schoon met het water uit een tuinslang. Kleeft er nog vuil tussen de sprieten? Met een harde borstel en wat stromend water boen je dit gemakkelijk schoon.

stap 5

Kunstgras onderhouden: mos en onkruid verwijderen

Wanneer het kunstgras onderhouden met regelmaat gebeurt, zullen onkruid en mos nauwelijks de kop opsteken. Toch kan het soms zo zijn, dat aan de randen van het kunstgrasveld wat onkruid groeit, met name als hier het anti-worteldoek ophoudt. Trek opkomende onkruiden tijdig en met wortel en al uit, zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden.

Kunstgras op schaduwplekken is vatbaarder voor mos- en algengroei. Mos en groene aanslag kun je verwijderen met een biologische mosmiddel. Breng dit op het mos aan en laat het een dag intrekken. Hierna veeg je het gemakkelijk weg met een harde borstel. Even naspoelen met wat water en het mos is verdwenen.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in