Een lijmklem helpt je twee aan elkaar te lijmen onderdelen bij elkaar te houden. Voor welke klussen kun je een lijmklem gebruiken? En welke soorten lijmklemmen zijn er? GAMMA vertelt je graag meer over lijmklemmen.
Een lijmklem gebruik je voor het fixeren van houtverbindingen, die je aan elkaar wilt lijmen. Lijm en lijmklemmen komen ook van pas bij het opdikken van hout, bijvoorbeeld voor het maken van een tafelblad uit latten. Een lijmklem kun je ook gebruiken om een werkstuk vast te zetten om te bewerken. Daarnaast kun je een lijmklem gebruiken om een geleidelat op een af te zagen plaat vast te zetten. Hierdoor krijg je een mooie en rechte zaagsnede.
Er zijn verschillende soorten lijmklemmen. Hieronder zie je een opsomming en korte beschrijving van de meest voorkomende lijmklemmen.
De traditionele lijmtang bestaat uit een geribbelde geleider en een losse spanarm, die over de geleider kan bewegen. In de spanarm zit een schroefspil met een houten handvat.
Om twee stukken hout tegen elkaar te klemmen draai je de schroefspil helemaal naar beneden. Vervolgens duw je de losse spanarm zoveel mogelijk tegen het te klemmen hout. Als laatste draai je de schroefspil aan en de twee delen worden tegen elkaar gedrukt.
Bij het lijmen van hout hoef je niet zoveel kracht te zetten. De lijm moet uiteindelijk het werk doen. Ondanks het feit dat de schroefspil een platte kop heeft en deze ook nog voorzien is van een kunststof dopje, is het verstandig om een stukje board of resthout tussen het hout en de klem te stoppen. Dat voorkomt putten in het hout.
Traditionele lijmklemmen zijn er in verschillende bekdieptes en lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik.
Met een lijmklem met een dubbele kop op de vaste geleider kun je de lijmklem beter loodrecht op de te lijmen voorwerpen plaatsen.
Een snelspanlijmklem is geschikt voor lichte werkzaamheden. Deze klem heeft een snelschuifinstelling, zodat de lijmklem eenvoudig in te stellen is op de juiste maat. Vervolgens draai je het handvat nog licht aan om de spanning op te voeren. Bij andere snelspanlijmklemmen duw je de losse spanarm zoveel mogelijk tegen het te klemmen hout. Vervolgens zet je, in 1 hefboombeweging de losse spanarm vast tegen het hout. Deze klemmen zijn er in verschillende bekdieptes en lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik.
Een eenhandklem (of spreidklem) is met 1 hand te bedienen, waardoor je de andere hand vrijhoudt. Door in het grote handvat te knijpen komen de klemmen naar elkaar toe en ben je in staat om relatief brede werkstukken vast te klemmen. De kunststof beschermkappen op de bekken zorgen dat je werkstuk niet beschadigd raakt. Je ontspant de klem door met dezelfde hand in het kleine handvat te knijpen. De eenhandklem verliest dan onmiddellijk zijn klemkracht. Eenhandklemmen zijn er in diverse lengtes. Hoe langer de lijmklem hoe groter het klembereik. Ook de klemkracht kan per soort verschillen.
De laatste variant op de traditionele lijmklem is de lijmklem met magneetvoet. Deze miniatuurlijmklemmen met een klembereik van 2cm, 2,5cm of 3,5cm zijn vaak in een set verkrijgbaar samen met een bijbehorende magnetische voetplaat. Dankzij de magneetvoet kun je de lijmklemmen in verschillende standen plaatsen. Dit is vooral handig wanneer je moet solderen of ander precisiewerk moet uitvoeren.
Een veerklem (of lijmklem met veer) gebruik je om razendsnel iets vast te klemmen. Dat kan een werkstuk zijn maar ook een tentdoek om een lat. Bij de opbouw van marktkramen worden ze bijvoorbeeld veel gebruikt. De spankracht van een veerklem is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de veerklem. De kunststof beschermkappen op de bekken zorgen ervoor dat je werkstuk niet beschadigd raken tijdens het klemmen.
De bandspanner (of lijmklemset voor lijstwerk) bestaat uit een spanband, hoekgeleiders en een snelspanmechanisme. Hiermee kun je onregelmatige en grote voorwerpen aan of tegen elkaar spannen en eventueel verlijmen. Ook in verstek gezaagde lijsten kun je met de bandspanner netjes aan elkaar lijmen. Bandspanners zijn verkrijgbaar als één apparaat of als een losse set onderdelen.
Een hoekklem (of versteklijmklem) kun je, al dan niet in verstek gezaagde, materialen vastzetten in een haakse hoek. Hij heeft individueel aanpasbare spanarmen waardoor je ook materialen van verschillende diktes tegen elkaar kunt klemmen.
Deze montagehulp of spanhulp wordt gebruikt om plafondplaten tijdelijk te ondersteunen. Met behulp van het telescopisch mechaniek klem je de gipsplaat tegen de rachels, waardoor je je handen vrij hebt om de plaat vast te schroeven.