stappenplan

Zelf een moestuin beginnen: zo doe je dat!

Een moestuin beginnen is hartstikke leuk, maar wist je dat het ook een aantal fijne voordelen met zich meebrengt? Allereerst geniet je natuurlijk van allerlei verse groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Bovendien weet je zeker dat er geen pesticiden of andere vervelende stoffen worden gebruikt. Maar ook voor het klimaat in jouw tuin is een moestuin erg prettig. Planten nemen veel water op, waardoor wateroverlast verminderd wordt. In de zomer zorgen de planten er daarnaast voor dat het koeler aanvoelt in de tuin.

In dit stappenplan lees je hoe je een zelf een moestuin kunt beginnen die past bij jouw situatie.

stap 1

Kies een geschikte plek

Zoek naar een plek voor je moestuin die voldoet aan de onderstaande eigenschappen.
- Voldoende zonlicht: minimaal 6 uur per dag
- Beschut tegen harde wind
- Voldoende afwatering

Denk ook goed na over welke groenten en fruit je op welke plek kunt planten. Zijn er stukken met weinig zonlicht? Check dan goed welke gewassen je daar het beste kunt plaatsen.

stap 2

Bepaal de grootte van de moestuin

Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor de gewassen die je wil gaan planten. Houd daarbij ook rekening met de beschikbare ruimte op de plek die je hebt gekozen.

Tip!

Maak een moestuin van een stuk grond in de tuin met een borderrol. Bekijk hier hoe je die gemakkelijk zelf kunt plaatsen.

Moestuin beginnen - moestuin kas
stap 3

Bepaal welke soort moestuin bij je past

Er zijn verschillende soorten moestuinen, maar waarschijnlijk is niet elk type moestuin is geschikt voor jouw situatie. In deze stap worden drie soorten kort toegelicht. Bepaal welke het beste bij jou past.

Moestuin op poten
Bij een moestuin op poten gebruik je een hoge moestuinbak. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kun je staand tuinieren, heb je minder last van slakken en kan ook de gravende hond er niet bij. Een houten moestuinbak op poten of een moestuinbak van kunststof is ook erg geschikt voor op een balkon.

Moestuin kas
Heb jij in jouw tuin voldoende ruimte voor een tuinkas en wil je het hele jaar door genieten van een heerlijke oogst? Dan is een moestuin kas het overwegen waard. Ook in een kleine kas een moestuin beginnen is zeker mogelijk.

Moestuinbak
Heb je weinig ruimte, maar wil je toch een overzichtelijke moestuin? Dan is een moestuinbak een goed idee. Dat is een vierkante meter tuin, verdeeld in gelijke vakken.

stap 4

Kies de gewassen

Kies groenten, fruit of kruiden die geschikt zijn voor het seizoen en de plek van je moestuin. Zorg er ook altijd voor dat de plantjes genoeg ruimte hebben om te groeien.

Moestuin beginnen grond voorbereiden
stap 5

Bereid de grond voor

Zorg ervoor dat de grond vrij is van onkruid en andere verontreinigingen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Bodemverbeteraars
Voeg organische stof toe aan de grond zoals compost, goed verteerde mest, bladmulch of andere gecomposteerde plantaardige resten. Dit zal de bodemstructuur verbeteren, voedingsstoffen toevoegen en het vocht vasthouden. In potgrond zit al compost verwerkt.

Meststoffen
Aanvullend kun je organische meststoffen gebruiken om specifieke voedingsstoffen aan te vullen, afhankelijk van de behoeften van je gewassen.

Baken de bedden af met houten paaltjes, stenen of andere materialen. Zo kun je goed in de gaten houden welke gewassen waar groeien.

Tip!

Composteren is erg makkelijk, duurzaam en goed voor je portemonnee. In dit stappenplan leer je hoe je dat doet.

Moestuin beginnen gewassen planten
stap 6

Plant de gewassen

Plant de gewassen volgens de aanbevolen diepte en afstand tussen de planten. Houd rekening met de groeicyclus van de planten; plant ze op het juiste moment.

Tip!

Gebruik na het planten van de gewassen plantenlabels om ze makkelijk uit elkaar te kunnen houden.

stap 7

De moestuin onderhouden

Verwijder regelmatig het onkruid, geef de planten voldoende water en voeding en bescherm de planten indien nodig tegen plagen en ziekten.

Tip!

Het Gardena Micro Drip systeem bestaat uit druppelaars en hele kleine sproeiers die heel gericht water geven. Op die manier komt water niet op plekken waar het niet nodig is. Zo bespaar je water, tijd en heb je minder last van slakken.

Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Voeg dan een besproeiingscomputer toe. Daarmee loopt het volautomatisch en wordt water gegeven op de beste momenten.

Moestuin beginnen gewassen oogsten
stap 8

De gewassen oogsten

Oogst de gewassen wanneer ze rijp zijn en geniet van je eigen verse groenten en fruit.

Alles over borders en beplanting

Tuinkas kopen - thumbnail
Zo kies je de juiste tuinkas voor jouw situatie keuzehulp
bloembollen-planten-thumbnail
Bloembollen planten stappenplan
beplantingsplan-maken-thumbnail
Beplantingsplan maken stappenplan
tuin-borders-maken-thumbnail
Een houten borderrand plaatsen stappenplan
tuin-border-aanleggen-met-stapelblokken-thumbnai
Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin? stappenplan
ecolat-tuinafboording-plaatsen-thumbnail
Ecolat tuinafboording plaatsen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in