stappenplan

Moestuin bemesten

Op tijd je moestuin bemesten is cruciaal als je een flinke oogst uit eigen tuin wilt halen. Sommige groenten en kruiden varen wel bij een jaarlijkse dosis compost, maar er zijn ook veelvraten die twee keer per jaar wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Lees hier alles over een moestuin bemesten.

Moestuin bemesten: waarom en wanneer?
Een moestuin bemesten is nodig aangezien veel gewassen van vruchtbare grond houden. Compost is niet direct een mestsoort, maar wel een bodemverbeteraar waarop bijna alle soorten groenten, kruiden en fruit floreren. Eén keer per jaar een laag compost aanbrengen, is daarom altijd aan te bevelen.

Sommige moestuinplanten zijn zo hongerig, dat ze nog wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Geef knol-, vrucht- en koolgewassen een dosering moestuinmest in april/mei en een tweede gift in augustus/september.

Moestuin bemesten: zo ga je te werk
* Verdeel een dikke laag (2 tot 5 centimeter) compost over je tuin. Compost onderspitten is niet nodig: dit doen de bodembeestjes voor je. Heb je een grote tuin? Denk dan eens na over zelf composteren.

Tip!

Wanneer je het beste compost aan kunt brengen? Daarover zijn de meningen verdeeld: de één vindt in het najaar, omdat het rulle materiaal dan nog door de bodembeestjes ondergewerkt kan worden. De ander zegt in het voorjaar, omdat alle voedingsstoffen dan volledig benut worden. Beide momenten zijn prima.

  • Je kunt je moestuin aanvullend bemesten met een specifieke mestsoort (zoals tomatenmest) of een algemene moestuinmest die je doseert naar het soort gewas. Achter op de verpakking lees je de hoeveelheden af.

  • Tomaten en andere groenten en fruit in potten hebben vaker mest nodig. Geef ze een vloeibare voeding die je wekelijks oplost in het gietwater.

  • Groenten die onder de grond groeien zoals uien, wortels en radijsjes hebben meestal niet veel mest nodig (aardappels daargelaten), maar geven wel een grotere opbrengst wanneer je ze een handje kali of kalium geeft.

Tip!

Je moestuin bemesten met een organische mestsoort is de meest voor de hand liggende keuze: zo weet je zeker dat je schoon eet.

Moestuin bemesten: ook kalk strooien
Naast je moestuin bemesten, is het ook van belang dat het kalkgehalte in de grond op orde is. Over het algemeen geldt dat de meeste bodems in Nederland te zuur zijn voor de moestuin. Een goede zuurgraad van de grond is nodig voor een goede opname van voedingsstoffen en een goede groei van de gewassen.

Door één keer per jaar in de winter of in het voorjaar kalk te strooien, houd je de zuurgraad van je moestuin op peil. Houd je goed aan de doseringen achter op de verpakking. Zo hebben kool- en bladgewassen veel meer kalk nodig dan bijvoorbeeld knolgewassen.

Tip!

Fletse bladeren en een slechte groei? Dan is het tijd om kalk te strooien.

Meer lezen over moestuin bemesten? Op de website van Mooie Moestuin vind je het uitgebreide verhaal.

Dit stappenplan komt voor in