Wil jij energie besparen en ook nog eens genieten van een sneller opgewarmd huis? Dan is een radiatorventilator een uitstekend idee. Zo’n radiatorventilator verspreidt de warme lucht snel en efficiënt door een kamer, waardoor de ruimte sneller opwarmt. Niet alleen geniet je zo eerder van een aangenaam binnenklimaat, ook bespaar je hierdoor flink wat energie. Dat is goed voor je portemonnee en voor het klimaat. In dit artikel legt GAMMA je alles uit over hoe een radiatorventilator werkt en hoe je ermee op energie kan besparen. Ook gaan we in op het verbruik van de radiatorventilator en leggen we je uit welk exemplaar het meest geschikt is voor jouw situatie.
Als je overweegt om een radiatorventilator aan te schaffen, vraag je je waarschijnlijk af hoe zo’n radiatorventilator precies werkt. De naam zegt het eigenlijk al, een radiatorventilator is een ventilator die je op je radiator plaatst. Afhankelijk van je radiator plaats je de ventilator op of onder je verwarming. Zodra de verwarming warm wordt, gaan de ventilatoren automatisch aan. Ze blazen de warme lucht nu efficiënt en gelijkmatig de ruimte in. Hierdoor warmt de kamer wel twee keer sneller op. De verwarming hoeft zo minder lang aan te staan, terwijl je snel geniet van een comfortabel warm huis. Als de kamer warm genoeg is en de radiator weer afkoelt, stopt ook de ventilator vanzelf weer met blazen door middel van een warmtesensor.
Doordat een radiatorventilator de warmte snel en gelijkmatig door een ruimte verspreidt, bespaar je op je energierekening. De verwarming hoeft minder lang aan te staan om de gewenste temperatuur te bereiken. Maar de ventilator zelf verbruikt wel ook energie. Gelukkig is dit verbruik een stuk minder dan een vervarming. Gemiddeld verbruikt een radiatorventilator slechts 0,55 Watt. Dit komt neer op slechts 30 tot 70 cent per jaar.
Zelf verbruikt een radiatorventilator dus maar weinig energie. Maar hoeveel bespaart een radiatorventilator op jouw gasrekening? Dit verschilt per situatie. Zo maakt het uit hoeveel ventilatoren je door het huis installeert en op welke temperatuur je de thermostaat zet. Gemiddeld gezien bespaar je zo’n 20 procent op het verbruik van je verwarming. Je kunt de thermostaat 1 of 2 graden lager zetten dan je gewend bent, zonder dat je hier qua comfort iets van merkt. Ook kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen van 75 tot 90 naar 60 tot 70 graden. Een gemiddeld huishouden bespaart met radiatorventilatoren zo tussen de €100 en €200 per jaar.
Nu je weet hoe radiatorventilatoren werken en hoeveel ze kunnen besparen, wil je nog antwoord op de vraag ‘Welke radiatorventilator moet ik hebben?’. In principe passen alle radiatorventilatoren op alle soorten radiatoren. Het belangrijkste is dat je voldoende ventilatoren plaatst.
Om te berekenen hoeveel ventilatoren je voor een ruimte nodig hebt, kijk je naar het formaat van de kamer. Eén radiatorventilator verplaatst per uur zo’n 30 m3 lucht. Het is voldoende als alle lucht in de kamer per uur eenmaal circuleert. Bereken daarom de inhoud van de kamer door de lengte x breedte x hoogte te doen. Deel de uitkomst door 30 en je weet hoeveel ventilatoren je nodig hebt.
Voorbeeld: De kamer is 10 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog.
10 x 3 x 3 = 90 m3. 90 : 30 = 3. Voor deze ruimte zijn dus 3 radiatorventilatoren nodig
Wil je meer weten over het installeren van radiatorventilatoren? In onze klusvideo leggen we het je stap voor stap uit. Zo geniet je snel en eenvoudig van deze energiebesparende maatregel.