stappenplan

Regenpijp afkoppelen

De regenpijp afkoppelen van het riool is in meerdere opzichten een goed idee voor het milieu. Zo ontlast je het rioolsysteem, terwijl je het regenwater kunt hergebruiken in je tuin. De regenpijp afkoppelen is een klus die gemakkelijk uit te voeren is. GAMMA vertelt je hoe!

Waarom de regenpijp afkoppelen?

Is jouw regenpijp aangesloten op het riool? Dan gaat al het hemelwater dat op je dak valt verloren met het vuile water in het riool. Bij hevige regenval kan het rioolsysteem overbelast raken. Zonde en onnodig, want jij kunt het schone regenwater in je tuin een veel betere bestemming geven.

Je regenpijp afkoppelen doe je aan de hand van onderstaand stappenplan. De eerste 4 stappen zijn vast, bij stap 5 maak je een keuze: wil je een regenton plaatsten die het regenwater opvangt? Of laat je het water via een goot de tuin in stromen, bijvoorbeeld naar een wadi, vijver of infiltratieveld?

Regenpijp afkoppelen: houd hier rekening mee

Bekijk van tevoren of je tuin voldoende capaciteit heeft om het hemelwater op te nemen dat normaal het riool in stroomt.

  • Per vierkante meter dak heb je zo’n 0,5 vierkante meter tuin nodig. Om het water goed op te kunnen nemen mag de tuingrond niet betegeld zijn en moet hij minimaal 5-7 cm diep zijn.

  • Kijk naar het grondwaterpeil van je tuin; als dit al erg hoog is, zal het water niet snel wegstromen. Dit kan voor overlast zorgen. Controleer ook de grondsoort van je tuin. Zo kan klei moeilijk water opnemen maar zandgrond juist goed.

  • Zorg voor een buffer tijdens extreme regenval waar het water heen kan stromen. Denk aan een wadi, vijver, greppel of een slootje in de buurt.

  • Zorg ervoor dat het water ver genoeg van het huis geleid wordt, minimaal 2 meter, om te voorkomen dat wateroverlast ontstaat. Wil je het water verder leiden, bijvoorbeeld richting infiltratiegebied of een vijver? Leg dan een gootje aan.

stap 1

Hoogte berekenen

Bereken de juiste hoogte om de regenpijp af te zagen. Zorg ervoor dat je nog een bocht of klep kunt aansluiten, die ervoor zorgt dat het water wegstroomt.

stap 2

Regenpijp afzagen

Markeer de gewenste hoogte en zaag de regenpijp af.

stap 3

Regenpijp afsluiten

Sluit het gedeelte waar de regenpijp de grond in ging af met een deksel of tegel, zodat hier geen water meer in stroomt.

stap 4

Klep of bocht plaatsen

Plaats aan de onderkant van de regenpijp een bocht of klep die het water van de woning weg leidt. Je kan ook een afkoppelsteen plaatsen, die ervoor zorgt dat het water de goede kant op stroomt.

stap 5

Goot aanleggen/ regenton aansluiten

Maak vervolgens een goot die het water kan leiden naar een lager gelegen deel van de tuin, bijvoorbeeld naar een vijver, wadi of greppel. Ook kun je ervoor kiezen om het water te leiden naar een ondergronds infiltratieveld met infiltratiekratten. Je kunt de goot zelf maken van klinkers, waarbij je de middelste stenen lager legt. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare goten van beton, kunststof of aluminium.

Kijk bij goot aanleggen voor een compleet stappenplan.

Wil jij het kalkarme regenwater hergebruiken en je planten ermee bewateren? Sluit de regenpijp dan aan op de regenton: ga direct aan de slag met ons handige stappenplan.

Dit stappenplan komt voor in