Wil je je huis beveiligen met een alarmsysteem? Doe dit dan met een slim alarmsysteem en beveiligingscamera. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden met de aankoop van een alarmsysteem.
Er zijn verschillende beveiligingssystemen op de markt. Naast de traditionele alarmsystemen zijn er tegenwoordig ook ‘slimme’ beveiligingssystemen. Een slim beveiligingssysteem heeft veel meer mogelijkheden. Door nieuwe technieken kun je voortaan je huis in de gaten houden via het systeem, waar en wanneer je maar wilt.
Slimme alarmsystemen zijn ook veel makkelijker in je huis in te bouwen. Je kunt klein beginnen en vanaf daar uitbreiden als je meer beveiliging wenst. De systemen kunnen vaak worden geïnstalleerd zonder dat je hoeft te boren of stroom hoeft aan te leggen. Vaak wordt gekozen voor IP-camera’s: beveiligingscamera’s die in contact staan met andere onderdelen van het alarmsysteem.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een beveiligingssysteem. Je begint met een alarmsysteem, ook wel centrale genoemd. Van daaruit kun je bouwen met accessoires, zoals een raam/deur contact, bewegingssensor of een extra IP-camera. De centrale staat in contact met alle accessoires. Wordt iets gedetecteerd? Dan zijn er verschillende manieren waarop je op de hoogte gesteld kan worden. Bepaal aan de hand van de stappen hieronder hoe je op de hoogte gesteld wilt worden.
Optie 1: piepen
Sensoren die piepen als er iets wordt gedetecteerd. Je krijgt hier geen bericht van.
Optie 2: GSM systeem
Dit systeem stuurt je een sms of belt je als het alarm af gaat.
Optie 3: Systeem via je smartphone
Je krijgt een bericht via je telefoon zodra het alarm afgaat. Daarnaast kun je het alarm aan- en uitzetten en beelden van je camera real-time bekijken op je telefoon.
Optie 4: Via een meldkamer
Een derde partij wordt ingeschakeld door het alarmsysteem. Op het moment dat je alarm af gaat, komt er een beveiligingsexpert langs je huis om te controleren wat er aan de hand is.
Een basispakket bevat een centrale en 1 of 2 accessoires. Deze kun je naar wens uitbreiden met andere accessoires en services.
Bewegingssensoren plaats je in ruimtes waar de kans op inbraak het grootst is. De beste hoogte om de sensor te monteren is 1,9 meter. Let op dat je de melder niet te dicht plaatst bij/voor objecten zoals meubels, die het zicht kunnen belemmeren. Vermijd ook plekken waar direct zonlicht op valt of dichtbij warmtebronnen zoals haardvuur, boilers en radiatoren.
Het is belangrijk dat je je alarmsysteem opbouwt uit onderdelen van één merk. De centrale en de accessoires zoals een beveiligingscamera communiceren alleen met elkaar als ze van hetzelfde merk zijn. Daarnaast is het goed om van tevoren te bepalen welke accessoire je op welke plek wilt plaatsen. Je hoeft bijvoorbeeld niet op elke deur of raam een raam/deurcontact te plaatsen als je een bewegingsmelder op de juiste plek plaatst. Alarmsystemen worden veelal in pakketten verkocht. Controleer of alles in het pakket zit en hoeveel extra accessoires je eventueel nodig hebt. Denk daarbij ook aan beveiliging met rook- en hittemelders.
Bewegingssensoren vormen een essentieel onderdeel van je alarmsysteem. Ze werken draadloos op een infrarood signaal en veel van deze sensoren kunnen onderscheid maken in beweging van een persoon en dat van een huisdier. Als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat je van tevoren goed controleert of de bewegingssensoren huisdiervriendelijk zijn. Zo voorkom je vals alarm. Een bewegingssensor heeft een breed zichtveld, zo kan het een groot gedeelte van je kamer zien. Je kunt de sensoren gemakkelijk zelf in huis plaatsen. Ze zijn daarnaast allemaal draadloos.
Een andere accessoire voor een alarmsysteem is het raam/deurcontact. Het ene deel van dit contact plaats je op het kozijn en het andere deel op de deur of het raam. Dit contact houdt in de gaten of een deur of raam open of dicht is. Zo kun je zien of alle ramen gesloten zijn als je het huis uit gaat. Als het alarm ingeschakeld is en de raam of deur open gaat, gaat het alarm af en kun je hiervan op de hoogte worden gebracht.
Wil je kunnen zien wat er in je huis gebeurt op het moment dat de detector iets detecteert? Dan kun je IP-camera’s toevoegen aan je beveiligingssysteem. Dit type beveiligingscamera is aangesloten op internet. Je kunt live meekijken, ook als je ergens anders bent, of opgenomen beelden later bekijken. De meeste IP-camera’s zijn draadloos aan te sluiten aan je netwerk. Daarnaast kun je bij sommige camera’s ook luisteren wat er gebeurt in huis en ‘terugpraten’ zodat de inbreker schrikt. Lees meer over IP-camera’s.
Naast de 3 meest verkochte accessoires (bewegingssensoren, raam/deurcontacten en IP camera’s) zijn er ook nog andere accessoires beschikbaar. Zo kun je een watermelder bij je wasmachine plaatsen, waarschuwt een rookmelder je als er brand is, geeft een glasbreuksensor het aan als er ergens glas gebroken is en kun je een buitenalarm instellen, zodat je niet de enige bent die gealarmeerd wordt.
Wil je dat er iemand polshoogte gaat nemen als je een alarmmelding hebt gehad? Met de nieuwe techniek is het mogelijk dat je systeem ook de alarmcentrale op de hoogte stelt bij een melding. De alarmcentrale kan nu gemakkelijk meekijken op de camerabeelden om te verifiëren of het om een echte inbraak of noodsituatie gaat. Verschillende bedrijven bieden ook een controle aan huis aan. Na een inbraakmelding wordt er direct een beveiligingsexpert langs je huis gestuurd om te controleren of alles in orde is. Merken die dit aanbieden zijn SmartAlarm en WoonVeilig.