Een boormachine is een multifunctioneel gereedschap en kan van pas komen bij allerlei klussen binnen en buiten. Het is daarom zeker niet overbodig om je gereedschapskist aan te vullen met een boormachine. Er zijn diverse boormachines voor verschillende klussen. GAMMA laat zien wat de verschillen zijn en met welke boormachine jij je klus kan klaren.
De accuboormachine – of accuschroefboormachine – is een apparaat dat geschikt is voor de meeste klussen die je tegenkomt. Daarom wordt deze boormachine ook het meest gekocht. De naam zegt het al: je kan ermee boren én schroeven.
Dat laatste is heel handig als je een bijvoorbeeld een boekenplank aan de muur wilt hangen. Een schroef in een muurplug draaien is met de hand best zwaar, maar met deze schroefboormachine is het zo gebeurd.
Wil je in een stenen muur boren? Dan heb je een klopboormachine nodig. Die boort niet alleen, maar 'klopt' ook op de muur. Daar zie je daar niks van: de boor gaat heel snel en schuift minder dan een millimeter heen en weer.
Al die tikjes tikken steeds een klein beetje steen uit je muur. Zo boor je vrij soepel mooie strakke gaatjes en gaten in je muur. Handig wanneer je bijvoorbeeld een zware hangkast, een fotolijstje of televisie wilt ophangen.
Een boorhamer is geschikt voor het zware werk: denk aan betonnen wanden of plafonds. Beton is het allerhardste oppervlak dat je als klusser tegen kan komen. De meeste huizen zijn ook van beton gemaakt. Voor je volgende klus zou je dus best eens een boorhamer nodig kunnen hebben. Deze boor helpt jou om netjes gaten in beton te boren, zonder dat het jou veel kracht kost.
Bij een boorhamer heb je wel speciale boren nodig: die met een SDS-aansluiting.
De elektrische spanning bij accuboormachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger de spanning (V), hoe minder stroom (ampère) nodig is om de motor te laten bewegen. Een boormachine met een hoger voltage heeft dus minder stroom nodig. Heb je twee boren met een gelijkwaardige accu? Dan kun je met de machine met het hoogste voltage langer doorwerken.
Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de boormachine. Dit wordt aangeduid in W (watts). Het vermogen bepaalt dus voor welke klus een machine geschikt is. Hier een paar handige vuistregels:
Tot 600W: goed voor licht boorwerk, zoals kleine gaten in hout en schroeven indraaien in hout en kunststof.
600W tot 900W: voor de meest voorkomende klussen in huis, zoals het gemiddelde boorwerk in hout, metaal, kunststof en baksteen.
900W of meer: voor het serieuze, semi-professionele werk. Voor grotere boorgaten in harde steensoorten.
Capaciteit wordt uitgedrukt in Ah (ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer je kunt doen met een batterijlading. Maar ook met een hoge Ah-waarde gaat een accu soms sneller leeg dan je denkt. Koop daarom bij voorkeur een accuboormachine met een losse tweede accu. Zo kun je doorwerken terwijl de lege accu in de lader zit.
Het koppel van een boormachine wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Hoe hoger dit koppel, hoe zwaarder het werk dat de machine aankan. Dus hoe groter de diameter van het gat dat je wilt boren, hoe dikker en langer de schroef die je kunt inschroeven en hoe harder het materiaal mag zijn waarin je boort. Een koppel van 50Nm is geschikt voor zware klussen, zelfs voor meer professionele klussen.
De meeste boormachines hebben een draaisnelheid met twee standen of versnellingen. Stand één is een lage draaisnelheid, met een hoger koppel. Stand twee is een hoge draaisnelheid, met een lager koppel. Sommige machines hebben een variabel instelbare draaisnelheid, dus ook een variabel instelbare koppel.
Veel accuschroefboormachines hebben een slipkoppeling. Hierdoor stopt de boor of schroefbit met draaien als deze op te veel weerstand stuit. Dat voorkomt vastlopen van de boor, doldraaien van de schroefkop en beschadiging van de schroefkop en het bitje. Je kunt de gevoeligheid van de slipkoppeling instellen met een ring achter de boorkop. Hoe lager het getal, hoe eerder de machine slipt.