Bij GAMMA vind je messen om te klussen of voor je vrije tijdbesteding. Klusmessen zijn altijd zeer scherp en worden gebruikt voor het snijden van diverse materialen. Ze zijn te herkennen aan hun robuuste uiterlijk. Het snijblad is meestal te vervangen. Welke soorten messen zijn er? En waar moet je op letten als je een mes koopt?
Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van klusmessen die je bij GAMMA kunt kopen.
Een hobbymes heeft een verwisselbaar kort mesje met twee uitsparingen aan de bovenzijde. Bij simpele modellen moet je het heft opendraaien om het mesje te vervangen. Geavanceerde modellen hebben een autoloadsysteem en ingebouwde bladreiniging. De meeste hebben een ruimte om reservemesjes in op te bergen. Ze zijn vaak voorzien van een schuifsysteem of beschermkap om het mes veilig op te bergen. Er zijn ook inklapbare hobbymessen, die gemakkelijk in je zak passen. Sommige hobbymessen hebben een ‘ingekapseld’ mesje aan de zijkant van het heft. Hiermee kun je snel touw en draad doorsnijden.
Het snijblad van een afbreekmes bestaat uit verschillende mesjes. De mesjes kunnen na gebruik afgebroken worden. Hierdoor heb je telkens een scherpe snijkant. Bij een goed afbreekmes kun je het mes soepel heen en weer schuiven. Voor het snijden moet het geblokkeerd of vergrendeld kunnen worden. Bij sommige messen gebeurt dit automatisch. Aan de achterzijde zit een afneembare dop of breekkap, die je kunt gebruiken om veilig het botte mesje te pakken en af te breken. Afbreekmessen zijn verkrijgbaar in diverse breedtes. Sommigen hebben een ingebouwd magazijn voor reservemesjes.
Een glassnijder maakt met een hard metalen wieltje een kras in het glas. Leg het glas op een vlakke ondergrond. Doop het wieltje van de glassnijder in terpentine. De terpentine dient als koelvloeistof. Tijdens het snijden loopt de temperatuur namelijk erg hoog op en kan het snijwieltje verbranden. De snijlijn wordt dan brokkelig. Druk tijdens het snijden slechts licht op de glassnijder. Begeleidt het wieltje met behulp van een stalen liniaal. Eén haal moet voldoende zijn. Vergeet met name de uiteinden niet. Tik na het snijden tegen de onderkant van de glasplaat ter hoogte van de snijlijn.
Een acrylmes gebruik je voor het ‘snijden’ of liever gezegd inkrassen van acrylplaat. Acrylmessen zijn ook geschikt om PVC-plaat en formica is op maat te maken. Kras de plaat in met behulp van een stalen liniaal. Een of twee keer krassen is voldoende. Vergeet met name de uiteinden niet. De acrylplaat kan dan gebroken worden op de rand van een tafel.
Een rolmes (of roterend mes) maakt een rollende snijbeweging en wordt veel gebruikt voor het snijden zachte materialen. Door rollend te snijden ontstaan er minder rafels tijdens het snijden in textiel. Ander goot voordeel van een roterend mes is dat je gebogen lijnen kunt snijden. De ronde messen zijn vervangbaar.
Een glasschraper gebruik je voor het verwijderen van verf-, lijm- en stickerresten op een glazen oppervlak. De schraper kan bestaan uit een metalen houder met een uitschuifmechanisme voor het vervangbare mesje. Een simpelere vorm is een handvat van kunststof waar een vervangbaar mesje in past. Dankzij een passend kapje kun je ook deze de schraper veilig opbergen.
De verfschraper met vervangbare messen gebruik je voor het schrapen van hout, metaal, verf en lijm.
Een kabelmes kun je voor verschillende snijwerkzaamheden gebruiken. In het RVS lemmet zit een extra uitsparing. Hierdoor kun je een kabelmes ook gebruiken om elektrakabels af te strippen.
Een gipsmes (of hoveniersmes) heeft een gebogen vorm. Je gebruikt deze bij het op maat maken en afwerken van gips. Een gipsmes is inklapbaar en daardoor veilig mee te nemen in je zak. Je kunt dit mes ook gebruiken in de tuin, bijvoorbeeld voor licht snoeiwerk en oculeerwerk.
Met een isolatiemes kun je zachte materialen en met name isolatiematerialen netjes op maat snijden. Dat is belangrijk omdat isolatieplaten nauw moet aansluiten. Doe je dit niet ontstaat er een koudebrug, waardoor de muur of het dak een deel van zijn isolatiewaarde verliest. De messen van een isolatiemes zijn vervangbaar.
Een messenset voor precisiewerk is onmisbaar bij nauwkeurig knutselwerk. Deze messenset bevat vaak meerdere mesjes in verschillende vormen. De mesjes plaats je in een universele houder. Een messenset voor precisiewerk gebruik je voor het snijden van onder meer leer, papier, rubber, karton, kurk, hout en textiel.
Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van de vrijetijdsmessen die je bij GAMMA kunt kopen.
Een padvindersmes met zijn opvallend rode kleur is een universeel mes en een familielid van het beroemde ‘Zwitserse zakmes’. Het is niet alleen geschikt is om mee te snijden maar voor veel meer doeleinden geschikt. Bijvoorbeeld als platte schroevendraaier, kruiskopschroevendraaier, vijl, schaar, priem, ruimer, tandenstoker, pincet en angelsteker. Het zakmes heeft ook een blik- en flesopener en kurkentrekker. Het compacte mes is voorzien van een sleutelring, zodat je het aan je sleutelbos kunt bevestigen.
Een sportmes gebruik je voor het snijden van onder andere touw, snoeien van dunne takken en het openen van dozen. Het mes is gemaakt van sterk en duurzaam aluminium. Het mes heeft een uitschuifmes en een uitklapmes. Het uitklapmes is vooral geschikt voor het doorsnijden van garen, touw en nylon. Het uitschuifmes gebruik je voor het snijden van papier, karton, tapijt, leer, stof, kunststof en PVC-vloeren. Je kunt de beide messen niet tegelijkertijd gebruiken dankzij het ingebouwde veiligheidssysteem. Beide messen verwissel je eenvoudig zonder gereedschap.
Een zakmes is vaak gemaakt van roestvaststaal. Een zakmes komt van pas bij het snijden van tenttuidraad, landvasten voor de boot en het snijden van materialen, zoals textiel, karton of leder. Het zakmes heeft een veiligheidsfunctie, zodat het mes tijdens gebruik niet dicht kan klappen. Het compacte mes heeft een broekclip waarmee je het mes handig aan je broek vastklikt.
Een mes moet zeer betrouwbaar zijn. Dat betekent dat het mesje stevig in het heft (handvat) moet zitten. Tijdens het snijden moet het mes geblokkeerd zijn, waardoor het niet plotseling in het heft kan schieten of kan omklappen. Je moet een mesje snel en veilig kunnen verwisselen. Een mes moet veilig opgeborgen kunnen worden en is daarom na gebruik inschuifbaar, inklapbaar of voorzien van een kapje of beschermkoker.
Bij snijden moet veiligheid altijd voorop staan. Let op de volgende zaken.
- Gebruik het mes alleen om te snijden, niet om materiaal weg te steken of te hakken.
- Snijd altijd van het lichaam af.
- Houd je vingers uit de buurt van het mes.
- Gebruik steeds een scherp mes.
- Druk niet te hard op het mes, laat het mes het werk doen.
- Bij dikke materialen, verschillende keren over de insnijding gaan en iedere keer iets dieper snijden.
- Steek nooit een open mes in je zak.
- Berg na gebruik het mes veilig op.
- Gooi oude mesjes niet zomaar bij het afval, waardoor anderen zich kunnen bezeren.