Er zijn opbouw- en inbouwstopcontacten en schakelaars. Je gebruikt het opbouwsysteem als de leidingen op de muur lopen. Deze worden voornamelijk buiten en in schuren en garages gebruikt.
Als het om opbouwmateriaal gaat, is er vrij weinig keuze. Bij opbouwsystemen is het bovendien nodig om een montageplaat te bevestigen aan de muur. Je boort hier van tevoren gaten in, zodat je de draden eenvoudig achterlangs kunt leiden en deze bovenin samenkomen. Vervolgens kun je het stopcontacthuis of schakelaarhuis hierop vastschroeven.
Heb je te maken met een inbouwsysteem? Een inbouwsysteem schroef je vast aan de inbouwdoos die in de muur zit. Bij inbouwschakelaars en inbouwstopcontacten kun je kiezen uit een groot assortiment modellen.
Schakel bij werken aan elektra de stroom van de betreffende groep altijd uit.
Controleer met een spanningzoeker of er inderdaad geen stroom meer staat op de bedrading. Zo ben je er zeker van dat je veilig aan het werkt kunt!
Controleer of de inbouwdoos gelijk valt met de muur. Ligt de inbouwdoos te diep? Breng dan verhogingsringen aan tot de inbouwdoos wel met de muur gelijkloopt.
Strip 0,5 tot 1 cm van de uiteinden van de draden in de inbouwdoos. Hiervoor maak je gebruik van een draadstriptang.
Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.
Steek een bruine fasedraad (L) in de aansluitklem (soms aangeduid met ‘P’). Steek nu een zwarte schakeldraad in de aansluitklem die hier tegenover ligt.
Schroef de bevestigingsschroefjes losjes in de inbouwdoos en laat ze ongeveer een halve centimeter uitsteken. Haak het stopcontact of de schakelaar in de schroefjes. Houd het geheel horizontaal. Draai beide schroefjes vast.
Aan een opbouwstopcontact wordt soms stevig getrokken.
Gebruik daarom lange schroeven voor de bevestiging. Lange schroeven dringen ruim door de stuclaag van de muur heen. Zo blijft de boel stevig vastzitten.
Klem of schroef het afdekraam vast aan het binnenwerk.
Zitten er meer stopcontacten of schakelaars naast elkaar?
Maak dan gebruik van tweevoudige of meervoudige afdekramen.
Schakel de stroom weer in en controleer of het stopcontact of de lichtschakelaar naar behoren werkt. Klaar is Kees!
Hobbelen er kleine kindjes rond bij jou thuis? Kinderen zijn nogal nieuwsgierig, dus het is van belang om stopcontacten binnen hun handbereik zoveel mogelijk af te schermen. Laaggeplaatste stopcontacten kun je afdekken met zelfklevende afdekplaatjes.
Koop liever te veel in dan te weinig. Heb je na je klus materialen over?
Deze kun je in de originele verpakking met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.