keuzehulp

Ideeën voor de tuinafscheiding in jouw voortuin

Om verschillende redenen kun je ervoor kiezen om een erfafscheiding in je voortuin te plaatsen. Wil je meer privacy of vind je het gewoon fijn om te weten welk stuk grond precies van jou is? Om je op weg te helpen met je tuinafscheiding heeft GAMMA voor jou een aantal ideeën op een rij gezet.

Waarom is een voortuin erfafscheiding belangrijk?

Met een tuinafscheiding geef je de grenzen van jouw voortuin aan. Dit is de grens tussen jouw tuin en die van de buren, maar ook de grens van jouw tuin met de stoep of straat. Om duidelijk te maken welke grond van jou is, is een erfafscheiding in je voortuin dus belangrijk. Daarbij kun je de afscheiding ook gebruiken om wat meer privacy te verkrijgen in jouw voortuin of huis.

Welke soorten tuinafscheidingen zijn geschikt voor de voortuin?

Er zijn verschillende ideeën voor een voortuin afscheiding. Maar je mag niet zomaar alles op de erfgrens plaatsen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het in de voortuin een lage erfafscheiding moet zijn van maximaal 1 meter hoog. Ook mogen heggen of bomen niet zomaar op de erfgrens geplaatst worden, hier gelden aparte regels voor. Hieronder worden verschillende mogelijkheden verder toegelicht.

Tuinhek

Een houten tuinhek is een mooie natuurlijke tuinafscheiding. GAMMA heeft tuinhekken van grenen- of hardhout. Hardhouten hekken zijn zeer duurzaam en hebben een lange levensduur, in de loop van de tijd vergrijzen ze. De grenen tuinhekken kun je schilderen met een goede buitenverf en daarmee helemaal aanpassen aan je eigen stijl. Vergeet niet dat het tuinhek aan tuinpalen bevestigd moet worden.

Tip!

Om ervoor te zorgen dat je houten tuinhek zo lang mogelijk meegaat is het verstandig om deze te beitsen. Deze video bevat een handig stappenplan voor het beitsen van een schutting, welke je ook makkelijk kunt toepassen op jouw tuinhek.

Gaas

Een tuinhek van gaas geeft de voortuin een moderne uitstraling. Als je meer privacy wilt, kun je ervoor kiezen om klimplanten te planten tegen het hek. Na verloop van tijd zul je dan een groen hek hebben. Ook is dit hek makkelijk om andere dingen aan op te kunnen hangen zoals lampjes.

Stapelblokken van beton

Stapelblokken van beton zorgen naast een stoere erfafscheiding in je voortuin meteen voor een robuuste plantenbak. Doordat een border van stapelblokken afgesloten is heb je iets meer privacy dan bij een houten tuinhek. Door er planten in te doen zorg je voor een gezellige sfeer in je voortuin. Let wel op wet- en regelgeving omtrent hoogtes van erfafscheidingen wanneer je de stapelblokken gaat plaatsen.

Tip!

Wil je weten hoe je zelf een border van stapelblokken kunt aanleggen in je voortuin? Bekijk hier hoe je dat doet.

Borderrol

Heb je geen behoefte aan een hoge erfafscheiding? Dan kun je ook kiezen voor een borderrol. Dit hekje is slechts 35 cm hoog en gemakkelijk te plaatsen. Door dit borderhekje behoud je hetzelfde zicht maar weet je wel precies welk gebied tot jouw voortuin behoort.

Groene erfafscheiding

Houd je van groen en wil je graag een groene erfafscheiding in je voortuin? Kies dan voor bijvoorbeeld een heg. Ook kun je ervoor kiezen om planten bij je erfafscheiding te zetten. Hierdoor heb je geen hekwerk nodig en laat je de natuur zijn gang gaan. Let er wel op dat je je planten goed onderhoudt en je eventuele buren hier geen overlast van ervaren.

Let op!

Veel planten zijn seizoensgebonden. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld doodgaan door vorst. Kies bijvoorbeeld voor een heg of ga voor een mix van planten die bloeien en groeien in verschillende seizoenen. Zo ziet je groene tuinafscheiding er het hele jaar door mooi uit. GAMMA heeft verschillende soorten planten en zaden waarmee je direct aan de slag kunt in je voortuin.

Hoe kies je de juiste erfafscheiding voor je voortuin?

Bij het kiezen van een erfafscheiding houd je met verschillende factoren rekening. Zo is het natuurlijk belangrijk wat jij mooi vindt en wat er in je tuinontwerp past. Maar ook het budget en het doel van de erfafscheiding zijn belangrijk. Gaat het bijvoorbeeld om een erfafscheiding op de oprit? Wil je de grens met de tuin van de buren aangeven? Of gaat het om een lage erfscheiding tussen de voortuin en de stoep? En wil je de tuinafscheiding alleen gebruiken om de grens aan te geven of moet de erfafscheiding ook voor meer privacy zorgen? Dit zijn allemaal belangrijke punten om mee te nemen in jouw zoektocht naar de ideale erfafscheiding voor jouw voortuin.

Hoe integreer je een tuinafscheiding in je voortuinontwerp?

Bij het aanleggen van je voortuin is de erfafscheiding een belangrijk onderdeel. Wil je veel groen in je voortuin integreren? Dan past een lage heg of een lage erfafscheiding met planten goed bij jouw voortuin. In een moderne en strakke voortuin is een afscheiding met schanskorven of gaas juist passend. En bij een klassieke tuin is een houten tuinhek een uitstekend idee. Staat de erfafscheiding op de erfgrens met jouw buren? Vergeet dan niet om eerst te overleggen voordat je een besluit neemt.

Meer klusadvies

lattenwand-Thumbnail
Zelf een buiten lattenwand maken stappenplan
zelfbouwschutting-sleufpalen-thumbnail
Zelfbouwschutting met sleufpalen plaatsen stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
natuurlijk-tuinscherm-thumbnail
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
tuinpoort-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats je een tuinpoort? stappenplan
schutting-zweeds-rabat-thumbnail
Schutting plaatsen van Zweeds rabat of regulier rabat stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in