stappenplan

Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen?

Verwarmingsleidingen verliezen altijd wat warmte. In bijvoorbeeld de woonkamer is dat niet erg, omdat ze hierdoor meteen de kamer verwarmen. Maar in ruimtes die je niet wil verwarmen (zoals de kruipruimte of zolder) is warmteverlies zonde. Met leidingisolatie voorkom je onnodige warmteafgifte van CV-leidingen en warmwaterleidingen. Dat scheelt een hoop stookkosten. Wij leggen je uit hoe je geld en energie bespaart in een paar stappen.

Let op

Isoleer alleen de verwarmingsleidingen. Isoleer de warmwaterleidingen niet om risico op legionella te voorkomen.

Maar vergeet ook niet buiten de koudwaterleiding te isoleren, zodat deze leiding is beschermd tegen bevriezing in de winter.

stap 1

Kies het juiste isolatiemateriaal

Er zijn twee types buisisolatie: één met en één zonder sluiting. Het type met sluiting heeft een plakrand en werkt makkelijker, maar is iets duurder. Met buisisolatie zonder plakrand ben je goedkoper uit, maar daarbij moet je wel zelf alle naden dicht tapen. Je hebt hier speciale buis isolatietape voor.

stap 2

Bereken de juiste hoeveelheid

Zorg dat je de buizen allemaal iets ruimer meet. Mocht je te veel isolatiemateriaal hebben dan is afknippen zo gedaan. Eventueel later een stuk toevoegen kan ook, maar zorg dan wel dat je de naad goed afplakt met isolatietape. Let goed op dat er daarnaast meer materiaal in bochten gaat zitten dan op het eerste gezicht lijkt.

Tip!

Voor bochten en splitsingen zijn er speciale hoek- en T-stukken beschikbaar.

stap 3

Bevestig het isolatiemateriaal

Schuif het isolatiemateriaal om de leidingen. Bekijk goed welke stukken isolatie waar moeten komen, zodat je goed uitkomt met de aangekochte hoeveelheid. Vouw het isolatiemateriaal om de leiding, verwijder de dubbelzijdige tape en plak beide kanten aan elkaar.

Tip!

Gebruik jij isolatiemateriaal zonder plakrand, plak dan de naden zelf dicht met buisisolatie tape. Let erop dat dit nauwkeurig gebeurt, zodat er geen warmte door kan ontsnappen. Check de video om te zien hoe je deze stap uitvoert.

stap 4

Zelf een hoekstuk maken

Bekijk de hoek die je wilt gaan maken en hou er een recht stuk isolatie langs zodat je een goede inschatting kan maken van de lengte die je nodig hebt. Snij dit stuk vervolgens af en snijd enkele v-vormige partjes uit de isolatie. Schuif nu het stukje om de buis heen en plak hem goed dicht.

stap 5

Zelf een T-stuk maken

Neem de buisisolatie en snijd de kop in een v-vorm met een hoek van 45 graden af. Snijd bij het stuk buisisolatie waar dit stuk in moet opnieuw een hoek van 45 graden, en zet beide stukken tegen elkaar aan. Bevestig ze en tape de kieren goed af.

Tip!

Vind je jouw geïsoleerde leidingen niet zo mooi ogen in de ruimte? Je kunt ze altijd wegwerken achter een koof van gipsplaat of een ander plaatmateriaal.

Dit stappenplan komt voor in