stappenplan

Vochtvreter in huis

Heb jij last van vocht in huis? Op deze pagina lees je hoe je overmatig vocht in de lucht kunt bestrijden met een vochtvreter in huis.

Wat is een vochtvreter en hoe werkt het in huis?

Een vochtvreter is een klein plastic bakje, met daarin een blok calciumchloride (zoals deze Bison vochtmagneet) of een zakje met korrels van diezelfde substantie. Calciumchloride is een type zout dat vocht uit de omgeving aantrekt. Het reageert met vocht en onttrekt dit aan de lucht. Door de reactie ontstaat vloeibaar water, dat doorlekt in een opvangbakje. Zo bestrijd je met een vochtvreter vocht in huis. Zorg dat je regelmatig de calciumchloride vervangt en het opvangbakje leegt.

Zorg eerst dat je huis zo goed mogelijk geventileerd wordt. Ventileren is de beste manier om overmatig vocht in huis te voorkomen. Als alternatief op een vochtvreter kun je ook een elektrische luchtontvochtiger overwegen.

De voordelen van het gebruik van een vochtvreter in huis

Vocht in huis bestrijden met een vochtvreter heeft duidelijke voordelen. De korrels onttrekken vocht aan de lucht, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Dat is gezonder voor jou én beter voor je huis en inboedel. Maar helaas werkt een vochtvreter werkt niet in elke ruimte even goed. Houd rekening met het volgende:

- Ramen of deuren vaak open

In ruimtes waar de ramen of deuren vaak open staan, schiet een vochtvreter zijn doel voorbij. Er wordt steeds nieuwe lucht aangevoerd. Daar onttrekt de vochtvreter vocht aan, maar zodra de deur opengaat komt er nieuwe vochtige lucht binnen. Op deze manier zijn de korrels zo op en is de ruimte net zo vochtig als deze was. Sowieso zijn goed geventileerde ruimtes vaak minder vochtig dan ruimtes waar de lucht niet ververst wordt.

- Lage temperatuur

Is de temperatuur in de ruimte laag, bijvoorbeeld in een kelder of schuur? Dan condenseert het vocht uit de lucht vaak al uit zichzelf. Een vochtvreter trekt dan geen vocht meer aan.

Moet ik mijn vochtvreter hoog of juist laag plaatsen?

Het maakt voor de werking weinig verschil of een vochtvreter hoog of juist laag staat. Het gaat om de inhoud van een ruimte. In grotere ruimtes kun je meerdere vochtvangers plaatsen. Houd vooral rekening met de praktische kant. Zorg voor een stabiele ondergrond waar het bakje niet snel omkiept of valt.

En, belangrijk: houd bij het plaatsen van de vochtvreter vooral ook rekening met huisdieren of kleine kinderen. Het calciumchloride zorgt voor een chemische reactie. Bij die reactie met het vocht uit de lucht komt warmte vrij. Dat kan zorgen voor irritatie aan ogen of huid. Zorg daarom dat huisdieren of kleine kinderen niet bij de vochtvanger in de buurt kunnen komen.

Tips voor het effectief gebruik en onderhoud van vochtvreters

Vochtvreters zijn vooral handig te gebruiken in kleine vochtige ruimtes. Ruimtes waar vaak mensen komen (en deuren en ramen open en dichtgaan) zijn minder geschikt. Door de luchtcirculatie zal de vulling snel opgaan zonder dat de lucht blijvend minder vochtig wordt. Gebruik de vochtvreter dus in een kelder, schuur, vliering of rommelkamer. Zet aan het begin van de herfst een of meerdere vochtvreters neer. Controleer daarna regelmatig het opvangbakje en de vulling. Op die manier is de lucht in die ruimte blijvend droger. Dat is niet alleen gezonder voor de bewoners van het huis, maar ook beter voor het huis zelf en de inboedel.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe ventileer ik mijn kruipruimte? - Thumbnail
Hoe ventileer ik mijn kruipruimte? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? - thumbnail
Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Wat is de beste plek voor een radiator? - thumbnail
Wat is de beste plek voor een radiator? keuzehulp
energiezuinig-verwarmen-Thumbnail
Tips voor het duurzaam verwarmen keuzehulp
radiator-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik mijn radiator? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in