Wil jij graag een toekomstbestendige tuin aanleggen waarin de waterkringloop perfect geregeld is, veel planten groeien en bloeien en duurzame keuzes gemaakt zijn? Dan is dit de juiste voortuin voor jou. Het leuke van deze duurzame tuin is dat hij toch heel strak en modern is. Bovendien heeft deze tuin ook een handige ruimte om containers uit het zicht te houden.
In dichtbetegelde tuinen kan het regenwater niet zo makkelijk in de tuingrond wegzakken. Dit is een van de oorzaken dat rioleringen steeds vaker bezwijken en wateroverlast toeneemt. En dat terwijl hoosbuien juist in de toekomst alleen maar zullen toenemen... Je kunt het regenwater daarom het beste laten infiltreren en tegelijkertijd het overtollige regenwater van het dak opvangen in een regenton, voor als het later bij droogte weer van pas komt. Tegels zijn doorgaans slecht waterdoorlatend. Houd jij nu eenmaal van die strakke tegel look? Kies dan voor een keramische tegel met waterdoorlatende onderlaag.
Een duurzame tuin kan eigenlijk niet zonder regenton. Het is een handige manier om water op te vangen waarmee je in droge perioden de tuin weer kunt besproeien. Deze kun je in al een paar simpele stappen zelf aansluiten op de regenpijp. Het leuke aan deze variant is dat er bovenin een plantenbak in de regenton is geïntegreerd. Zo heb je nog wat extra ruimte om je favoriete bloemen of planten toe te voegen aan de de voortuin. Op die manier wordt een regenton meteen een echte eyecatcher!
Wat wel eens wordt vergeten, maar eigenlijk het belangrijkste is als het over de tuinen van de toekomst gaat, is het gebruik van zoveel mogelijk groen. Door een grote border aan te leggen met lekker veel beplanting erin trek je heel wat leven aan. Plaats als erfafscheiding een groene haag, zoals de beukenhaag, waarin vogels graag komen nestelen. Of kies voor een natuurschutting waartegen je klimopplanten omhoog laat groeien. Zowel vogels als bestuivende insecten zijn hier blij mee. Naast het pad van keramische tegels is in deze tuin voor een gazon als bodembedekking gekozen. Deze is perfect voor de infiltratie van regenwater, goed voor de biodiversiteit en zorgt tegelijkertijd voor een fijne, groene aanblik.
Door de planten af te kaderen in een border, houd je het onderhoud zoveel mogelijk beperkt. Ben je een beginnende tuinierder, dan kan het handig zijn om voor vakbeplanting te kiezen. Dit zijn grotere vakken met eenzelfde soort planten. Dit straalt rust uit en door de eenzijdige beplanting is het opkomende onkruid gemakkelijk te herkennen. Een houten zitje in deze verhoogde border onderbreekt de grote border en voegt een spanningselement toe. Hier is gekozen voor een bankje van het duurzame azobé hardhout. Deze houtsoort gaat circa 15 jaar mee, mits het behandeld wordt met een beits of olie.
De verhoging kun je vrij eenvoudig zelf maken met behulp van betonnen stapelblokken, stevige stenen van elk 15x15 cm breed en 60 cm lang. Je begint met het leggen van een fundering van een zandbed en opsluitbanden. Met behulp van lijm bevestig je de stenen eenvoudig op elkaar. De ideale zithoogte is circa 45 cm: je stapelt de stenen dus drie lagen hoog. Het bankje van balken leunt op de bovenste stapelblokken. Aan de achterkant laat je de balken rusten op een verborgen frame.
Je containers in de voortuin hebben staan, heeft zo zijn voordelen. Zo heb je geen last meer van de eventuele nare geurtjes als je in de achtertuin zit en de containers zet je voor de leging in een handomdraai aan de straat. Zeker met een kleine achtertuin kan dit een echte uitkomst zijn. Een mooie containerombouw, die de containers uit het zicht werkt, is dan wel noodzakelijk. Hier is gekozen voor een containerombouw van latten van duurzaam hardhout met het FSC-keurmerk, die mooi in lijn is met de vormgeving van het bankje.