inspiratie

Waterdoorlatende bestrating

Met waterdoorlatende bestrating in je tuin wordt wateroverlast voorkomen en belast je het riool zo min mogelijk. Dit zijn de opties en zó maak je jouw tuin klimaatbestendig!

Waarom waterdoorlatende bestrating?
Het beste voor het milieu is om het regenwater op natuurlijke wijze de grond in te laten zakken. Op verharde plekken waar terrassen en paden liggen, kan dit een probleem zijn. Grote plassen blijven op het terras staan en het overtollige water wordt weggespoeld naar het riool. Zonde, want het riool is eigenlijk bedoeld voor het vuile water. Daarnaast kan het riool overbelast raken bij extreme regenval.

Door waterdoorlatende bestrating of een halfverharding voor je terrassen en paden te gebruiken, kan het water wél doorgelaten worden. Op deze manier wordt het grondwater op natuurlijke wijze aangevuld. Welke waterdoorlatende bestrating je kiest, hangt af van je voorkeuren en van de plek waar de bestrating moet komen.

Open bestratingspatroon en grasbetonstenen
Ben je van plan om klinkers te gaan leggen? Door ruimte te laten tussen de klinkers wordt het water afgevoerd en verdwijnt het in de bodem. De tussenruimte kun je opvullen met zand of grind, maar ook met bodembedekkende planten of gras. Naast gewone klinkers kun je ook kiezen voor grasbetonstenen of klinkers met noppen die zorgen voor ruimte tussen de stenen.
* Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Tip!

Streef ernaar om twee derde van je tuin groen te maken. Groen in de tuin, zoals planten, bomen en gras, vergroot de biodiversiteit en zorgt voor verkoeling.

Poreuze betonklinkers
Wil jij graag een strak resultaat voor je terras, oprit of tuinpad, zonder zichtbare gaten of met beplanting erin? Kies dan voor poreuze of waterdoorlatende betonklinkers. Door de korrelstructuur van deze klinkers zijn ze lucht- en waterdoorlatend, waardoor ze voor een goede afwatering zorgen.
* Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Grind, split, schelpen en lavastenen
Halfverhardingen van gesteentes of schelpen laten regenwater langzaam door en zijn gemakkelijk aan te leggen. Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten, dat er voor elke tuin wel een passende kleur is. Met egalisatiematten of grindroosters houd je de halfverharding op zijn plek en zorg je voor een egale toplaag. Dankzij deze matten maak je de halfverharding zelfs geschikt voor een oprit.
* Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Tip!

Kies voor hout met het FSC-keurmerk, dit zijn duurzame houtsoorten.

Kunstgras
Natuurlijk is een gazon een betere optie voor het milieu, maar neig je ernaar om het gazon te vervangen voor een tuin vol met tegels? Overweeg dan toch eens kunstgras. Deze waterdoorlatende, groene bedekking voor je tuin vergt weinig onderhoud en ziet er tegenwoordig uit als net-echt.

Kijk bij kunstgras aanleggen voor het stappenplan.

Waterdoorlatende bestrating: houtsnippers, boomschors en cacaodoppen
In feite zijn er twee manieren om natuurlijke materialen als houtsnippers, boomschors en cacaodoppen als waterdoorlatende bestrating toe te passen. De eerste is als natuurlijk pad in je tuin en de tweede als mulchlaag in de border. Zo’n mulchlaag van sierschors of cacaodoppen remt de groei van onkruid, de bodem droogt minder snel uit en de grond warmt minder snel op dan bij steenachtige materialen. Daarnaast zijn planten in je tuin beter bestand tegen vorst als er een beschermlaag is aangebracht.
* Geschikt voor: paden en als bodembedekker

Meer informatie of gericht advies nodig bij de keuze voor waterdoorlatende verharding? Een medewerker in de GAMMA winkel kan passend advies geven.

Deze inspiratie komt voor in