stappenplan

Hoe kan ik zelf composteren?

Composteren is makkelijk en je krijgt er heel wat voor terug. Compost verrijkt namelijk de bodem van je tuin, waardoor alle planten en borders mooier bloeien en groeien. Bovendien bespaar je in sommige gevallen ook geld, op je groenafval. Zin om je tuin een boost te geven met de nodige voedingsstoffen? Door zelf te composteren zie je meteen het resultaat. Wil je weten hoe? Met onderstaande stappenplan leren we je hoe je zelf eenvoudig kan composteren.

Waarom zou je zelf composteren?

Compost uit je eigen tuin is niet alleen het meest natuurlijke en voedingsrijke meststof, een ander groot voordeel: het is ook volledig gratis. Met rijpe compost zorg je voor een gezonde bodemstructuur waarin je planten en struiken voldoende mineralen en andere voedingsstoffen krijgen om langer en mooier te bloeien. Compost is daarom het ideale krachtvoer voor jouw tuin. En hoe meer tuinafval en groenafval je hebt, hoe goedkoper het is om zelf te composteren. Hierdoor bespaar je flink op je gft-afval. En wist je dat goede compost niet stinkt? Het ruikt zelfs naar bosgrond, heerlijk.

Wat mag wel bij de compost? En wat niet?

  • Wat mag wel: goede compost bestaat uit eierschalen, paardenmest, onbespoten schillen van fruit en groenten, stro, grasmaaisel, snoeihout, herfstbladeren, dorre bloemstengels en ander tuinafval.
  • Wat mag niet: keukenafval zoals koffiepads, kaaskorstjes, brood, botjes en gekookte groenten mogen niet op de composthoop. Ook bloeiend onkruid kan je beter vermijden, hier kunnen namelijk kiemende zaadjes tussen zitten. Heb je een kat of hond? Dan is het belangrijk om geen kattenbakkorrels of hondenvoer bij je compost te gooien; en ook geen verkoold hout of as.

Rijpe compost maken: hoe doe je dat?

Rijpe compost zit boordevol voedingsstoffen. Dit komt doordat vele micro-organismen het organisch materiaal omzetten in voedzame humus. En dat kan enkel als er een ideale luchttoevoer is. Zorg daarom voor voldoende lucht toestroom bij je afval. Hierdoor kunnen organismen, zoals wormen, kevertjes en schimmel gemakkelijk hun werk doen.

Een composthoop maken in 5 stappen

Hoe kan je het best zelf composteren? En wat is het meest geschikte plekje voor jouw compost? Met deze 5 tips helpen we je op weg.

Compostbak 1300 liter
stap 1

Kies de juiste oplossing

Is je tuin kleiner of gelijk aan 400 m²? Gebruik dan een compostvat. Is jouw tuin groter dan 400 m²? Dan heb je een compostbak nodig. In deze bak kan je veel meer hout materiaal kwijt, zoals takjes en snoeiafval van hagen en struiken.

Je kunt ook een composthoop maken, maar alleen met een compostbak of compostvat zorg je voor de ideale luchttoevoer die nodig is om rijpe compost te maken. Op deze manier is er namelijk altijd voldoende warmte en vocht aanwezig om de actieve micro-organismen aan het werk te zetten.

Composteren
stap 2

Kies de ideale plek

De ideale plaats voor je compostbak of -vat is een plek half in de zon half in de schaduw. Met slechts enkele uren zon per dag kunnen de micro-organismen het groenafval gemakkelijk afbreken en komen er rijke voedingsstoffen vrij.

Luchtig bruin organisch materiaal
stap 3

Bereid de ondergrond voor

Zorg ervoor dat je compostvat of -bak stabiel op de grond staat. Klaar? Leg dan helemaal onderaan de bak een laag van 15 cm met luchtig bruin organisch materiaal zoals fijne takjes en stro.

Bruine laag compost
stap 4

Meng de compost regelmatig

Wissel groene en bruine lagen af. De groene laag bestaat bijvoorbeeld uit grasmaaisel en keukenafval. Deze laag bevat de rijkste voedingsstoffen. Om het mengsel luchtig te houden, wissel je deze laag af met bruin materiaal, zoals takjes en dorre bladeren. Met een tuinhark kan je de verschillende lagen regelmatig mengen, waardoor de compost goed rijpt.

stap 5

Test regelmatig de kwaliteit van de compost

Rijpe compost is niet te nat, maar ook niet te droog. Test daarom regelmatig of de compost voldoende vochtig is. Neem een handvol compost en knijp dit uit. Druppelt er water uit? Dan is de compost voldoende vochtig. Als er geen water uitloopt, voeg je wat water toe. Na een half jaar is de compost klaar om in je borders te verdelen. Verwerk de rijpe compost zo snel mogelijk, want anders droogt deze uit en daalt de kwaliteit.

Tip!

Hoe kleiner het groenafval, hoe makkelijker het afbreekt. Als je bijvoorbeeld grove takken snoeit, kan je deze eerst tot fijne snippers hakken voordat je ze aan de compost toevoegt.

Composteren in een kleine tuin

Wil je wel composteren maar heb je weinig ruimte hiervoor, dan kun je een compostbak, een compostsilo of compostemmer gebruiken.

Bekijk de compostbakken

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (1)
Dit stappenplan komt voor in