Met stucwerk zorg je voor een mooi afgewerkte muur. Zelf je muur stukadoren? Dat is ook voor de minder ervaren klusser prima te doen. Stuccen begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. In dit stappenplan van GAMMA zie je wat je nodig hebt en lees je hoe je zelf een muur vakkundig stuct.
Kies de juiste soort stuc. De stuc moet passen bij de ondergrond en de gewenste dikte van de stuclaag.
Zorg er altijd voor dat de ruimte goed is voorbereid. Stuc is als een soort cement, dat wil je niet op de vloer of andere plekken in de ruimte krijgen. Begin daarom met het afplakken van alle onderdelen waar je geen stuc op wil hebben.
Bestaat je wand uit gipsplaten? Zorg dan dat je zelfklevende bewapingsband aanbrengt op de muur voor je gaat stukadoren.
Eerst moet de muur goed worden schoongemaakt door het met een borstel af te nemen en de wand verder stof- en vetvrij te maken met verfreiniger. Gebruik een verfreiniger die voor dit soort ondergrond bedoeld is.
Plaats een stuclijst, ook wel stucbeschermer of hoekprofiel genoemd, op uitwendige hoeken. Het plaatsen van een stucbeschermer is niet moeilijk maar het is belangrijk dat het waterpas en loodrecht is. Controleer dus eerst de muur en bepaal dan hoe je het profiel plaatst.
Heb je te maken met grote oppervlakken? Plaats dan een dag van tevoren geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de rijlat zijn.
Ga door met de voorbereiding door een primer aan te brengen. Primer is een soort grondlaag, het zorgt voor een betere hechting en tegelijkertijd voor wat extra bewerkingstijd met het stucmateriaal.
Primen kan met Voorstrijk maar afhankelijk van de soort ondergrond kan het ook zijn dat je grondleer nodig hebt. Het verschil zit hem in het zuigvermogen van de muur, een zuigende ondergrond heeft voorstrijk nodig en een niet zuigende ondergrond grondeermiddel.
Meng het materiaal goed door en breng het gelijkmatig aan met een blokkwast, bij grote oppervlaktes kun je ook een roller gebruiken. Nu moet het 2 uur drogen.
In de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken.
Huur voor het aanmaken van het gips een grote mixer bij de bouwmarkt.
De primer is droog dus je kan beginnen met het aanmaken van het stucmiddel, doe dit pas op het moment dat je echt gaat beginnen. Zodra de stuc gemixt wordt begint het met uitharden. Controleer de verpakking van de mix om te kijken hoeveel water en gips je nodig hebt.
Mix het geheel met een mortelmixer net zo lang tot er een egale massa ontstaat zonder klontjes.
Ga door met het aanbrengen van de stuc, gebruik hiervoor een troffel en een raapbord. Pak de stucspaan en smeer het in lagen over elkaar aan in een zo vloeiend mogelijke beweging. Probeer zo snel maar gelijkmatig mogelijk de muur te bedekken.
Na het aanbrengen kun je de muur reien, gebruik hiervoor de juiste maat reilat. Veeg de muur recht en haal de grootste oneffenheden weg. Door de reilat schuin tegen de muur te zetten kun je overtollig stucmiddel weg halen en gaten te dichten. De truc hierbij is om het geheel zo glad en gelijkmatig mogelijk te maken.
Na de eerste keer reien ga je de muur afreien. Hierbij houd je de rei niet schuin vast maar recht. Je gaat nu namelijk de wand echt vlak maken. Begin met afreien op het moment dat je geen vingerafdruk meer in de stuc ziet, dan heeft het de juiste droogte bereikt.
Overtollig stucmiddel plaats je weer terug op de muur op de plekken waar dat nodig is, gebruik hiervoor een spackmes.
Maak de stuc met het spackmes kort na het sponzen (5 tot 10 minuten) glad. Houd het spackmes in een hoek van 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad.
Hierna ga je de muur ‘schuren’ met een spons, werk van boven naar beneden want het water druipt ook naar beneden. Begin in de hoe en werk met draaiende bewegingen naar beneden. Oefen niet te veel druk uit, als je te hard drukt komen er korrels los.
Het drogen van de uiteindelijke stuclaag duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5 mm aangebracht? Dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking van je gestucte muur.
Diepgrond vermindert de zuigende werking van het oppervlak zodat je kunt besparen op verf, latex of behanglijm. Ook zorgt dit ervoor dat je behang uiteindelijk weer eenvoudig kunt verwijderen. Moet je gaten en scheuren repareren? Gebruik dan vulpasta of snelgips.
Na het sponzen komt er een soort papje vrij, de eerste laag bevat korrels die eventueel zijn losgekomen dus dat kun je weggooien. Met de tweede lag kun je de muur afspacken voor een superstrak eindresultaat. De muur is gestuukt! maar nog niet droog, het droogt ongeveer 1 millimeter per dag.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het stucen van je muur? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.