stappenplan

Hoe kan ik zelf EPDM dakbedekking aanbrengen op mijn dak?

EPDM dakbedekking is gemakkelijk te plaatsen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. Deze rubberen dakbedekking wordt ook wel EPDM folie genoemd en is te gebruiken op een bitumen-, houten-, betonnen- en PIR-platen ondergronden. Daarnaast is de dakbedekking gegarandeerd waterdicht, omdat je het naadloos aanbrengt dankzij de elasticiteit van het materiaal. EPDM is geschikt voor platte en licht hellende daken. Heb je een schuin dak dan heb je andere soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en gaat zeker 40 jaar mee. Een EPDM dak is wortelwerend en daardoor prima geschikt voor groendaken. Deze houden water vast en zijn isolerend.

Tip!

In sommige gevallen is het niet nodig om dakbedekking opnieuw aan te leggen, maar kun je je oude dakbedekking repareren. In dit stappenplan lees je hoe je dit doet.

Tip!

Je hoeft oude dakbedekking niet eerst te verwijderen. Verwijder wel alle kiezels en veeg het hele dak grondig schoon. Zet het dak vervolgens in de dakprimer. Zo fixeer je reststof en loszittende deeltjes.

dak opmeten voor EPDM dakbedekking
stap 1

Het opmeten van je dak

Zorg dat je voldoende dakbedekking in huis haalt. Bij het opmeten van je dak is het belangrijk om ook de opstaande randen te meten en om hier nog eens 20 cm bij op te tellen.

Tip!

Heeft jouw dak geen rechthoekige vorm? Verdeel het dak dan eerst in denkbeeldige rechthoeken. Je gebruikt dan twee stukken EPDM dakbedekking die je later over elkaar heen laat overlappen en vervolgens vastlijmt met FlexiFoil Overlapping.

EPDM folie uitrollen
stap 2

Rol de EPDM folie uit

Rol de EPDM folie uit op het dak dat je wil bedekken en vouw het helemaal open. Laat dit minimaal een uur rusten zodat alle vouwen verdwijnen.

objecten uitsnijden EPDM dakbedekking
stap 3

Objecten uitsnijden

Bij opstaande objecten knip je de folie diagonaal tot in de hoeken, zodat er een gat ontstaat waar het object in past. Bij cirkelvormige objecten teken je eerst de omtrek af en snijd je vervolgens de vorm uit de EPDM dakbedekking. De afwerking volgt later in het proces.

EPDM dakbedekking vastlijmen
stap 4

Het dak opmeten en lijmen

Vouw de helft van de dakbedekking om, zodat de zijde die je op het dak gaat lijmen naar boven staat. Meet van alle zijden van het dak een afstand van 15 cm op. Aan de buitenzijde vanaf deze 15 cm breng je voor nu nog geen lijm aan.

Breng de FlexiFoil Oppervlaktelijm eenzijdig aan op het overige deel van het oppervlak. Begin in het midden van het dak en smeer het vervolgens uit met een vachtroller.

Tip!

Gebruik een slaglijnmolen om de 15 centimeter van de dakopstand duidelijk en recht te markeren.

EPDM dakbedekking vastlijmen
stap 5

Gladstrijken en de andere helft lijmen

Rol de dakbedekking voorzichtig terug en strijk telkens elk deel met een borstel glad zodat de folie goed contact maakt met het dak en de lijm. Laat de EPDM naar boven toe opgevouwen bij de 15 cm van de dakopstanden, deze lijm je pas later vast.

Doe dit vervolgens ook voor de andere helft van het dak.

Als je dak niet rechthoekig is - en dus uit meerdere rechthoeken bestaat - voer je deze stap ook uit voor de rest van het dak. Laat de EPDM folie 20 cm overlappen met de folie die je al hebt gelijmd. Gebruik een waterpas om te bepalen waar het laagste deel van het dak ligt en zorg ervoor dat de folie op het lage deel van het dak onder het andere stuk folie valt. Zo voorkom je lekkage. Het overlappende stuk dakbedekking lijm je nog niet vast.

dakopstand lijmen EPDM dakbedekking
stap 6

De dakopstanden lijmen

Om de randen van het dak en de dakopstand te bedekken met EPDM dakbedekking gebruik je FlexiFoil Opstandenlijm. Spuit de lijm op het dak, de dakopstand en de EPDM folie. Wacht tot de lijm vingerdroog is en klap de folie zorgvuldig terug op zijn plaats. Druk vervolgens de folie op het dak goed aan met behulp van een handroller.

Tip!

Voor het beste resultaat doe je dit onderdeel stapsgewijs. Begin eerst met het verlijmen van de folie op het platte gedeelte van het dak en druk deze goed aan met de handroller. Verlijm daarna de verticale kant van de dakopstand en plaats de folie hiertegen om tot slot te eindigen met het verlijmen en bedekken van de horizontale rand. Ook hier is het belangrijk er weer goed met de handroller overheen te gaan.

Opstaande objecten lijmen EPDM dakbedekking
stap 7

Opstaande objecten lijmen

Als je dak opstaande objecten heeft, lijm je de stukken waarin je de dakbedekking eerder hebt geknipt ook vast. Voordat je dit doet snijd je eerst de overtollige folie af. Spuit daarna de folie in met FlexiFoil Opstandenlijm en bevestig de dakbedekking tegen het voorwerp zodra de lijm vingerdroog is. Vervolgens druk je de folie met een handroller aan.

Om lekkage te voorkomen werk je de hoeken af met aparte EPDM hoekstukken. Teken deze af en knip ze op maat. Teken ook een lijn op 2 cm vanaf de rand. Smeer het binnenste gedeelte in met FlexiFoil Overlapping, plak de hoekstukken op hun plaats en druk ze aan met de handroller. Houd de laatste 2 cm bij de naad vrij, hiervoor gebruik je FlexiFoil Details & Naden. Druk de folie daarna goed aan tot het vastzit. Werk de folie af met een roller om eventuele naden weg te werken.

Voor ronde objecten gebruik je een EPDM manchet om de dakbedekking waterdicht te houden. Knip een cirkel uit in de juiste diameter en teken een lijn op 2 cm vanaf de rand. Lijm de manchet tot de afgetekende lijn ook hier vast met FlexiFoil Overlapping. Gebruik FlexiFoil Details & Naden voor de laatste 2 cm bij de rand en druk dit weer goed aan met de roller.

EPDM dakbedekking hoeken lijmen
stap 8

De hoeken lijmen

Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Zorg ervoor dat je de folie plat over de dakranden vouwt. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.

overlapping EPDM dakbedekking lijmen
stap 9

Overlappingen vastlijmen

Leg de twee stukken folie overlappend op elkaar en trek met een witte stift een lijn op de onderste folie waar de naad valt. Trek daarna twee evenwijdige lijnen op 2 cm en 10 cm van de eerste stiftlijn op de onderste folie. Breng vervolgens de FlexiFoil Overlappingslijm aan op de onderste folie tussen de tweede en derde stiftlijn. Breng deze ook aan op de overlap van de bovenste folie.

Gebruik FlexiFoil Details & Naden tussen in de 2 cm strook tussen eerste en tweede stiftlijn. Druk de overlapping aan met de aandrukroller totdat de lijm aan de zijkanten uit de overlapping komt om een waterdichte afwerking te garanderen.

Tip!

Deze stap kun je overslaan als je maar één stuk EPDM dakbedekking gebruikt.

EPDM dakbedekking waterafvoer plaatsen
stap 10

Waterafvoer plaatsen

Om het water af te voeren is er een uitloop nodig. Deze zijn beschikbaar in twee soorten: een cirkelvormige inpandige uitloop en een vierkante uitpandige stadsuitloop. Beide soorten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Welke jij nodig hebt is afhankelijk van waar de afvoer in jouw dak zit. Teken de afvoerpijp af op de plaats waar de afvoer moet komen. Knip vervolgens het gat in het EPDM met een schaar.

Steek de uitloop in het gat en breng FlexiFoil Overlapping aan. Houd weer 2 cm vrij om de randen af te kunnen werken met FlexiFoil Details & Naden om de uitloop waterdicht te kunnen hechten. Gebruik tot slot de aandrukroller om de naden weg te werken en te zorgen dat de uitloop goed hecht.

EPDM dakbedekking buitenhoeken en dakrandprofielen bevestigen
stap 11

Buitenhoeken lijmen en dakrandprofielen bevestigen

Snijd de overtollige dakbedekking weg met een mes en plaats de buitenhoeken op de dakrand. Zet deze met daklijm en zelfborende schroeven vast. Bevestig vervolgens op dezelfde manier de dakrandprofielen.

Tip!

Wil je de klus liever door een vakspecialist laten uitvoeren? Boek hier een professionele dakdekker voor jouw klus.

Meer klusadvies

soorten-dakbedekking-kiezen-Thumbnail
Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? keuzehulp
soorten-golfplaten-kiezen-Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
dakgoot-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakraam? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een Velux dakraam? stappenplan


Veelgestelde vragen over het bedekken van je dak met EPDM dakbedekking

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking wordt veelal gebruikt voor platte daken en wordt gemaakt van aardolie. EPDM staat voor: Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer.

Hoe lang gaat EPDM dakbedekking mee?

EPDM dakbedekking gaat ongeveer 40 jaar mee.

Hoe dik moet EPDM dakbedekking zijn?

Voor tuinhuizen en overkappingen is een dikte van 1 mm voldoende. Als je ervoor kiest om EPDM op ander soort daken te leggen, is een dikte van 1,3 mm het meest geschikt.

Kun je lopen op EPDM dakbedekking?

Je kunt op een EPDM dakbekking lopen. Wel zorgt grote en langdurige druk voor schade, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Daarom wordt lopen op EPDM dakbedekking afgeraden.

Heeft EPDM dakbedekking nadelen?

Er zitten verschillende nadelen aan EPDM dakbedekking.
1. De prijs is vrij hoog. EPDM gaat ongeveer 40 jaar mee, terwijl betumen 25 jaar meegaat. De prijs valt door de langere levensduur relatief gezien dus mee.
2. EPDM is een relatief nieuw product. Zo wordt bijvoorbeeld betumen al lang gebruikt waardoor de kwaliteit hiervan bewezen is. Bij EPDM is dit niet het geval.
3. Mocht je overkapping bij een zwembad staan, dan is de kans aanwezig dat EPDM beschadigt. EPDM kan namelijk niet tegen chloor.
4. Tijdens de aanleg van EPDM ben je afhankelijk van de weersomstandigheden. EPDM kun je alleen aanbrengen bij een temperatuur van boven de 5 graden en de luchtvochtigheid mag niet meer dan 80% zijn.
5. Nadat EPDM is geplaatst, kun je de eerste periode een sterke rubbere lucht ruiken. Dit ruik je na verloop van tijd niet meer.
6. EPDM is gevoelig voor beschadigingen. Mocht je iets willen monteren op je dak met EPDM dan is de kans aanwezig dat er schade aan de dakbedekking ontstaat.

Hoeveel kost EPDM dakbedekking per m2?

Bij GAMMA verkopen we EPDM dakbedekking tussen de 17.46 en 17.76 per vierkante meter.

Kun je EPDM dakbedekking repareren?

Zodra je EPDM dakbedekking beschadigd is, kun je deze makkelijk herstellen met een reparatiekit.

Wat is het verschil tussen EPDM en PVC dakbedekking?

EPDM dakbedekking gaat langer mee dan PVC. Ook is EPDM makkelijker op maat te bestellen.

Wat leg je onder EPDM dakbedekking?

EPDM kan direct op houten oppervlaktes worden gelijmd. Ligt er al oude dakbedekking? Dan hoeft deze niet eerst te worden verwijderd.

Is EPDM leggen moeilijk?

EPDM dakbedekking is relatief makkelijk zelf te leggen. Zo kun je EPDM op maat bestellen en hoef je deze alleen nog zelf vast te lijmen op het dak.

Dit stappenplan komt voor in