stappenplan

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?

Tip!

Voor je begint
Schakel altijd de betreffende stroomgroep uit voor je aan een elektrische installatie gaat werken. Informeer ook je huisgenoten, zodat niemand per ongeluk de zekering weer inschakelt.
Bovendien mag je alleen veranderingen aanbrengen na de elektriciteitsmeter. De meter en alle bedrading die ervoor zit zijn en blijven eigendom van het energiebedrijf. Let hier dus goed op voor je zelf bedrading gaat aanleggen!

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 1

Apparaten gelijkmatig verdelen

Een kleine introductie stroom en elektriciteit: de stroomaanvoer vanaf de groepenkast leidt per vertrek naar een centraaldoos. Vanaf de centraaldoos lopen leidingen naar diverse lichtpunten, stopcontacten en schakelaars in het huis.

In de keuken gebruik je over het algemeen meerdere apparaten die veel stroom verbruiken. Daarom is het van belang dat je daar minimaal twee groepen voor reserveert. Als je de vermogens van alle apparaten die je op een groep aansluit optelt, zie je hoe zwaar de groep belast wordt als alle apparaten aan staan. De maximale belasting van een groep is ongeveer 3680 watt. Verdeel de apparaten gelijkmatig over de groepen, afhankelijk van het stroomverbruik, en zorg dat je onder de grens van 3680 watt blijft.

Tip!

Apparaten die voorzien zijn van een elektrisch verwarmingselement gebruiken veel stroom
Zelfs bij een klein koffiezetapparaat die je langer dan een uur aan laat staan is dit al gauw meer dan 1000 watt (1 kWh). Ter vergelijking: voor 1000 watt kun je een LCD televisie (128 watt, 42 inch) langer dan 7 uur en een lamp (40 watt) ongeveer 25 uur gebruiken. Informatie over het stroomverbruik vind je op het typeplaatje achter op het apparaat. Ook kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen.

Tip!

Vanaf 1975 moet de groepenkast beveiligd zijn met een aardlekschakelaar van 30 milliampère
Deze schakelt de stroom uit bij de minst of geringste stroomlek. Woon je in een huis dat gebouwd is voor 1975? Controleer dan of er een aardlekschakelaar is aangebracht. Dit kun je zelf doen door een kijkje te nemen in de groepenkast of door hier een vakman naar te laten kijken. Blijkt hieruit dat in jouw groepenkast een aardschakelaar ontbreekt? Laat deze schakelaar dan alsnog door een vakman aanleggen.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 2

Gebruik voor binnen alleen het standaard elektradraad en houd je aan de kleurcodes. In volgorde van boven naar beneden getoond op de afbeelding:
- Bruin: stroomaanvoer (fasedraad)
- Blauw: stroomafvoer (0-draad)
- Zwart: stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad)
- Geel/groen: zorgt voor ontlading en afvoer van spanning (aardedraad)

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 3

Juiste type behuizing

Gebruik het juiste type behuizing voorzien van het Kema-keurmerk:
- Voor installatiedraad: pvc-elektrabuis
- Voor aftakkingen daarvan: lasdoos
- Voor inbouwschakelaars en– stopcontacten: inbouwdozen

Voor deze stap heb je nodig:
Spanningzoeker

Tip!

Met behulp van een spanningzoeker kun je eenvoudig controleren of de vorige bewoner de kleurcodes consequent heeft toegepast. Onthoud: alleen op de bruine fasedraad mag spanning staan, en op de zwarte draad als de schakelaar op “aan” staat.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 4

Hoogte stopcontacten

Plaats stopcontacten liever niet lager dan 30 cm boven de vloer. De standaardhoogte voor lichtschakelaars en keukenstopcontacten is 105 cm.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 5

Zones onderscheiden

In badkamers worden vier zones onderscheiden:
- Zone 0: in de douchebak of badkuip zelf. In deze zone is het natuurlijk niet mogelijk om een elektrische installatie of een elektrisch apparaat te plaatsen.
- Zone 1: de aangrenzende muren. In deze zone mogen geen schakelaars of stopcontacten geplaatst worden. Wel mag je hier 12 V (klasse III) verlichting installeren die maximaal spatwaterdicht is (herkenbaar aan beschermingswaarde IP-45).
- Zone 2: een cirkel met een straal van 60 cm, rondom zone 1. Ook hier zijn stopcontacten en schakelaars niet toegestaan. Wil je hier verlichting plaatsen? Dan moeten deze een IP-waarde hebben van IP-44 of hoger.
- Zone 3: het gebied vanaf zone 2, tot drie meter van de douche of het bad. In deze zone mag je wel schakelaars en stopcontacten plaatsen. Let op: deze moeten geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zit. In deze zone kun je bovendien lampen plaatsen met een lagere beschermingswaarde (IP-44).
Vaak worden lampen en stopcontacten in de badkamer gekoppeld aan een dubbelpolige schakelaar. Op deze manier kan het hele elektracircuit tussen stopcontact en schakelaar volledig vrij van stroom worden gemaakt.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 6

Geaard stopcontact

Heb jij apparaten en verlichting in huis die voorzien zijn van dit symbool? Dan moeten deze worden aangesloten op een geaard stopcontact, via een geaard, 3-aderig snoer.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra?
stap 7

Dubbele isolering

Apparaten met dit symbool (‘dubbel geïsoleerd’) hebben behuizing zonder geleidende materialen. Als er sprake is van een inwendige storing, dan kun je dus niet onder stroom komen te staan. Daarom is voor dit soort apparaten een niet-geaard, 2-aderig snoer meer dan voldoende.

Elektriciteit

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:
- Gebruik je elektrisch gereedschap? Rol de kabelhaspel dan helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat na verloop van tijd smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat weer kan leiden tot brand.
- Sluit nooit te veel punten aan op dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles namelijk tegelijk uit. Bovendien kan dit overbelasting en oververhitting veroorzaken. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een (vaat)wasmachine, droger of elektrische oven, daarom ieder op een aparte groep aan.
- Is de vaatwasser klaar of heb je net een schotel uit de oven gehaald? Als je een elektrisch apparaat even niet nodig hebt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact trekken.

Dit stappenplan komt voor in