Met kit dicht je kieren en naden tot 5 mm af. Bij bewegende delen maak je hiermee een elastische afdichting, in de badkamer zorgt siliconenkit voor een waterdichte afsluiting. Als je naden gaat opvullen om tocht te weren, bespaar je ook nog eens op energiekosten! In dit stappenplan laten we je zien hoe je netjes kunt kitten.
Zijn de naden groter dan 5 mm? Dan kan je tot 20 mm beter PU compressieband gebruiken. Dit is een soort schuimband dat uitzet, waardoor het de naad volledig opvult. Dit is bijvoorbeeld goed te gebruiken om een dilatatievoeg te dichten. Zijn de naden, scheuren of gaten groter dan 20 mm? Vul dit dan op met metselspecie of purschuim. Dit sluit de naad geheel water- en luchtdicht af.
Maak de ondergrond vet- en stofvrij en zorg ervoor dat dit goed droog is. Verwijder eventuele oude kit voordat je begint.
Snijd met een scherp mes het topje van de kitkoker af net boven de schroefnaad. Bevestig vervolgens de spuitmond op de koker.
Snijd nu de spuitmond van de kitspuit schuin af, zodat de opening even groot is als de gewenste voegbreedte.
Plaats de koker in de kitspuit. Breng in een gelijkmatige beweging de kit ruim en gelijkmatig aan. Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden.
Druk de ontspanklem in op het moment dat je aan het einde van de voeg bent. Zo voorkom je dat er meer kit uit de kitspuit blijft komen. Let op: niet alle kitspuiten hebben die functionaliteit. Acrylaatkit gemorst? Verwijder dit meteen met een natte doek. Pas wel op met siliconenkit: dit kan je niet verwijderen met water.
Maak je vinger nat en strijk de aangebrachte kit voorzichtig glad. Druk hierbij niet te hard op de kit. Verwijder eventuele restjes met een vochtige doek. Met een speciale kitspatel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen. Dat geeft een strakkere naad.
Wil je aansluitingen bij je bad of het aanrecht dichtkitten? Gebruik hier zelfklevende sanitairstrips. Hiermee maak je in een keer een waterdichte, strakke voeg