Door een houten plaat met schoolbordverf te verven maak je in een handomdraai een decoratief en functioneel stuk in je huis. Ook leuk voor kinderen. De schoolbordverf die te koop is bij GAMMA kan worden gebruikt op diverse ondergronden, zoals een Multiplex of MDF plaat. Schoolbordverf is water-gedragen, goed afwasbaar, geurarm en sneldrogend.
Laat de plaat in de bouwmarkt op de juiste afmetingen zagen. Het scheelt je veel werk en zo krijg je ook altijd een mooie en recht afgezaagde plaat. Bovendien is hij dan ook makkelijker te vervoeren. Voor GAMMA Voordeelpas houders is het afzagen gratis.
Ontvet de plaat met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Zeker MDF moet goed afgenomen worden omdat dit materiaal een vettig waslaagje heeft. Speciaal voor MDF bestaan er MDF-reinigingsdoekjes.
Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de plaat mooi egaal op. Vergeet ook de randen niet. De eerste schuurlaag doe je met P120. Uiteraard kun je ook een vlakschuurmachine gebruiken. Druk dan niet te hard op het materiaal, anders zijn er later schuurplekken te zien.
Zet de gehele plaat in de grondverf. Gebruik voor de randen de kwast. Voor de grote delen gebruik je een rollertje. De randen, zeker bij het MDF, zullen sterker zuigen dan het oppervlak. Het kan dan ook zijn dat je deze een paar keer meer in de grondverf moet zetten. Laat telkens de grondverflagen goed opdrogen.
Schuur de plaat nogmaals mooi egaal op met P120.
Roer de schoolbordverf zorgvuldig door. Begin bij de randen. Gebruik hiervoor de kleine kwast. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik, tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen in de lengte uit, maar ben niet te zuinig.
Het oppervlak van de plaat verf je meteen daarna met het rollertje.
Laat het geheel drogen, schuur de plaat licht op (P320) en breng een tweede laag aan.
Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Wikkel ze in aluminium folie of een plastic zak. Zo houd je ze enkele dagen goed. Gooi na afloop van de klus restant verf niet in de vuilnisbak, maar lever het óf in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente óf bewaar restanten grondverf en schoolbordverf in een afgesloten blik, op een koele plaats maar vorstvrij. Ingedroogde kwasten en rolletjes kun je gewoon kwijt bij het restafval.