Met een mooie radiatorombouw van radiatorpanelen verander je jouw radiatorin een element dat goed in je interieur past. Doordat er ruimte tussen de ombouw en de vensterbank open blijft, kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan. Bij GAMMA vind je verschillende radiatorombouwpakketten in diverse typen en modellen. Zo heb je onder meer keuze uit overschilderbare of aluminium bekleding, voorzien van MDF-panelen of glazen panelen. In dit stappenplan lees je hoe je een radiatorombouw maakt met het veelgebruikte systeem Ancona.
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.
Meet de maten van de radiator en de beschikbare ruimte. Meet de hoogte, breedte en diepte van de radiator. Tel in de woonkamer ook de radiatorkraan en leidingen mee, zodat ook deze weggewerkt kunnen worden. Staat er in je kamer geen thermostaat en moet de kraan dus bereikbaar blijven? Dan hoef je dat niet te doen. De afstand tussen de radiator en de bekleding moet minimaal 3 cm zijn. Wil je van je radiatorombouw een zitplek maken? Zorg dan dat deze minimaal 50 cm diep is.
Bereken nu welke maat frame je nodig hebt. Bepaal hoeveel frames en staanders je nodig hebt en ga ook na of je zijpanelen wilt gebruiken.
Bedenk welke soort voorkant je het mooist vindt. Houd er rekening mee dat je alleen MDF-panelen (A) en MDF-vlechtmatten (B) kunt schilderen. Glas (C) en aluminium (D) zijn niet overschilderbaar. Kies eventueel de bijbehorende staanders. Staanders kunnen in de hoogte worden ingekort. Zoek ook uit of bovenstaande items beschikbaar zijn in de voor jouw benodigde maatvoering.
Staat de radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur? Breng dan eerst radiatorfolie aan.
Staanders zijn niet nodig bij de Kingston en Cambridge of als jouw radiatorbekleding van muur tot muur loopt.
Is er geen vensterbank aanwezig, of is deze niet diep genoeg? Plaats dan eerst een nieuwe. Vensterbanken zijn verkrijgbaar bij de GAMMA bouwmarkt. Controleer bij het plaatsen van de vensterbank ook steeds of alles nog waterpas loopt.
Bevestig de voetjes aan de staanders van de radiatorombouw met behulp van de bijgeleverde deuvels. Gebruik houtlijm voor extra stevigheid.
Wil je een strakker resultaat? Laat de voetjes dan weg.
Meet de afstand tussen de vloer en de onderkant van de vensterbank op. Gebruik vervolgens een winkelhaak om de staanders recht af te tekenen. Zaag de staanders af op de zojuist gemeten en afgetekende lengte. Maak hiervoor gebruik van een verstekbak, zodat je alles netjes recht zaagt.
Schroef het bijgeleverde stripje voor de beugels met behulp van de bijgeleverde schroefjes (10 mm) op de achterkant van de staanders. Aan deze beugels komen straks de frames te hangen. Bij de staanders op de hoekpunten steekt het stripje slechts aan één kant uit, bij tussenliggende staanders aan weerszijden. Bedenk dat er tussen de bovenkant van het frame en de vensterbank 3 tot 6 cm ruimte moet openblijven.
Schroef de kunststof beugels aan de frames vast met behulp van de bijgeleverde schroefjes (10 mm).
Bepaal de positie van de staanders. Klem de staanders voorlopig tussen de vloer en de vensterbank en hang de frames erin. Teken nu de definitieve positie van de staanders af op de onderkant van de vensterbank en op de vloer. Haal de tijdelijke frames weer weg.
Wil je de vensterbank als zitplek gebruiken? Bevestig dan achter iedere staander een balk. Deze krijgt dezelfde hoogte als de staander. Boor de vuren latten eerst voor met een kleine houtboor (3 mm). Bevestig de balkjes met stoelhoekjes aan de staanders met de 15 mm schroefjes.
Schroef de bijgeleverde MDF-blokjes aan de staanders vast met schroeven (28 mm). Deze blokjes zijn al voorzien van twee schroefgaten. Breng montagekit aan op de blokjes en lijm deze met staander en al onder de vensterbank. Gebruik lijmklemmen om de blokjes aan de vensterbank vast te klemmen. Wacht totdat de montagekit voldoende uitgehard is. Check de verpakking voor de droogtijd.
Heb je van de vensterbank een zitplek gemaakt? Dan kun je deze stap overslaan.
Zaag de zijpanelen af op de juiste hoogte. Teken eventueel een gat op de plek van de radiatorknop en de doorvoer van de leidingen. Zaag deze gaten uit met behulp van een decoupeerzaag.
Breng houtlijm aan en schuif de zijpanelen schuin in de groef die in de achterkant van de staanders is uitgefreesd.
Ontvet de ombouw, schuur deze op en schilder de ombouw in de gewenste kleur. Gebruik een kwast voor de geprofileerde onderdelen en een verfroller voor de vlakke onderdelen.
Gebruik je de Webbing-ombouw? Dan kun je deze meteen meeschilderen. De Webbing knip je met een gewone schaar op maat. Deze lijm je niet alleen vast (montagekit) maar zet je ook nog vast met nietjes.
Verf op acrylbasis droogt snel, stinkt niet en is milieuvriendelijk. Gebruik wel een kwast en roller die voor acrylverf geschikt is. Klaar met de verfklus? Lever restjes acrylverf in als klein chemisch afval (KCA) bij de chemokar of het afvalstation van jouw gemeente.
Maak de aluminium bekleding op maat en zet deze vast op de achterkant van de frames. Kerf de aluminium platen een aantal malen in met een scherp mes. Gebruik als geleider een rechte lat. Buig het daarna een paar keer heen en weer, totdat het aluminium scheurt. Je kunt natuurlijk ook een blikschaar gebruiken. Zet de bekleding vast met montagekit.
Hang de frames met de aluminium bekleding aan de strips die aan de staanders zijn geschroefd. Je radiatorombouw is klaar!