Een balkonvloer met houten vlonderplanken leggen? Dat is een klus die je eenvoudig zelf oppakt met dit stappenplan. Het maken van de juiste keuze in houtsoort is belangrijk, net als het leggen van een goede fundering, de juiste montage en natuurlijk mag ook een mooie afwerking niet ontbreken.
Om je balkonvloer met houten vlonderplanken een stevige en duurzame basis te geven, loop je eerst de dakbedekking na op oneffenheden. Pak eventuele verzwakkingen eerst aan, zodat je balkonvloer langer meegaat. Bepaal bij deze stap ook alvast hoe hoog je de balkonvloer met houten vlonderplanken wilt maken.
Geen bitumen of betonnen dakbedekking? Plaats dan eerst betonnen tegels op maximaal 40 cm hart-op-hart van elkaar.
Vlonderplanken zijn in allerlei houtsoorten, lengtes en diktes te verkrijgen. Welke soort en dikte je kiest, heeft invloed op de uitstraling en de levensduur van de materialen. Dikkere planken bieden de beste stevigheid, gaan langer mee en zullen ook minder snel vervormen. Hardhout heeft de langste levensduur van alle soorten, maar ook Douglashout en geïmpregneerd hout zijn makkelijk te bewerken.
Plaats op iedere 40 cm, hart-op-hart, een rubberen tegeldrager of een verstelbare balkdrager/tegeldrager. Vraag: in de tekstuele input is de verstelbare balkdrager genoemd, bij de benodigdheden wordt echter over verstelbare tegeldragers gesproken. Een verstelbare balkdrager is handig als de ondergrond niet waterpas is en om extra hoogte te creëren. Ook zorg je hiermee voor voldoende ventilatie en stevigheid. Plaats vervolgens de onderbalken, verkrijgbaar in standaard kopmaat 6,8 x 4 cm. Bij de onderbalk kun je kiezen voor hetzelfde hout als waar de vlonderplanken van zijn gemaakt, of wissel af met een ander houtsoort.
Werk je met een beperkte vloerhoogte? Maak dan gebruik van rubberen tegeldragers.
Plaats de houten vlonderplanken voor je balkonvloer altijd haaks op de balken. Leg de eerste plank bovendien minimaal 2 cm van de muur. Voor een extra speels effect laat je de vlonder verspringen door de houten planken op verschillende lengtes te zagen.
De beste stevigheid geef je een balkonvloer door de houten planken aan de randen volledig op de balk te laten rusten. Zorg er in ieder geval dat een plank niet meer dan 4 cm uitsteekt
Als je de vlonderplanken eenmaal gelegd hebt, schroef je ze vast met vlonderschroeven bij ieder contactpunt met een balk. Houd telkens 3 cm aan van de rand van de plank. Boor de gaten voor en verzink deze eventueel.
Kies voor Spax Trick Pro voor het ‘blind monteren’. Dankzij deze schroeven is alleen het hout van de vlonderplanken zichtbaar.
Planken kunnen uitzetten. Dit is echter geen probleem; je houdt daar bij de montage al rekening mee. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planken. De grootte daarvan hangt af van de houtsoort en dikte die je gebruikt, maar ligt meestal tussen de 0,5 en 1 cm. Gebruik je volledig gedroogd hout, zorg dan voor een tussenruimte van minimaal 1 cm.
Bij deze stap zorg je voor rechte randen en een kader rondom je balkonvloer. Hiervoor loop je de vlonder na op eventuele uitstekende planken en balken. Zaag deze af. Vervolgens plaats je rechtopstaande kantplanken om de vloer heen. Hiervoor kun je een vlonderplank gebruiken of een plank van een andere houtsoort.
Voor het verduurzamen van je vlonder bewerk je de houten planken met beits of olie. Daarmee zorg je voor een langere levensduur en kleurbehoud.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je balkonvloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.