Je dak isoleren zorgt ervoor dat je de warmte binnenhoudt. Zo hoef je minder te stoken en bespaar je op je energierekening. Een voordeel is dat warmte-isolatie vaak ook geluid isoleert. Daarom is dakisolatie ideaal als je bijvoorbeeld je zolder wilt ombouwen tot slaapkamer. GAMMA legt uit met welke verschillende materialen je je dak kunt isoleren.
Let bij alle isolatiematerialen op de Rd-waarde. Dit is de maat van warmteweerstand, dus hoe goed het materiaal de warmte isoleert. De Rd-waarde staat op alle materialen duidelijk vermeld. Onthoud: hoe hoger het getal, hoe beter het materiaal isoleert.
Isolatieplaten zijn bruikbaar voor het isoleren van platte en schuine daken. Er zijn drie verschillende soorten plaatmaterialen: EPS, XPS en PIR. EPS en XPS bestaan allebei uit polystyreen. Alle isolatieplaten bevestig je met schroeven aan je dak, waarna je de naden kunt afdichten met kit.
EPS bestaat voor 98% uit lucht – stilstaande lucht is het beste isolatiemateriaal dat er is. Zo is piepschuim bijvoorbeeld EPS. EPS is makkelijk verwerkbaar en heel voordelig
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) heeft een andere structuur dan EPS. EPS bestaat uit een soort bolletjes, terwijl XPS een structuur heeft van kleine celletjes met lucht. Deze structuur isoleert goed en maakt het ook heel stevig en vochtwerend.
PIR-platen hebben dezelfde gesloten cellenstructuur als XPS. Deze platen zijn wel iets duurder dan XPS. Dit komt doordat PIR-platen een hogere Rd-waarde hebben en in dunnere maten verkrijgbaar zijn. PIR-platen zijn ideaal om te gebruiken als je minder ruimte hebt onder je dak.
Rollen isolatiewol worden veel gebruikt bij schuine daken. Glaswol en steenwol isoleren warmte en geluid heel goed. Hoe dikker de rollen, hoe beter de isolatie. Glas- of steenwol is makkelijk te verwerken – met een mesje kun je de rollen op maat snijden. Vervolgens monteer je de dekens met nietjes tussen de spanten. Gebruik ook dampschermfolie, want vooral glaswol verliest z’n isolerende werking zodra het nat wordt. Sommige dekens glas- of steenwol zijn dampdicht, waardoor je geen dampschermfolie nodig hebt.
Ga je glas- of steenwol gebruiken? Draag dan altijd goede handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje. Stof van deze isolerende wol kan je huid of ogen irriteren.
PIF isolatie bestaat uit isolerende luchtkamertjes en een aluminium laag die warmte weerkaatst. Ondanks dat PIF-folie minder dik is, haalt het toch een heel hoge Rd-waarde. PIF-folie is makkelijk te verwerken. Snijd de folie op maat en bevestig deze daarna met montageschijven aan de binnenkant van je dak. Vervolgens plak je de naden af met een speciale tape.
Verduurzamen is niet moeilijk, als je maar weet waar je het beste kunt starten en wat je moet doen. GAMMA gaat jou daarbij helpen met gratis advies van een duurzaamheidsadviseur in een aantal van onze bouwmarkten. Loop gewoon binnen of plan een afspraak in.
Voor bepaalde isolatieklussen is vakkennis, specialistisch gereedschap en materiaal benodigd, zo kan dat ook voor dakisolatie. Wil je niet zelf de isolatieklus uitvoeren, maar wel besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld? Je kunt jouw isolatieklus overlaten aan een isolatie specialist via de GAMMA Klusservice. Onze kluspartner bieden een uitgebreid isolatie-adviesgesprek aan en helpen jou bij het isoleren van het dak!