Een gazon sproeien in de zomermaanden is nodig om het gras in de tuin groen en veerkrachtig te houden tijdens perioden van droogte. Daarnaast laat het op die manier weinig ruimte over voor mos en onkruid. Met deze tips bewater je het gras zo efficiënt en duurzaam mogelijk, zonder dat het ten koste gaat van je mooie groene grasmat. Ook helpen we je bij het kiezen van de juiste gazonsproeier.
Met de steeds hetere zomers van afgelopen jaren is het aan te raden om spaarzaam om te gaan met leidingwater. Dit kun je doen door op het juiste tijdstip te sproeien, de juiste gazonsproeier te kiezen en door lang genoeg te sproeien. Langer sproeien is namelijk duurzaam doordat het beter is om één of twee keer per week de sproeier langdurig aan te laten staan (minimaal een uur), in plaats van elke dag een kwartier. Hierdoor wortelt het gras dieper en gaat het zelf op zoek naar water. Het gras wordt minder lui en daar heb je op de lange termijn profijt van.
Plaats een regenmeter en sproei het gras net zo lang tot er 10 tot 15 millimeter water in zit.
Overdag in de volle zon je gazon sproeien is geen goed idee. De helft van het water verdampt immers meteen weer. Daarom is het slimmer om in de ochtend of avond te sproeien. In de avond je gazon sproeien is het meest effectief: het gras heeft dan de hele nacht om het water op te nemen. Dit geldt overigens niet voor tuinplanten, die hebben even de tijd nodig om op te drogen omdat de natte bladeren een broeiplek vormen voor schimmels. Bewater deze liever in de ochtend of geef gericht water aan de onderkant van de plant.
Hittegolf op komst? Je kunt je gazon alvast 'vooruit sproeien' door vooraf een paar dagen extra te sproeien. Tijdens de hittegolf zelf kun je dan gerust een paar dagen van huis gaan.
Nieuw gelegde graszoden vragen de eerste zes weken om extra water, maar hebben met name de eerste twee weken veel aandacht nodig. Bij extreme hitte en droogte kan dat soms betekenen dat je wel drie keer per dag je gazon moet sproeien. Zelfs overdag sproeien is dan soms toch nodig. Dit is inderdaad niet efficiënt, maar alles om uitdroging van je nieuwe zoden te voorkomen.
Hoe ga je je gazon sproeien? Met een zwenksproeier, een cirkelsproeier, een verzonken sproeier of een fluisterstille (verzonken) turbinesproeier? Bij het kiezen van de juiste gazonsproeier kies je een sproeisysteem dat het beste bij jou en je tuin past.
Allereerst is het handig om te kijken of je met een tuinslang wilt gaan werken of een ondergrondse installatie gaat aanleggen.
Gazonsproeier voor een klein gazon
Ga je een klein en rechthoekig gazon sproeien, dan is een zwenksproeier die je aansluit op de tuinslang ideaal. Deze kun je vaak precies afstellen op de afmetingen van je gazon. Soms is het nodig om hem te verplaatsen, maar je kunt ook een tweede zwenksproeier gebruiken.
Gazonsproeier voor een groot gazon
Een alternatief voor de zwenksproeier is de multisproeier, waarmee je zowel een vierkant als een cirkelvorm of halve cirkel kunt besproeien. Op deze manier gaat er geen druppel verloren aan eventuele paden of terrassen. Een groter oppervlak besproeien, kan ook met een cirkelsproeier of een fluisterstille turbinesproeier.
De turbinesproeier en de multisproeier zijn er ook in verzonken varianten. Deze sproeiers worden aangesloten op een vaste ondergrondse installatie. Ideaal, want zo hoef je nooit meer met de tuinslang te slepen.
Wil je nog efficiënter sproeien én het jezelf makkelijker maken? Met een besproeiingscomputer stuur je de bewatering op afstand aan, terwijl een bodemsensor precies aangeeft wanneer het weer tijd is om te sproeien. Hier kun je meer lezen over automatisch bewateren.