Een tuin moet water krijgen. Het beste is natuurlijk een regenbui, maar ook in droge periodes hebben de bomen, struiken, planten en het gazon water nodig. Er zit dan niets anders op om met een gieter of tuinslang aan de slag te gaan. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van alles wat bij het bewateren van je tuin van pas komt.
Om water van de kraan of pomp naar een spuit of sproeier te transporteren heb je een tuinslang nodig. Welke soorten tuinslangen en toebehoren zijn er?
Tuinslangen zijn er in diverse soorten, maten en lengtes. Belangrijk bij een tuinslang is dat hij niet snel in de knoop kan raken. Met een tuinslang die aan de buitenkant extra verstevigd is heb je minder kans op een knoop.
Een spiraalslang veert vanzelf weer in de goede vorm. Hierdoor is ook bij een spiraalslang de kans op knopen beduidend minder.
Een zwarte tuinslang gebruik je voor het transport van grond of slootwater naar bijvoorbeeld een pomp.
Een platte tuinslang neemt net als de spiraalslang weinig ruimte in als je hem wilt opbergen.
Met de druppelmethode geef je de tuin heel geleidelijk water. Je bewatert je planten druppel voor druppel. Hiervoor gebruik je een druppelslang. Groot voordeel is dat deze slang al bij zeer lage waterdruk werkt. De doorstroom en drukregulering regel je met een ingebouwd handventiel.
Om je tuin netjes te houden en struikelen te voorkomen zijn er diverse oprolsystemen beschikbaar. Deze zijn los of compleet met tuinslang en spuit verkrijgbaar.
Het eenvoudigste opbergmiddel is de wandslanghouder. Je rolt zelf de slang op en hangt deze aan de wandslanghouder op.
Met een wandslangenbox gaat het oprollen een stuk makkelijker. Met een zwengel draai je de slang netjes zonder knopen op.
Een automatische wandslangenbox maakt het je nog gemakkelijker. Na gebruik geef je een korte ruk aan de slang, waardoor deze automatisch oprolt.
Een slangenwagen blijft op de grond staan. Door de wielen is deze slang extra mobiel. Met een zwengel of draaiknop draai je de slang zonder knopen netjes op.
Met een tuinspuit geef je de tuin handmatig water. Je bepaalt zelf waar het meest water moet komen en welke plant of struik wat extra’s nodig heeft.
Met een draaibeweging kies je bij een rechte tuinspuit een nevel of een rechte straal. Door hem dicht te draaien sluit je de watertoevoer af.
Het spuitpistool ligt prettiger in de hand en kan eveneens van nevel naar straal. Door het pistool meer of minder in te knijpen regel je traploos de hoeveelheid water.
Met een broeskop imiteer je een regenbui. De brede straal valt uiteen in zachte druppels en waardoor de planten en zaaigoed niet beschadigen. Bovendien spat de grond ook niet op.
De broeskop is er in een recht model en als pistool. Ze hebben gemeen dat ze traploos regelbaar en afsluitbaar zijn.
Er zijn ook combinatiemodellen, die naast een broeskop diverse stralen kunnen produceren. Soms wel met vier waterstraalvormen: broesstraal, perlator, volle en vlakke straal. Hiermee kun je zowel schoonmaak als besproeiingsklussen uitvoeren. Sommige broeskoppen hebben een verlengstuk, waardoor je ook hoger gelegen potten kunt bewateren.
Watergeven kan een tijdrovende klus zijn. Zeker in droge tijden is het nodig om lange tijd te bewateren. Het water moet echt in de aarde doordringen. Om het je makkelijker te maken zijn er diverse sproeisystemen ontwikkeld.
Met een grote zwenksproeier kun je relatief grote oppervlakken (100-250m2) van de tuin besproeien. Kleinere modellen besproeien met gemak van 10-150m2. De meeste zwenksproeiers zijn instelbaar. Zo bepaal je zelf welk deel van de tuin water krijgt. Bij sommige modellen kun je ook de sproeibreedte instellen.
Cirkelsproeiers zijn meer geschikt voor de wat kleinere tuin en hebben een sproeidiameter van 3m tot maximaal 18m. Cirkelsproeiers zijn uitgerust met 2 of 3 spuitmonden, die in een cirkel draaien.
Nevelsproeiers zijn ook geschikt voor een kleine tuin. Dankzij een kunststof spike kun je ze overal neerplanten. Een nevelsproeier haalt met gemak een sproeidiameter van 10m.
Pulserende sproeiers geven met een korte onderbreking telkens een stoot water af. De straal reikt tot wel 12m. Pulserende sproeiers zet je vast met een spike. Je kunt kiezen een bepaalde sector van de tuin besproeien of een complete cirkel van water te voorzien. Wordt ook wel impulssproeier genoemd.
Een multisproeier zit tussen een nevelsproeier en een pulserende sproeier in. Je kunt hiermee een hele cirkel bestrijken, maar hij is ook instelbaar voor een halve cirkel of een langgerekte strook, zoals een plantenborder.
Met een watertimer bepaal je hoe lang de tuin besproeid wordt, zonder er verder naar om te hoeven zien. Met een draaischijf stel je gewenste sproeitijd in. Na het sproeien schakelt de timer de watertoevoer weer uit. Voor de volgende sproeibeurt stel je de timer opnieuw in. Een watertimer monteer je direct op de kraan. Aan de onderzijde van de timer sluit je de tuinslang aan.
Je maakt het jezelf helemaal makkelijk als je kiest voor een watercomputer. Deze werkt met behulp van een daglichtsensor die de timer automatisch inschakelt op de beste bewateringsmomenten van de dag, namelijk bij zonsopkomst of zonsondergang. Je stelt eenvoudig zelf de sproeitijd in. Je kunt daarnaast kiezen of je het programma dagelijks of met een interval wilt uitvoeren.
Met een besproeiingspomp kun je opgevangen regenwater, bronwater of slootwater naar je tuin pompen om deze te besproeien.
Een simpele besproeiingspomp kan het water vanaf een lager punt in de pomp pompen (5-7m). Eenmaal in de pomp kan het water, naar een niveau dat 35m hoger ligt gepompt worden. Bij een gelijk horizontaal niveau kan het water tot 150m verder gepompt worden.
Naast de simpele modellen bestaan er meer geavanceerde besproeiingspompen die geluidsarmer zijn en met een voorzetfilter zijn uitgerust. Hierdoor raakt het binnenwerk minder snel beschadigd door vervuiling in het opgepompte water.
Met een hydrofoorpomp kun je niet alleen jetuin besproeien, hij is ook geschikt voor gebruik binnenshuis. Bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen of voor de wasmachine. Bij waterbehoefte wordt de hydrofoorpomp automatisch ingeschakeld en weer uitgeschakeld.
Water geven kan natuurlijk ook zonder tuinslang of pomp. Met de volgende hulpmiddelen kun je je tuin handmatig bewateren.
De gieter is onmisbaar in iedere tuin. Bij GAMMA vind je gieters in 5L en 10L. Alle gieters zijn voorzien van een afneembare broeskop.
Met een drukspuit kun je je gewas beschermen, bemesten en gericht nevel-besproeien. Het principe achter de drukspuit is dat je tijdelijk druk opbouwt in de spuit. Dit door een geavanceerde pomp of eenvoudig met een knijphandel. Deze laatste noemen we dan vaak een plantenspuit. Drukspuiten zijn in verschillende volumes verkrijgbaar, variërend van 0,5L tot 6L.