Mieren zijn harde werkers en lijken in de eerste plaats onschuldige beestjes. Tot ze met grote groepen tegelijk komen! In het gazon en tussen de tegels kunnen lelijke hoopjes zand ontstaan. Als je mieren niet snel bestrijdt, zullen de tegels in het terras na verloop van tijd verzakken en zal je ze straks ook tegenkomen in je keuken. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Mieren bestrijden doe je effectief met deze tips van GAMMA.
Mieren heb in hun ‘troepen’ zogenaamde werkers zitten, die bij de eerste de beste zonnestralen eropuit trekken om voedsel te zoeken. Daarnaast wordt er druk gebouwd aan hun nest. Mieren hebben bovendien altijd de drang om hun nest uit te breiden, waarvoor ze het zand onder je terrastegels maar wat graag gebruiken.
Giet meerdere malen per dag kokend water in het mierennest en doe dit enkele dagen achter elkaar. De mierennesten zijn diep, dus je moet blijven gieten. Het water koelt onderweg naar beneden namelijk snel af in de koude grond, waardoor je niet het volledige nest uitroeit.
Of bestrijdt mieren met speciaal mierenpoeder. Strooi dit in de ochtend of avond rond de nestopeningen, op het moment dat alle mieren in het nest zitten. In het mierenpoeder zit een lokmiddel waardoor de mieren het meenemen in hun nest. Of los mierenpoeder op in water en giet dit in het mierennest.
Heb je huisdieren die in je tuin rondsnuffelen? Gebruik voor het mieren bestrijden dan een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel.
Hebben de mieren via het terras een ingang richting de keuken gevonden? Geen paniek. Houd het aanrechtblad, de koelkast en de keukenkastjes schoon en sluit verpakkingen – vooral van zoetigheden – goed af.
Zwaarder geschut nodig? Plaats binnen een mierenlokdoosje op een plek waar veel mieren zitten. Ga daarnaast op zoek naar de ingang aan de buitenkant van je huis waar de mieren door naar binnen komen. Zet ook hier een mierenlokdoosje neer. Mieren nemen het middel mee in hun nest, waardoor het binnen twee weken is uitgeroeid.
Een paar mieren in het gras is niet erg, maar een mierenplaag in je gazon is geen pretje. Door de mierenhopen ontstaan er kale plekken en lelijke hoopjes in het gras. Bestrijd mieren in het gazon met een milieuvriendelijke mierenspray.
• Wist je dat mieren dol zijn op honingdauw? Dit is het zoete sap dat bladluizen afscheiden. Mieren werken daarom samen met bladluizen, en kunnen bladluis verder verspreiden in je tuin. Last van bladluis? Spoel je planten schoon met koud water. Of gebruik de plantenspuit gevuld met een mengsel van water en afwasmiddel.
• Mieren eten ook graag mierenbroodjes. Het mierenbroodje is een aanhangsel van zaden van bepaalde planten, zoals korenbloemen, bernagie, speenkruid en hondsdraf. Zorg er dus voor dat je deze planten in je tuin vermijdt.
• Mieren hebben een hekel aan kruiden en andere planten met een sterke geur. Plant salie, lavendel, rozemarijn, basilicum, bieslook, afrikaantjes en goudsbloemen in je tuin en houd mieren eenvoudig op afstand.