Er zijn diverse schroevendraaiers die elk op een andere maat schroefkop passen. Wat is de juiste schroevendraaier voor jouw klus? GAMMA legt uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een schroevendraaier. Schroevendraaiers kun je los of als set aanschaffen.
Sleufkopschroeven worden steeds minder vaak gebruikt. In plaats daarvan vind je steeds vaker kruiskopschroeven. Maar wist je dat veel sierschroeven nog wel een sleufkop hebben? Sleufschroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse maten, aangegeven in mm (SL-maat). De sleufschroevendraaier moet even breed zijn als de sleuf van de schroef. Anders verlies je de grip op de schroef.
Wist je dat de PH kruiskopschroevendraaier ook wel Philips schroevendraaier wordt genoemd? Dit betekent dat een deel van het patent in handen is van elektronicaconcern Philips. De PH schroevendraaier kent vier maten: PH0 tot en met PH3. PH2 wordt het meest gebruikt. Veel spaanplaatschroeven en gipsplaatschroeven zijn voorzien van kruiskoppen.
PZ kruiskopschroevendraaier (PZ staat voor Pozidriv schroevendraaier) bevat ook een kruiskop, maar dan met vier extra sleufjes in de kop. Naast het standaardkruis vind je in de kop een tweede, kleiner kruis, een kwartslag gedraaid. Het grote voordeel? Met een PZ schroevendraaier kun je veel meer kracht zetten. De PZ schroevendraaier kent diverse maten: PZ0 tot en met PZ4.
Torx schroevendraaiers worden ook wel TX-schroevendraaiers genoemd. De punt van deze schroevendraaier is een zespuntige ster. Samen met bijpassende torx-schroef of torx-bout zorgt dit voor een perfecte aansluiting. Hierdoor kun je enorm veel kracht zetten. Torx schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse diameters. Deze verschillende maten herken je aan de letters TX, van TX1 tot en met TX40.
Een zeskantschroevendraaier – ook wel inbus schroevendraaier genoemd – heeft een kop in de vorm van een zeshoek. Samen met bijpassende zeskantschroef of zeskantbout zorgt dit voor veel grip, zodat je extra kracht kunt zetten. Zeskantschroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse maten. Deze maten worden meestal aangegeven in millimeters, maar soms ook in inches.
De schroevendraaier kun je alleen gebruiken voor het uitdraaien van schroeven. Met een slagschroevendraaier sla je schroeven, die stevig vastzitten, gemakkelijk los. Je plaatst deze schroevendraaier in de schroef en geeft met een hamer een slag op de achterkant. Een speciaal mechanisme zorgt voor een automatische, krachtige draaibeweging. Bruikbaar bij schroeven met een kruiskop (PH) of een sleufkop.
Micro schroevendraaiers zijn er in de PH, PZ, TX en SL variant. Vaak worden deze schroevendraaiers als set verkocht. Dit soort sets zijn ideaal voor precisiewerk, zoals het schroeven aan gevoelige elektronica en computers. Wist je dat deze schroevendraaiers vaak antistatisch zijn? Ook is de schroevendraaiersoort voorzien van een draaiende top die het schroeven makkelijker maakt.
Een spanningzoeker gebruik je niet alleen als gewone sleufschroevendraaier, maar ook om te meten of er nog spanning staat op een elektrische aansluiting. Denk bijvoorbeeld aan een afgestripte elektradraad of een stopcontact. Een spanningzoeker is volkomen veilig, je hoeft niet bang te zijn voor een schok. Staat er nog ergens spanning op? Dan licht het ingebouwde lampje in het heft van de schroevendraaier op.
Bij het in- en uitdraaien van een schroef is het belangrijk dat de kop van de schroevendraaier precies past in de kop van de schroef. Met een slecht passende schroevendraaier beschadig je de schroef en de schroevendraaier. De meest voorkomende koppen worden aangeduid met PH, PZ, TX en SL. Bij sommige schroevendraaiers vind je een symbool van de specifieke kop op de heft.
Schroevendraaiers zijn er in verschillende lengtes. Zo zijn er schroevendraaiers met een extra lange stift of juist een zeer korte stift (Stubby’s of Pockets). Staat er een elektrische klus op de planning? Dan is het verstandig om een geïsoleerde schroevendraaier te gebruiken. Hiermee kun je veilig en secuur te werk gaan als er spanning op de installatie staat.
Schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Het belangrijkste verschil zit ‘m in de kwaliteit van de kop of het bit. Hoe harder het materiaal, hoe beter (bijvoorbeeld vanadium, een zilvergrijs overgangsmetaal). Maar ook: hoe nauwkeuriger de vorm van de bit, hoe meer grip. Daarnaast kan het heft of handvat sterk verschillen. Dit mag niet snel barsten en moet makkelijk in de hand liggen.