Voor je gaat schilderen moet je ervoor zorgen dat je de ondergrond glad maakt. Dit doe je door het oppervlak te schuren. Of het nu om een raamkozijn, een tuintafel of houten vloer gaat, schuren is een belangrijke stap die zal zorgen voor een strak eindresultaat. Maar wat voor schuurpapier heb je nodig? Welke korrelgrootte gebruik je? En schuur je met de hand of met een machine? GAMMA legt het uit.
Wist je dat niet alle soorten schuurpapier daadwerkelijk van papier zijn gemaakt? Daarom is deze term soms wat verwarrend. Bij sommige schuurvellen is de onderkant gemaakt van sterk linnen of kunststof. Ook de vorm van het schuurpapier kan verschillen. Zo kun je kiezen uit de volgende soorten schuurpapier:
Schuurvellen | Schuursponzen |
Schuurpads | Schuurkussens |
Schuurgaas | Schuursheets |
Schuurlint | Schuursvezel |
Schuurrollen | Schuurwol |
Alle schuurmiddelen bestaan uit een onderlaag met daarop een deklaag van slijpmateriaal. Dit materiaal bepaalt niet alleen de kwaliteit van het schuurpapier, maar ook hoe lang het meegaat. Goedkoper glaspapier slijt sneller dan de duurdere varianten. De korrelgrootte van het slijpmateriaal wordt aangeduid met een cijfer.
Schuurpapier wordt aangeduid met de letters P of K, gevolgd door een getal dat de korrelgrootte aangeeft. Een korrelgrootte van 60 staat voor grof schuurpapier, terwijl een korrelgrootte van 240 of hoger extra fijn is. Korrelgroottes daartussenin bieden verschillende niveaus van fijnheid. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel.
Korrelgrootte 40 - 60
is voor het grof schuurwerk bijvoorbeeld:
- wegschuren oude verflagen
- ruwe oppervlakte egaliseren
- verwijderen van roest op metaal
Heb je een deur die een beetje klemt? Kan je een stukje van de deur wegschuren zodat die weer soepel sluit. Wel maakt grof schuurpapier flinke krassen, deze kan je weer bewerken met fijner schuurpapier.
Korrelgrootte 80 - 120
Hiermee maak je het oppervlakte weer een stukje fijner en kan je oneffenheden wegschuren. Heel geschikt om hout op de schuren wanneer je gaat lakken of beitsen.
Korrelgrootte 120 - 180
Dit is een fijnere korrelgrootte en komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf.
Korrelgrootte 240 - fijner
Kun je houten oppervlakte echt super glad maken, als er na het lakken stof en een vliegje in de lak gaat zitten kan je het met deze korrelgrootte weer wegschuren en erna weer opnieuw lakken.
Met fijnere korrels kun je ook nat schuren voor een nog beter resultaat. Door het schuurpapier regelmatig nat te maken met water, komt er minder stof vrij. Nat schuren doe je alleen op hout dat al gelakt is. Onbehandeld of gebeitst hout kan hierdoor uitzetten.
Voor een kleine, simpele klus of tussen twee lakbeurten door kun je prima met de hand schuren. Dit gaat wel een stuk eenvoudiger met een schuurbord met klem waar je het schuurpapier inklemt of een schuurblok waar je het papier omheen wikkelt. Daarnaast is het van belang dat je het schuurpapier mooi vlak tegen het oppervlak aan kunt bewegen. Uiteraard is het ook mogelijk om het korrel schuurpapier in vieren op te vouwen of een schuurspons gebruiken.
Met een schuurmachines maak je veel sneller meer schuurbewegingen dan met de hand. Schuurmachines zijn verkrijgbaar met verschillende soorten voeten (dit is de vorm van het schuuroppervlak). Gebruik altijd passende accessoires. Oefen tijdens het schuren alleen licht druk uit, de machine doet de rest. Let op: de meeste schuurmachines zijn alleen geschikt voor platte vlakken. Met een schuurroller kun je verschillende soorten oppervlakken schuren. De meeste schuurmachines kun je huren bij GAMMA. Makkelijk en betaalbaar!
De meeste schuurmachines kun je huren bij GAMMA. Het is makkelijk en betaalbaar! Zo hoef je voor een keer niet te investeren in eigen apparatuur. Bij GAMMA vind je altijd het juiste gereedschap voor jouw klus. Bovendien kun je rekenen op goed onderhouden en kwalitatieve machines, zodat je jouw project goed kunt uitvoeren.