Wist je dat het woord ‘tang’ een verzamelnaam is waar veel soorten tangen onder vallen? Zo zijn er tangen om te knippen, te strippen, te klemmen, te buigen, te monteren en om gaten te maken. Welke verschillende soorten tangen vind je bij GAMMA en waar kun je deze voor gebruiken? Waar moet je op letten als je een tang koopt?
Nijptangen gebruik je vooral om spijkers uit te trekken. Daarnaast zijn deze tangen geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.
Een standaard nijptang wordt ook wel een trektang genoemd. Hoewel deze tang ook wel gebruikt wordt om draad mee te knippen, is deze vooral bedoeld om spijkers uit te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar deze uit het hout komt. Laat de tang tegen het hout steunen en rol de spijker als het ware naar beneden.
De moniertang – ook wel vlechttang genoemd – is in feite een lange, ranke nijptang. Deze tang wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad bij het betonvlechten (wapeningen maken voor betonconstructies, zoals vloeren, funderingen of wanden). Wist je dat deze tang ook prima werkt als nijptang voor het uittrekken van kleine spijkers?
Met een kniptang knip je diverse materialen door. Denk bijvoorbeeld aan ijzerdraad, koperdraad en plaatmateriaal.
Een zijsnijtang of zijkniptang gebruik je met name om elektradraad door te knippen. Het snijvlak van deze tang zit aan de zijkant, waarmee je handig te werk kunt gaan. Bij zijsnijtangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000V (volt). Deze tangen worden zelfs getest tot 10.000V.
Bij de kopkniptang (of voorsnijtang) zit het snijvlak helemaal aan de voorkant. Deze tang bevat een geharde bek en is geschikt om draad door te knippen. Kies voor een kopkniptang met geïsoleerde handvatten als je elektradraad of materiaal dat onder spanning staat wilt doorknippen. Heb je een tang met een VDE-certificering? Dan kun je materialen doorknippen tot 1000V.
Met een kabelschaar knip je niet alleen snel een kabel of draad door. Deze tang zorgt er ook voor dat de draad tijdens het knippen niet vervormd. Het resultaat? Een mooi, rechte snede. Altijd handig voor diverse klussen, dus slim om in huis te hebben!
Een betonschaar wordt ook wel boutenschaar of betonijzerschaar genoemd. Je gebruikt deze tangensoort vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals sloten, kettingen, dik ijzerdraad, dik staaldraad, bouten en betonijzer.
De combinatietang is een universele tang. Met deze tang kun je iets vastpakken en buigen, maar je kunt er ook dun draad mee doorknippen. Bij dik draad beschadig je de bek van de tang. Ga het liefst voor een combinatietangmodel met goed geïsoleerde handgrepen. Deze tangen zijn comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra.
Met een blikschaar (of plaatschaar) knip je niet alleen plaatmateriaal van aluminium, zink, blik, koper en RVS, maar ook leer en sommige kunststoffen. Een goede blikschaar heeft getande snijranden, zodat je veilig te werk kunt gaan. Blikscharen kunnen alleen rechtssnijdend, alleen linkssnijdend of zowel rechts- als linkssnijdend zijn.
Met een tegelkniptang (of knabbeltang) bewerk je keramische wandtegels. Nadat je een wandtegel hebt ingesneden met een tegelsnijder, werk je de randen bij met een tegelkniptang. Deze tang heeft een harde bek. Hiermee ‘knabbel’ je als het ware kleine stukken van de tegel. Vloertegels zijn te hard voor een tegelkniptang.
Met een grijptang pak je een bout, moer, schroef, armatuur, kraan of totaalwerkstuk stevig vast. Zolang je de benen op elkaar geklemd houdt, heb je het voorwerp vast.
De bek van een waterpomptang kun je in verschillende posities vastzetten, waardoor je materialen van diverse diktes kunt vastpakken. Ook kun je hiermee bouten en moeren in verschillende maten los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging. Er zijn waterpomptangen met een extra smalle bek voor moeilijk bereikbare plekken. Met waterpomptangen met een extra klembek kun je extra grote materialen vastgrijpen.
Met een platbektang grijp je – dankzij de geribbelde, platte bek – ook in smalle ruimtes dingen stevig vast. Denk bijvoorbeeld aan draden op moeilijke bereikbare plekken. Een kortere versie van de platbektang is de platbuigtang, maar ook met de platbektang kun je prima metaaldraad buigen.
De telefoontang – ook wel een puntbektang, langbektang of radiotang genoemd – is onmisbaar bij elektraklussen. De telefoontang is als recht en als gebogen model verkrijgbaar. Dankzij de punt kun je ook goed in smalle ruimtes werken. Met een telefoontang kun je niet alleen installatiedraad pakken, maar ook dun beldraad, computerdraad en telefoondraad.
Een sifontang – ook wel syphontang of sanitairtang genoemd – is door zijn gebogen vorm ideaal voor het los- en vastdraaien van schroefbare afvoerkoppelingen. Bijvoorbeeld van sifons, afvoerbuizen, wartels en kranen. Een sifontang is verstelbaar. Hierdoor is deze tang vaak voorzien van een extra grote klembereik.
De borgveertang (of borgringtang) gebruik je voor het plaatsen of verwijderen van in- en uitwendige borgveren en borgringen. Deze tang is verkrijgbaar in een recht en een gebogen model. Sommige borgveertangen hebben een losse bekkenset (recht en gebogen). Zo kun je alle typen borgveren en borgringen grijpen.
Bij een griptang breng je de bek op maat met de stelmoer aan de onderkant van een van de benen. Vervolgens klik je bij het andere been de tang vast en hoef je zelf geen kracht meer uit te oefenen. In feite heb je er een ‘derde hand’ bij. Griptangen zijn er met een rechte, gebogen, extra verlengde rechte en extra wijde bek.
Klemtangen houden een werkstuk, bout, moer of wartel klemvast en blijven dit dankzij het handige klemmechanisme ook doen – zelfs zónder dat je zelf nog hoeft te knijpen. Wist je dat lijmklemmen en snelspanklemmen ook behoren tot de familie van de klemtang? Deze gereedschappen hebben min of meer dezelfde functie.
Pijpentangen worden ook wel Zweedse tang of moordenaar genoemd. Met de verstelbare moer aan een van de benen kun je de opening van de bek nauwkeurig op maat maken. Zo kun je een wartel of moer precies omklemmen. Je hoeft alleen licht te knijpen voor een ijzersterke grip. Dankzij de lange benen kun je zelfs zeer vastzittende wartels losdraaien.
Een armaturentang is eigenlijk een pijpentang, maar dan speciaal geschikt voor armaturen. Je gebruikt een armaturentang – zoals de naam als duidelijk maakt –voor het aan- en losdraaien van kwetsbare en verchroomde armaturen. Je kunt met deze tang ook verchroomde kranen aan- of losdraaien.
Met een buigtang kun je eenvoudig metaaldraad of metalen buizen buigen.
Een draadbuigtang is te herkennen aan de combinatie van rechte en ronde bekdelen. Deze tang gebruik je om metaaldraad te buigen. Zo kun je metaaldraad bijvoorbeeld buigen tot draadoog, wat goed van pas komt bij de aanleg van elektra.
Een buigijzer – ook wel een pijpenbuiger genoemd – is geschikt om een cv-pijp of koperbuis zeer nauwkeurig mee te buigen. Dankzij het buigmechanisme knikt de buis niet door. De meeste buigijzers zijn gemaakt voor op een buis van 15 mm of een buis van 12 mm. Er zijn ook universele buigijzers.
Striptangen gebruik je voor het ontmantelen van draden. De mantel is de isolerende laag om de draad heen. Je ‘stript’ deze draden als het ware van hun mantel. Dit is vaak nodig wanneer je met elektra of verlichting aan de slag gaat.
Een afstriptang komt vooral van pas bij het ontmantelen of strippen van installatiedraad. Met behulp van een stelschroef kun je de dikte van de draadkern instellen. Hierdoor knijp je alleen de isolatielaag door en spaar je de kern tijdens het knijpen. Hierna kun je deze isolatielaag ervan aftrekken.
Bij een automatische striptang stel je eenvoudig in hoeveel je van een elektradraad of kabel wilt strippen. Door één knijpbeweging wordt de isolatielaag niet alleen doorgeknepen, maar ook van de draad verwijderd. Je kunt met deze tang ook elektradraad doorknippen.
Met een afstriptang voor ronde kabels strip je alle gangbare ronde kabels. Dit zijn kabels met een diameter van 8 mm tot 13 mm. De ingebouwde mesjes druk je in de isolerende mantel van de kabel. Door aan het mes te trekken verwijder je ook de mantel. Daarnaast zijn er afstriptangen voor coaxkabels met twee messen waarmee je zowel de buitenisolatie als de kernisolatie kunt strippen.
Met een krimptang knel je kabelverbinders vast op kabels. Krimptangen worden veel gebruikt bij het knutselen aan auto’s, elektraklussen of het aansluiten van telefoon- en computerkabels.
Met een kabelschoentang – ook wel wurgtang genoemd – knel of krimp je de hulzen van kabelschoenen vast op installatiedraad van diverse diktes. Dit gaat een stuk sneller dan solderen. Kabelschoentangen worden ook in sets verkocht samen met kabelschoentjes.
Met een UTP-montagetang maak je een netwerkkabel op maat. De UTP-tang knelt de UTP-plug in één beweging vast op een netwerkkabel. Met deze tang maak je ISDN-, UTP-, CAT5- en CAT6-kabels op maat. De connectortang is geschikt om 8-polige draad te knippen, te strippen en te monteren aan een 8-polige UTP-plug.
Met behulp van deze modulaire ISDN-tang, knip of strip je kabels en monteer je zowel 4-, 6- als 8-polige pluggen aan een op maat gemaakte kabel. Naast ISDN-snoeren is het mogelijk om modulaire telefoonsnoeren met deze modulaire montagetang op maat te maken.
Met een ponstang – ook wel gatentang of revolvertang genoemd – maak je gaatjes in leer, stof of zeildoek. Waar de naam revolvertang vandaag komt? Dit komt doordat de kop van de tang kan draaien en zo een beetje op een draaiend magazijn van een revolver lijkt.
Met de zeilringtang breng je metalen ringetjes aan in verschillende materialen. Daarnaast is de ringtang voorzien van een ponsinrichting met een verstelbare afstandhouder. Hiermee maak je gaten op een gelijke afstand van elkaar. Een eenvoudiger type zeilringtang is de revolverzeilringtang. Ook met deze tang kun je zowel gaatjes als ringetjes in het materiaal aanbrengen.
Een variant op de zeilringtang is de drukknopentang. Hoe je te werk gaat met de drukknopentang? Met deze tang knel je het ene stukje stof aan het ene deel van de drukknoop vast. Op het andere stukje stof komt het contradeel van de drukknoop.
Met een blindklinktang verbind je materialen met elkaar. Blindklingtangen zijn bijzonder geschikt voor holle ruimtes die alleen van de buitenkant zichtbaar en bereikbaar zijn.
Met een blindklinktang (of popnageltang) verbind je twee dunne metaalplaten. Beide platen doorboor je met een metaalboortje. Vervolgens duw je de brede stift van de klinknagel in het gat. Hierna plaats je de blindklinktang over de dunne stift van de klinknagel. Met knijpende bewegingen strop je aan de binnenkant het brede deel van de klinknagel op. De dunne stift breekt daarna automatisch af. Zorg dat je een metaalboortje gebruikt dat past bij de klinknagel.
Een hollewandplugtang is geschikt voor het snel en stevig bevestigen van metalen hollewandpluggen. Je boort een gat in het plaatmateriaal waarachter de holle ruimte zit. Plaats een metalen plug in de tang en duw de plug in het boorgat. Door de tang aan te trekken, ontvouwt de ‘paraplu’ van de plug zich aan de achterkant van de plaat. Hierdoor wordt de kernbout in de plug stevig verankerd. Let op dat je een bijpassend boortje gebruikt.
Tangen voor precisiewerk komen van pas bij het fijnere werk.
Sommige van de hierboven beschreven tangen zijn er ook in klein formaat. Vaak worden deze tangen aangeduid als een zogenaamde precisietang. Doordat deze tangen zo klein zijn, kun je deze goed gebruiken bij klussen waar je nauwkeurig te werk moet gaan. Daar waar het op de millimeter aankomt biedt een precisietang uitkomst.
De naam verklapt het eigenlijk al: een multitang is geschikt voor diverse klussen. Zo kun je met deze tang elektradraad strippen, draad buigen of kabelschoentjes vastklemmen. Maar deze tang is ook geschikt voor zeer precies knipwerk.
De kwaliteit van tangen zit hem in het type staal waarvan deze zijn gemaakt. Tangen van chroom-vanadium of staal van een hoge legering zijn over het algemeen het sterkst.
Ook het handvat van de tang is belangrijk. Een goede tang heeft een ergonomisch verantwoord handvat, waardoor deze prettig in de hand ligt en je vingers niet bekneld raken. Een antisliplaag zorgt ervoor dat de tang niet uit je handen schiet.
Sommige tangen worden in meerdere lengtematen verkocht. Een langer heft zorgt voor een groter ‘hefboomeffect’, waardoor je meer kracht kunt zetten.