Als je lang genoeg wacht zullen steigerhouten meubels langzaam verkleuren en vergrijzen. Dit zorgt voor een stoere, verwassen look. Heb je geen zin om te wachten? In dit stappenplan vind je drie verschillende behandelingsmogelijkheden om steigerhout oud te maken: met transparante binnenbeits, watergedragen verf en het doorschuureffect. Voor welke behandeling je ook kiest, zorg ervoor dat je van tevoren een of meerdere proefstrookjes maakt op een stuk afvalhout.
Transparante binnenbeits zorgt ervoor dat de nerf van het hout duidelijk zichtbaar wordt. Bij houtkleurige beitsen vlamt het hout als het ware op. Voor een oudere, vergrijsde look kun je een transparante grey wash binnenbeits gebruiken.
Breng de beits met een brede, platte kwast aan op jouw steigerhouten meubels. De houtvezels van het nog te schuren oppervlak zullen de beits goed opnemen.
Schuur de meubels, nadat de beits is opgedroogd, op met grof schuurpapier (korrel 80). Doordat beits goed in de houtvezels heeft kunnen trekken, kun je splinters en andere opstaande houtdeeltjes nu makkelijk wegschuren.
Herhaal stap 1 en stap 2 eventueel. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe intensiever de kleur wordt. Schuur tussen de lagen door het hout steeds op met middelgrof schuurpapier (korrel 120).
Om steigerhout echt die oude look te geven, kun je ook watergedragen verf of krijtverf gebruiken. Zeker bij krijtverf krijgt het oppervlak een matte en poederige uitstraling. Met name de grijstinten en de taupekleurige variant zorgen voor een authentieke veroudering van het hout.
Verdun de verf eventueel met water. Doe dit bij voorkeur in een apart bakje en onthoud de verhoudingen. De mate van verdunnen is bepalend voor de intensiteit van de kleur. Puur aanbrengen kan natuurlijk ook, maar dat zal ten kosten gaan van de houtnerf.
Breng de verf met een brede, platte kwast of roller aan op je meubels. Ook hier zal de verf goed in het nog ruwe oppervlak trekken, waardoor de houtvezels rechtop komen te staan.
Zijn je meubels opgedroogd? Schuur de opstaande houtdeeltjes en splinters dan weg met grof schuurpapier (korrel 80). Herhaal, als je dit nodig vindt, stap 4 en 5 nogmaals en schuur tussen de verflagen door de meubels steeds op met middelgrof schuurpapier (korrel 120).
Doorschuren is een techniek waarbij je op sommige plekken het geverfde of gebeitste hout extra schuurt, waardoor er je meer van de verflaag wordt verwijderd. Met deze techniek geef je steigerhout een doorleefde uitstraling of creëer je juist een vintage look.
Breng een donkere tint verf aan met een brede, platte kwast of roller.
Breng een tweede laag verf aan in een lichtere kleur.
Schuur de steigerhouten meubels na het drogen op. De eerste keer gebruik je grof schuurpapier (korrel 80), daarna gebruik je middelgrof schuurpapier (korrel 120). Hiermee schuur je niet alleen de opstaande houtdeeltjes weg, maar zal je op sommige plekken, bijvoorbeeld bij de randen, de lichtere verf verwijderen. Hierdoor wordt de donkere verfkleur weer zichtbaar. Door hiermee te experimenteren, kun je hout uiteindelijk een unieke, oude look geven.