Structuurverf is verkrijgbaar met een fijne korrel en een grove korrel. Door gebruik te maken van een speciale structuurroller of door effecten aan te brengen met de blokkwast kun je talloze structuren creëren. Structuurverf kan ook goed tegen een stootje. Daarom is het voor gangen en trappen uitstekend geschikt. Bovendien maskeert de verf kleine oneffenheden en scheurtjes. Structuurverf is overschilderbaar met elke gewenste muurverf of latex. Zo kan je de ruimte ook een kleurtje geven!
Je kunt structuurverf bij de GAMMA bouwmarkt ook in de gewenste kleur laten mengen.
Let op je veiligheid en gebruik geen dun plasticfolie. Hier kun je namelijk makkelijk over struikelen.
Plak aangrenzende muren en het plafond af met schilderstape. Plak ook de kozijnen en bovenkant van de plinten af.
Schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Controleer met de spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is.
Zorg voor een stofvrije ondergrond door de muur met een zachte borstel af te nemen. Ontvet de muur met water waarin je een ontvetter hebt opgelost. Gebruik hiervoor een zachte doek.
Verwijder eventueel oude, loszittende stuc of verf met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.
Plamuur de scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Werk voor het plamuren met een breed en smalplamuurmes: het brede mes fungeert als een plateau waar je een voorraadje plamuur op aanbrengt, het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn.
Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur niet op het omringende muur terechtkomt. Laat iedere plamuurlaag telkens uitharden.
Wikkel een stuk schuurpapier om het schuurblok en schuur de muur op de oneffen plekken, zodat deze mooi egaal aanvoelt. Verwijder het stof met een borstel en vochtige doek.
Geeft de muur wit af en is deze erg poederend? Dan is er in het verleden witkalk op de muur aangebracht. Verwijder zoveel mogelijk kalk van de muur met een vochtige doek.
Voorstrijk zorgt voor een strakker resultaat met een betere dekking. Het type voorstrijk is afhankelijk van de muur en de conditie van de ondergrond.
Voor muren die al een keer geschilderd zijn, nieuw gestucte muren, bestaand glad stucwerk kan je kiezen voor een dekkende voorstrijk die de juiste voorbehandeling geeft als je structuurverf wilt gaan gebruiken.
Het kan ook voorkomen dat de oude verflaag niet watervast is, dit merk je als met een licht vochtige doek over de ondergrond gaat, er veel wit (kalk) op de doek achter blijft. Hiervoor kan je een fixerende voorstrijk gebruiken. Deze voorstrijk fixeert de poederende ondergronden, daarnaast zorgt de voorstrijk voor een betere hechting en vermindert die de zuiging van de ondergrond.
Eerst geheel schoonwassen totdat de ondergrond niet meer afgeeft.
Daarna eerst voorbehandelen met fixerende voorstrijk , vervolgens met dekkende voorstrijk voor structuurverf en sierpleister. Vooral als je een kleur moet overschilderen adviseren wij altijd een dekkende voorstrijk speciaal voor structuurverf en sierpleister.
Heeft je muur eventuele verontreinigde ondergronden (roet- en vochtvlekken, nicotine e.d.)? Behandel dan de vlekken plaatselijk met een vlek isolerende voorstrijk. Daarna de gehele ondergrond voorbehandelen met een dekkende voorstrijk voor structuurverf en sierpleister.
Gebruik voor alle type voorstrijk een kleine blokkwast voor de randen/hoekjes en een vachtroller voor de grote oppervlaktes.
Ontpluis de vachtroller met een strookje schilderstape.
Kit eventuele scheuren tussen het plafond en de muur dicht met acrylaatkit. Vergeet ook de scheuren in de hoeken van de ruimte niet. Veeg de overtollige kit meteen weg met een vochtige doek.
Roer de verf zorgvuldig door met een verfmixer. Begin met verven bij de randen. Gebruik hiervoor de blokkwast. Voor de hoeken gebruik je de ronde kwast. Zorg voor een rand van minimaal 10 cm. Verf ook rondom de stopcontacten een rand van 10 cm.
Verf de grote delen van de muur met de vachtroller of de grote blokkwast. Doop de roller in de verf. Rol deze heen en weer over het verfrooster tot de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is. Wees niet te zuinig en doop de roller of blokkwast regelmatig in de verf. Zo wordt de structuur straks echt zichtbaar op de muur.
Verf in denkbeeldige vierkanten van ongeveer 1 m2. Werk ‘nat in nat’: dit betekent dat je de vierkanten laat overlappen. Verf de vierkanten van links naar rechts en vervolgens van boven naar beneden. Verbind tot slot meerdere vierkanten door de roller nog een keer helemaal van boven naar beneden te rollen.
Werk in een keer door tot je de hele muur hebt geschilderd. Een eventuele pauze kan voor kleurverschil zorgen.
Rol de muur na met de grote structuurrol. Hierdoor ontstaat er overal een gelijkmatig patroon. Je kunt de verf ook bewerken met de kleine structuurrol door bijvoorbeeld halve cirkels te maken. Of voorzie de pas gerolde en nog natte muur van structuur door met de blokkwast halve cirkels te schilderen, hele draaibewegingen te maken of te tamponneren.
Werk binnen tien minuten met de structuurverfroller op de wand, anders droogt de verf op. Doe geen verf op de roller. De roller kan te weinig verf vasthouden om vlot te werken. Ook verzadigt de roller met verf sneller. Zo krijg je geen mooie structuur.