Met een GAMMA bouwpakket voor terrasoverkappingen kun je zelf een mooie overkapping bouwen in je tuin. Je hebt keuze uit diverse exemplaren: van grote, losstaande terrasoverkappingen tot een overkapping die je deels aan je huis of garage kunt monteren. Het materiaal verschilt ook per pakket: ga je voor een authentiek houten exemplaar of heb je liever een overkapping van hoogwaardig kunststof? In dit stappenplan lees je hoe je een overkapping bouwt van hout.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Controleer met de handleiding of alle materialen in het bouwpakket zitten. Hout is een natuurproduct en kan afwijkingen hebben.
Een overkapping is best wel zwaar. Al het hout en materiaal bij elkaar weegt al snel een paar honderd kilo. Een goede fundering is essentieel en zorgt ervoor dat je overkapping na verloop van tijd niet wegzakt of scheef komt te staan. Die fundering maken we met betonpoeren. Plaats bij deze overkapping vier staanders in een vierkant met 240 centimeter tussen elke betonpoer. Meet nauwkeurig uit waar de betonpoer geplaatst moet worden, want het is lastig om de betonpoer te verplaatsen als deze eenmaal staat.
Schroef de montageplaten aan de staanders, voor je ze op de betonpoer plaatst. Daarna schroef je de montageplaat in het schroefdraad van de betonpoer tot de gewenste hoogte. Zorg bij het plaatsen van de staanders dat je enkele centimeters ruimte over laat tussen het beton en het hout. Zo blijft het hout langer mooi.
Het is belangrijk dat de staanders waterpas blijven staan. Om daarvoor te zorgen bevestig je een aantal panlatten aan de staanders. De ringbalken plaats je tussen de staanders. Bij dit bouwpakket zijn de inkepingen al gemaakt dus de ringbalk past er precies tussen. Bevestig de ringbalken met een accuboormachine en de meegeleverde schroeven. Plaats de ringbalken onder een hoek van 90° en controleer met een winkelhaak of de ringbalk precies haaks staat. Dit doe je aan beide kanten.
Voor het maken van het dak plaats je dakliggers die aan de ringbalken bevestigd worden. Ook deze hebben een mooie inkeping waardoor de dakliggers er precies in vallen. Bevestig ze met 5x90 mm schroeven en een accuboormachine.
Aan de buitenkant van het dakframe komen afstandsblokjes voor de horizontale balken. Voordat je aan de slag gaat met de dakbedekking bevestig je de schoren. Een schoor is een schuine balk die ervoor zorgt dat de constructie stijfheid krijgt. De schuine schoor bevestig je aan de staander en tegen de dakligger aan. Precies in het midden van de breedte van de dakligger.
Voordat je begint met het vastschroeven van het dakbeschot, is het belangrijk om de eerste plank goed neer te leggen. De plank leg je gelijk met de dakliggers. Zorg ervoor dat de plank aan beide kanten evenveel uitsteekt. Bevestig aan elke daklegger één schroef. Aan beide uiteinden bevestig je twee schroeven. Zo ga je door tot alle vijftig plankjes bevestigd zijn. Door de boeidelen aan de afstandsblokjes te schroeven, werk je het dak netjes af. De boeidelen zorgen voor de afsluiting van het dak. Zo komt er geen vocht of viezigheid tussen de dakbekleding.
Zorg ervoor dat je een gat in het dakbeschot maakt voor de hemelwaterafvoer, voordat de EPDM is vastgelijmd. Als je een gat boort terwijl de folie als vastzit, loop je het risico dat je EPDM-folie kapot trekt.
Het dak bedek je met EPDM-folie zodat het dak waterdicht is. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Voor de afvoer van regenwater gebruik je een voorgevormde hemelwaterafvoer. Het gat voor de hemelwaterafvoer maak je voordat de EPDM-folie is vastgelijmd.
Leg de folie minimaal 30 minuten volledig uitgevouwen op het dak om te acclimatiseren. Leg de folie uit over het dak en rol het vervolgens op tot de helft van het dakoppervlak. Zo kun je lijm aanbrengen op de helft van het dak dat nog vrij ligt. De lijm breng je met een kwast aan, alleen op de ondergrond en niet op de EPDM dakbedekking. Rol de dakbedekking daarna terug over het gelijmde dak. Vouwen in de dakbedekking krijg je er met een zachte borstel weer uit. Het is belangrijk dat je de folie stevig aandrukt zodat de EPDM zich goed hecht aan de lijm. Hetzelfde doe je bij de andere helft van het dak.
De plaats van de afvoer teken je af met een krijtje. De plaats waar de afvoer moet komen knip je weg en daar breng je de afvoer aan. Vervolgens breng je de EPDM contactlijm aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM dakbedekking op ca.2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening en die rol ik vervolgens goed aan.
Kies voor een overkapping met zijwanden als je de overkapping goed tegen de zon wilt beschermen of meer privacy wilt creëren. Er is keuze uit zijwanden van blokhutprofielen of rhombusprofielen.
Verwijder de schuine schoren op de plek waar de wanden komen. Op de staanders monteer je twee balken met een tussenruimte van 2,8 centimeter. Zo creëer je sleuven waar je de blokhutprofielen zo tussenschuift. Tussen het blokhutprofiel en de sleuf hou je ongeveer 2 milimeter over, zo heeft het hout de ruimte om uit te zetten. De profielen schuif je één voor één tussen de sleuven. Daarna staat je overkapping met zijwanden. Om ervoor te zorgen dat dde overkapping lang mee gaat, is het verstandig om deze in de beits te zetten.