Met thermostatische douche- en badmengkranen kan je eenvoudig de juiste watertemperatuur instellen. Het water komt snel op de gewenste temperatuur, omdat de kraan optimale mengverhoudingen gebruikt. Niet alleen een voordeel wat betreft comfort, maar ook wordt bespaard op water en energie!
De kosten van een thermostatische bad- of douchemengkraan liggen tussen de 50 en 200 euro. Jaarlijks wordt gemiddeld 1000 liter water en €6,- aan kosten voor gas en water bespaard.
In dit stappenplan lees je hoe je een oude kraan verwijdert en vervolgens een nieuwe thermostatische kraan plaatst.
Een douchekraan heeft een hartafstand van 120 óf 150 mm vanaf het midden van de warmwaterleiding en het midden van de koudwaterleiding. Controleer welke afstand jij nodig hebt en kies voor een kraan die past.
Sluit de hoofdkraan van de waterleiding en de (eventuele) boilerkraan. Zet alle kranen in de badkamer en hoger gelegen ruimtes open.
Leg een handdoek op de bodem van badkuip of douchebak en op je tegelvloer. Dat voorkomt beschadiging, mocht er een onderdeel vallen.
Schroef de oude waterkranen om en om – dus gelijkmatig – los. Verwijder de rozetten en S-koppelingen en maak de tegels achter de rozetten schoon.
Plaats de nieuwe S-koppelingen losjes op de leidingen. Schroef de nieuwe kraan erop. Zorg ervoor dat alles waterpas hangt. Zet met een viltstift een recht streepje op de tegel én op de koppeling. Zo zorg je ervoor dat de koppelingen bij het monteren op dezelfde plek zitten.
Draai de koppelingen en de kraan weer los. Wind afdichtingsdraad (tien slagen met de klok mee) om de uiteindes van de koppelingen die de muur ingaan. Smeer er afdichtingspasta overheen. Bevestig de S-koppelingen tot deze op dezelfde plek als de viltstiftstreepjes zitten. Let op: niet te strak aandraaien, vast is vast.
Controleer beide S-koppelingen. Zitten de koppelingen even diep? Heb je de juiste hartafstand aangehouden? Check dit door de kraan er even op te plaatsen, want de kraan moet passen. Hangen de koppelingen horizontaal? Meet dit met de waterpas.
Plaats de kraan met de hand op de S-koppelingen.
Schroef de kraan vast door de linker- en de rechtermoer om en om een slag te draaien. Plaats een doekje tussen de moersleutel en thermostaatkraan om beschadiging te voorkomen.
Sluit alle geopende kranen. Open de hoofdkraan en controleer de koppelingen op lekkage. Voelen de koppelingen vochtig aan of lekt er water uit? Bevestig dan weer het afdichtingsdraad en volg de stappen daarna opnieuw. Doe vervolgens de hoofdkraan dicht, open alle hoger gelegen kranen en wacht tot er geen water meer uit de kraan komt.
Spuit sanitairkit in de opening langs de leidingen die uit de muur komen. Schroef de rozetten over de S-koppelingen. Plaats de meegeleverde fiberringen en vuilzeefjes in beide doorvoerbuisjes van de nieuwe thermostaatkraan. Schroef voorzichtig vast, open de hoofdkraan en controleer nogmaals op eventuele lekkage.
Controleer de temperatuur van de thermostaatkraan. Wijkt deze erg af? Verwijder dan het afdekkapje aan de zijkant van de temperatuurgreep. Draai het boutje aan de binnenzijde los, waardoor de hele greep loskomt. Zet de thermostaatkraan open en draai net zolang aan de regelmoer tot het uitstromende water de temperatuur van 38°C heeft bereikt. Zet de greep terug en plaats het afdekkapje.
Demonteer de doucheset en verwijder de sierkapjes. Bepaal waar de glijstang moet komen: meestal komt de bovenkant van een glijstang op 2 m hoogte. Kies de plek zo dat de bovenste schroefgaten precies in de voeg tussen twee tegels vallen.
Markeer met een potlood de plek waar je een van de twee houders gaat plaatsen. Kras op de gemarkeerde plek met een spijker of priem een putje in het glazuur van de tegel. Zo glijdt de boor niet weg. Boor op de gemarkeerde plek een gat in de muur. Stop een plug in het boorgat en zet de glijstanghouder vast met de bijgeleverde schroef.
Zet het klopboor-mechanisme uit als je door een tegel moet boren.
Ga je voor een regendouche of douchekolom? Dan moet je ketel een minimale CW-waarde van CW4. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water je cv-ketel per minuut kan leveren.
Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Testen of je huidige douchekop waterbesparend is? Zet dan een minuut lang een emmer onder een stromende douche en bekijk hoeveel water je hebt opgevangen.
Schuif de glijstang tijdelijk in de houder en stel deze met de waterpas loodrecht. Markeer vervolgens het gat voor de andere glijstanghouder. Boor ook dit tweede gat en voorzie dit van een plug. Plaats de glijstang nu definitief en schroef het geheel vast.
Breng de sierkapjes weer aan. Hang de douchekop aan de stang en schroef de doucheslang aan de kraan.