stappenplan

Hoe leg ik opbouw elektra aan?

Heb je een extra stopcontact nodig? Dan is het beter en veiliger om een extra stopcontact te monteren in plaats van losse snoeren te gebruiken. Wist je dat je voor opbouwleidingen een ander type stopcontact en schakelaar nodig hebt dan voor inbouwleidingen? Het aanleggen van opbouw elektra doe je door leidingen en inbouwdozen op de muur te plaatsen. Volg dit stappenplan om zelf opbouwelektriciteitsleidingen aan te leggen.

Tip!

Kies voor een snelle renovatie van je elektranetwerk voor het opbouw-K40-plintsysteem. Dit bestaat uit lange basisprofielen waar de leidingen in komen te liggen. Voor dit plintsysteem zijn er ook speciale 230V contactdozen verkrijgbaar.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Heb je bepaalde materialen niet gebruikt? Dan kun je die in de originele verpakking en met de aankoopbon binnen 30 dagen bij ons retourneren.

stap 1

Een tekening maken

Elektriciteitsleidingen aanleggen begint met het maken van een tekening. Bepaal wat de kortste en meest haakse route is voor het aanleggen van jouw opbouw elektra. Teken ook uit welke kleuren installatiedraad je nodig hebt en van waar naar waar deze moeten lopen.

Tip!

Tegenwoordig moeten de leidingen van alle afzonderlijke lichtpunten, stopcontacten en schakelaars per kamer bij elkaar komen in minimaal één centraaldoos. In oudere woningen is dat vaak niet het geval. Woon je in oud huis, maar zou je de leidingen graag willen veranderen? Doe het dan meteen goed en leg alsnog een centraaldoos aan.

opbouw stopcontact plaatsen
stap 2

De stroom uitschakelen

Schakel altijd in de groepenkast de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op aan wilt sluiten. Controleer vervolgens met een spanningzoeker of de stroom echt volledig is uitgeschakeld. Pas dan kun je veilig te werk gaan.

opbouw stopcontact bijplaatsen
stap 3

De opbouwleidingen verticaal laten lopen

Zorg ervoor dat je opbouwleidingen alleen verticaal laat lopen: recht boven of precies onder het stopcontact of de schakelaar. Een dwars overstekende leiding is onhandig. Moet je horizontale afstanden overbruggen? Doe dit dan onder de vloer of achter het plafond. Met een speedboor kun je de leidingdoorvoeren boren.

stap 4

De posities bepalen

Bepaal waar de lasdozen, stopcontacten of schakelaars moeten komen. Teken deze erbij in je tekening.

elektrabuis inkorten
stap 5

Leiding vastzetten

Maak eventueel elektriciteitsbuizen op maat met behulp van een ijzerzaag. Verbind de rechte stukken vervolgens met moffen of bochtstukken. Je eindigt met een opbouwdoos.

Tip!

Je kunt een elektriciteitsbuis ook buigen. Schuif een buigveer in de buis en buig het geheel rustig. Let op: maak flauwe bochten (tot maximaal 90 graden) om de vinyl beschermlaag van de buis niet te beschadigen.

elektra leidingen vastzetten
stap 6

De leidingen vastzetten

Zet de leidingen vervolgens vast op de muur met zadels. Plaats de zadels op 10 cm van de lasdozen. Plaats elke 40 cm een zadel. Gebruik je toch een flexibele buis? Dan plaats je elke 30 cm een zadel.

draden trekken met trekveer
stap 7

De draden strippen en trekken

Tijd om draden te trekken. Schuif de trekveer door de elektriciteitsbuis. Strip 5 cm van één van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig de draad om. Strip ook de andere draden. Met behulp van een combinatietang draai je deze draden vervolgens samen om de draad die aan de trekveer zit.

Let op!

Wanneer je de verkeerde draden op elkaar aansluit, kan er kortsluiting ontstaan. Gebruik dan ook altijd de juiste draad voor de juiste functie!

Tip!

Ga je draden trekken? Werk dan met z’n tweeën. Zo zorg je ervoor dat de draden niet beschadigd raken en dat geen enkele draad blijft haken. Wees niet bang om de tijd te nemen voor deze klus en werk zorgvuldig. Laat de installatiedraden opgerold in de doos zitten, dan raken ze niet in de knoop.

elektra leidingen
stap 8

De leiding in meerdere stukken splitsen

Heb je te maken met een leiding met bochten? Splits de leiding dan in meerdere stukken. Plaats er eventueel een lastrekdoos tussen en trek de bedrading achter elkaar door de losse delen. Schuif daarna de leidingstukken weer in elkaar.

elektra leidingen
stap 9

De draden verbinden

Verbind bij de lasdoos installatiedraden met dezelfde kleuren aan elkaar met lasklemmen. Vouw de draden op zo’n manier op dat deze makkelijk in de doos passen. Schroef het deksel op de lasdoos.

Let op!

Laat de draden ruim 15 cm uit de lastrekdoos of inbouwdoos steken. Strip 1 cm van de uiteinden.

opbouw elektriciteit
stap 10

De opbouw elektra controleren

Plaats de montageplaten van de stopcontacten en lichtschakelaars op de muur. Controleer tot slot of alles weer goed werkt.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? - Thumbnail
Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? stappenplan
stopcontact-schakelaar-aansluiten-Thumbnail
Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Tips voor het trekken van kabels - Thumbnail
Tips voor het trekken van kabels stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? - Thumbnail
Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in