Als je nieuwe ramen of deuren plaatst of zelf meubels maakt, is de houtschaaf een onmisbaar gereedschap. Met een handschaaf maak je het hout exact op maat en rond je scherpe kantjes op een fraaie manier af. Werk de plekken waar je met de schaaf niet bij kunt bij met een rasp en schuurpapier.
Berg een schaaf altijd liggend op (op de zijkant). Zo voorkom je bramen in het snijvlak van de beitel.
Zorg dat de schaafbeitel goed geslepen is. Zitten er bramen in het snijvlak, dan moet je deze eerst weg slijpen met een slijpsteen. Je kunt hiervoor een vaste slijpmachine gebruiken, of een slijpsteen die op de boormachine past. Klem de boormachine in een werkbank en druk de beitel onder de juiste hoek tegen de steen, tot het snijvlak weer egaal is.
Zet een veiligheidsbril op. Rondvliegende metaal- deeltjes kunnen je oog onherstelbaar beschadigen!
Maak de beitel na het slijpen vlijmscherp met behulp van een wetsteen. Zet de beitel met de 'vouw' vlak op de steen en trek hem er een aantal malen overheen. Begin met een grove wetsteen en haal de beitel daarna over een fijne steen heen.
Wetstenen zijn verkrijgbaar in twee soorten: water- en oliestenen. Het eerste type maak je tijdens het wetten nat met wat water, het tweede met een paar druppels olie. Verwijder eventuele spijkers uit het te schaven hout, of sla ze met behulp van een drevel diep het hout in. Kap knoesten weg met een steek- beitel weg deze beschadigen anders de schaafbeitel.
Stel de schaafdiepte in met behulp van de dieptestelmoer: Controleer aan de onderkant van de schaaf of de beitel geheel parallel loopt aan de zool. Corrigeer de hoek van de beitel zonodig met behulp van de richthefboom.
Zet de schaaf iets schuin op het hout. Schaaf in lange bewegingen, met de nerf mee. Laat de schaafbanen elkaar overlappen. Controleer regelmatig of de beitel nog parallel loopt aan de zool.
De dekbeitel voert de houtkrul af. Stel hem bij zachte houtsoorten op 1,5mm vanaf de rand van de beitel. Blijven er houtkrullen steken in de bekopening van de schaaf, maak deze dan iets ruimer: verwijder de beitel, draai de kikkerschroeven een slag los en schuif de kikker iets naar achteren.
Controleer regelmatig of het geschaafde vlak geheel recht loopt met behulp van een stalen liniaal. Controleer ook of het snijvlak exact haaks is met behulp van een winkelhaak.
Als de schaaf hapt' is meestal de beitel te diep ingesteld. Soms ligt het echter aan de nerf van het hout. Probeer in dat geval eens vanaf de andere kant te schaven.
Stel de beitel ondiep af als je kopse kanten gaat schaven. Klem een lat achter het te schaven hout, om te voorkomen dat de rand splintert.
Zorg dat je altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.
Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staat vermeld op product of op verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat je hebt, nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.
Welk gereedschap heb je nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat je de klus moet afbreken omdat je iets mist.
Als je niet alles zelf wilt aanschaffen, kun je gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in je ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.
Let wel op dat je eerst goed leest hoe je het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.
Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of je die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat je weet hoe je het moet gebruiken.
Hoe ga je veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips: