Door een buitenmuur te stuccen maak je deze weer mooi en strak. Na het stukadoren kun je de betonlook van de buitenmuur zo laten of de muur een andere kleur geven. Het nadeel van buiten stuccen is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt. Bij regen spoelt de stuclaag weg, maar bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte, droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.
Je buitenmuur stukadoren? Hiermee krijgt je huis een heel andere ‘look’ aan de buitenkant. Het kan zijn dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. Vraag dit altijd na voor je met je klus begint.
Plak de raam- en deurkozijnen af met schilderstape. Plak ook de bestrating af met een stucloper. Verbind meerdere stukken stucloper met ducttape en verzwaar de hoeken, zodat de loper niet verschuift.
Repareer de nodige gaten in je buitenmuur met cementmortel.
Maak de bakstenen ondergrond van je buitenmuur schoon en stofvrij met een hogedrukreiniger. Behandel de buitenmuur vervolgens met een geconcentreerd voorstrijkmiddel. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat dit 1 à 2 uur drogen.
Voelt de buitenmuur vochtig aan? Dan is een voorstrijkmiddel niet nodig.
Bescherm de uitwendige hoeken van het stucwerk en hoeken bij deuren en kozijnen met hoekbeschermers die geschikt zijn voor dikpleister. Doe dit minimaal 3 uur van tevoren. Plaats in het geval van grote oppervlakten één dag van tevoren geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de rijlat zijn die je later gaat gebruiken bij het reien van de gestucte buitenmuur.
Huur voor het aanmaken van het de cementgebonden stucmortel een grote mixer bij jouw GAMMA bouwmarkt.
Schep de aangemaakte specie met een troffel op het raapbord. Breng met de pleisterspaan een ongeveer 1 cm dikke laag stucspecie aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Breng de stucspecie zo gelijk mogelijk aan op de ondergrond. Kleine dikteverschillen zijn niet erg: dit verhelp je straks met reien. Werk van onder naar boven en vervolgens van links naar rechts.
Als beginner kun je de laag ook in twee keer aanbrengen. Maak eerst een contactlaag van een 0,5 cm. Laat deze laag 1 uur drogen en bewerk deze met een zachte handveger, waardoor de laag ruw wordt. Hierna kun je een tweede laag van een 0,5 cm aanbrengen, die je met de rijlat glad maakt.
Maak de stuclaag direct na het aanbrengen vlak met een rijlat, eventueel met behulp van geleiderprofielen. Reien is belangrijk voor een glad eindresultaat. Doe dit dus zorgvuldig. Met de rijlat haal je overtollige stuc weg. Vul plekken waar te weinig stucmortel zit op met extra stucmiddel. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten. Zorg ervoor dat de laag zeker niet te droog is, anders gaat de stucmortel rullen.
Bewerk de muur na 15 tot 30 minuten na het reien muur met een schuurbord. Houd het bord vlak op de stuclaag en maak telkens een draaiende beweging, zodat de laag mooi egaal wordt.
Spons, voor een fijner en gladder resultaat, de laag met een schuurbord met spons. Doe dit wanneer de muur nog enigszins nat aanvoelt, maar let erop dat je met de spons geen sporen in de stuclaag trekt.
Je kunt de gestucte buitenmuur een kleurtje geven. Gebruik hiervoor latex van buitenkwaliteit en behandel de gestucte muur eerst met een voorstrijkmiddel. Geef de onderste 30 cm een donkere kleur, zodat opspattend vuil minder zichtbaar is.