Een strak gazon aanleggen kun je op twee manieren doen: met kant-en-klare graszoden of door graszaad te zaaien. Ga je een grote grasmat aanleggen? Dan ben je met gras zaaien veel sneller klaar. Bedenk wel dat er op gezaaid gras de eerste twee maanden niet mag worden gelopen. In dit stappenplan lees je hoe je een fraai gazon aanlegt met graszaad.
De grond moet eerst goed voorbereid worden. Dit doe je door de grond te spitten of te frezen. Verwijder al het onkruid en stenen die je tegenkomt. Gebruik bij een klein gazon een tuinspade, waarmee je de grond stukje voor stukje omschept. Voor een grote grasmat kun je een elektrische bodemfrees gebruiken. De grond is voldoende omgespit als deze zichtbaar los is, de wortels ruimte hebben om erdoorheen te groeien en er water doorheen kan.
Meng direct meststoffen door de bodem bij het spitten of frezen. Kies eventueel voor meststof waarin kalk is verwerkt. Op die manier kun je er zeker van zijn dat de grond de juiste pH-waarde heeft.
Egaliseer de grond met een hark. Stamp de grond vervolgens, voetje voor voetje, stevig aan. Hark de bodem vervolgens licht na om hem verder te egaliseren en alle voetstappen weg te halen.
Gras zaaien kan je met de hand of een daarvoor bestemde strooiwagen. Neem van de hoeveelheid graszaad de helft om in de lengterichting te strooien en de andere helft in de breedte. Met een hark kan je het zaad aanharken zodat het meer in de grond zakt.
Er bestaan verschillende soorten graszaad. Zo kun je graszaad kopen speciaal voor een siergazon of een speelgazon, dat veel belopen wordt.
Stamp voetje voor voetje het het gestrooide zaad systematisch aan. Als je een groter vlak hebt kan je kiezen voor een tuinwals. Vul deze met water en rol het zaad aan.
Zorg dat de grond licht vochtig blijft gedurende de komende weken. Hiervoor kun je een tuinsproeier gebruiken. Ook na het ontkiemen moet er zeker een week of twee gesproeid worden.
Kale plekken kun je opnieuw inzaaien. Haal het oude organische materiaal weg met een schepje. Breng met nieuwe aarde het gat weer op hoogte en zaai het kale stuk in. Druk het vervolgens zachtjes aan en bestrooi het daarna met wat compost. In dit stappenplan wordt gazonhersteller met graszaad en meststof gebruikt. Meng dit in een bakje door elkaar. Breng het op de kale plek aan, druk lichtjes aan en strooi er nog een beetje grond overheen. Bevochtig hierna voorzichtig de plek. Ook als de zaadjes al aan het ontkiemen zijn is het belangrijk dat de grond licht vochtig blijft.
Kuilen in het gras kan je verhelpen door een kruisinsnede in het gras te maken. Steek met een scherpe schep voorzichtig de zoden voldoende los onder de wortels waardoor je het gras daarna kan openvouwen. Vul de kuil met grond, druk dit aan en vouw de grasmat terug.
Als er op je gazon veel gelopen en gespeeld wordt, kan de bodem snel dichtslibben en verzuren. Hierdoor groeit er onkruid en mos en kunnen vocht, licht en voedingsstoffen niet meer goed door de grasmat dringen. Het gevolg? Je gazon wordt minder mooi en er ontstaan kale plekken. Je tuin verticuteren is hiervoor de oplossing.