Door accessoires te gebruiken kun je jouw boormachine voor verschillende soorten klussen inzet. Bij GAMMA vind je accessoires van verschillende merken. In bijna alle gevallen zijn ze onderling uitwisselbaar en te gebruiken op diverse boormachines. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende accessoires.
Boormachines zijn er primair om te boren in verschillende materialen. Ieder materiaal vergt een eigen type boor. De meeste boren hebben een rond of zeshoekig uiteinde. Hierin staat de diameter van de boor gegrafeerd. Er zijn ook betonboren met een SDS-aansluiting.
Deze houtboor is voorzien van een dunne punt in het midden. Tijdens het boren wordt er eerst langzaam gecentreerd en vervolgens wordt de snelheid opgevoerd. Houtspiraalboren zijn verkrijgbaar van 3mm tot 15mm. Het 3mm boortje wordt veel gebruikt om een schroefgat voor te boren.
Speedboren hebben een centreerpunt voor nauwkeurig aanboren. Ze zijn met name geschikt om grotere en mooier afgewerkte gaten in hout te maken. Deze boren komen van pas bij installatiewerkzaamheden en het doorvoeren van buizen. Ze zijn verkrijgbaar van 8mm tot 38mm.
Met metaalboren boor je onder andere in aluminium en staal. Er zijn meerdere kwaliteitscategorieën. Ze zijn verkrijgbaar van 1 tot 15mm. Metaalboren worden ook vaak gebruikt om in kunststof te boren.
Met deze boren boor je in (bak)steen en metselwerk. De boorpunt is voorzien van een hardmetalen boorplaatje met een scherpe snijkant, meestal beitelvormig.
Steenboren zijn verkrijgbaar van 3 tot 16mm. Ze zijn er ook in diverse lengtes.
Een SDS-boor is geschikt voor beton, (bak)steen en metselwerk. De boorpunt is voorzien van een hardmetalen boorplaatje met een scherpe snijkant, meestal beitelvormig. Deze boren zijn extra gehard en daardoor in staat om ook in (gewapend) beton te boren. Betonboren zijn verkrijgbaar van 3 tot 16mm en in diverse lengtes.
Met een verzinkboor kun je een platte schroefkop in het materiaal laten verzinken. Hierdoor kun je jouw klusobject mooi afwerken, bijvoorbeeld door plamuur in het gat te smeren. Er zijn verzinkboren voor hout en metaal voor verzinkgaten van 10 tot 16mm. Een speciale variant is de verzinkboor met geïntegreerde voorboor.
Om in glas of porselein te boren zijn er boren met een speervormige kop. De kop is snijplaat van gehard staal. Deze boren worden ook gebruikt om gaten in keramische tegels te boren.
Gaten worden niet alleen met boren gemaakt. Voor de wat grotere gaten kun je overstappen op een gatenzaag, die op de boormachine wordt geplaatst. Een gatenzaag heeft meestal een zeskantige of een SDS-uiteinde.
Er zijn gatenzagen voor gebruik in zowel metaal, hout en kunststof. Deze zagen zijn los in diverse diameters verkrijgbaar. Vaak in combinatie met een adapter, die je voor iedere diameter kan gebruiken. Sommige gatenzagen zijn uitgerust met meerdere zagen van verschillende diameters. Naar gelang het gat plaats je de juiste zaag in de houder. Voor metaal zijn deze minder geschikt.
Diamantboren zijn voor het doorboren van muren, vloeren en zeer harde vloertegels. Het gaat om gaten met een diameter van 2 tot wel 60cm. De gemiddelde doe-het-zelver heeft deze boren niet in zijn gereedschapskist, maar de gangbare diameters zijn wel te huur bij GAMMA, uiteraard met een speciale boormachine erbij. Een kleiner soort diamantboor is de gritdiamantboor, die geschikt is voor het maken van gaten in zeer harde vloertegels.
Speciaal voor de boorhamers en breekhamers zijn er beitels ontwikkeld waarmee je kunt hakken, slopen en beitelen in beton en steen. Deze beitels zijn uitgerust met een SDS uiteinde.
Deze beitel gebruik je voor het afkalven van een betonnen vloer of stenen muur. Een speciale platte beitel is de tegelbeitel met een brede uitloop van 10cm. Zeer geschikt om snel tegels te verwijderen.
Een puntbeitel gebruik je om een gat te forceren in een vloer of muur. Daarna neemt de platte beitel het over. Kleine puntbeitels worden ook ingezet om oude voegen tussen de bakstenen te verwijderen.
De holle beitel wordt met name ingezet om sleuven uit te hakken in steen en beton.
Om schroeven in- of uit te draaien moet je een bit op de boormachine zetten. Bits moeten goed passen. Met een slecht passend bitje draai je een schroef dol of kapot. Een bit wordt geplaatst in een bithouder. Hierdoor kun je snel van bit veranderen.
Geschikt voor een kruiskopschroef met vier vleugeltjes.
Geschikt voor de kruiskopschroef met vier vleugeltjes en nog vier extra inkepingen waardoor de bit beter pakt.
Geschikt voor schroeven en bouten met in het midden een zeshoekig gat.
Geschikt voor schroeven en bouten met in het midden een gat in de vorm van een ster.
Voor het in- en uitdraaien van sleufkopschroeven.
In een bithouder passen niet alleen bitten om schroeven in- en uit te draaien maar ook speciale dopsleutels met een ‘zeskantig bit-uiteinde’. Uitstekend geschikt voor het snel aandraaien van bijvoorbeeld houtdraadbouten of moeren.
Met een boorklem kun je ook in kleine werkstukken veilig gaten boren, met een kolomboor. Met de boorklem klem je het werkstuk vast en plaats je het onder de kolomboor. Eventueel is de boorklem vast te zetten op de werkbank.
Sommige boorklemmen hebben een vergrendelbaar kniegewricht dat je 360° kunt draaien. Hierdoor kun je onder alle hoeken, gaten in een werkstuk boren. Het werkstuk plaats je in de boorklem in een door jou gewenste hoek en fixeer je. Dit geheel plaats je onder de boorkolom.